Muş’ta etkili olan kar yağışı ve soğuklarla geçen uzun kış mevsimi en çok hayvan sahiplerini etkiledi.
Yaklaşık üç aydır etkili olan kar yağışı ve soğuklar, ahırlarda hayvanlarını yem ve saman ile beslenen hayvan sahipleri dertli. Çetin kış koşulları ve soğuklar nedeniyle güneye de götürülemeyen hayvanların kış masraflarını karşılamakta zorlanan hayvan sahipleri, bir an önce baharın gelmesini bekliyorlar.
Terör olayları nedeniyle Muş’ta hayvancılıkta herhangi bir olumsuz durum yaşamadığını belirten Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ergün Çolakoğlu, yayladaki birçok hayvanın güney illerine götürülemediğini söyledi. Tek sorunun kış mevsiminin uzun sürmesi ve stok yetersizliği olduğunu ifade eden Çobanoğlu, “İlimizde terör olaylarıyla birlikte hayvancılıkta herhangi bir sıkıntı yaşamış değiliz. Çünkü hayvanların meraya çıkma dönemlerinde yetiştiricilerimiz, çobanlarımız hayvanlarını meraya çok rahat bir şekilde çıkardılar. Ancak bir olumsuzluk olarak havalar soğuduğu zaman güneye götürülmesi gereken hayvanlar, oralardaki yaylalara pek götürülemedi. Böyle bir olumsuzluğu bize yansımış oldu. Fiyatlar olarak da yazdan beri fiyatlar stabil olarak devam ediyor. Pek fazla bir artışımız olmadı et fiyatlarında. Şu an kasaplarda, marketlerde etler serbest olarak satılıyor. Bir kısım kasaplarda biraz daha ucuz, bir kısmında ise biraz daha yüksek. Marketlerde biraz daha yüksek. Küçükbaş hayvanların et fiyatı 22-24, 28 liraya kadar çıkabiliyor. Büyükbaş hayvanlarda da kuşbaşı ve kıyma fiyatlarımız 32 lirayla 40 lira arasında değişmektedir. Yine kış mevsimi olması hasebiyle yeme baktığımızda, yemde de çok daha fazla sıkıntı yaşamıyoruz. Yazın 10-15 kuruş olan saman fiyatı şu an 50-55 kuruşa çıkmış durumdadır, bu da normal bir durumdur. Kış mevsiminde herkes yazdan yemini temin ettiği için fiyatlar yükseliyor” dedi.
Üç aydır hayvanlarını ahırda beslediğini ve masrafların adeta belini büktüğünü belirten hayvan sahibi Nizamettin Yılmaz ise, “Bizim 3 aydır hayvanlarımız içeridedir. Şimdiye kadar 30 milyar masrafımız olmuş. 2,5 ay daha besleyeceğiz. Hiç gitmese 20 milyar daha gider. Bu sene kış çok uzadı, kar çoktur. Yemi ben geçen sene alıyordum 750’ye, bu sene bir milyardır. Samanı geçen sene alıyorduk 300-350 milyona, bu sene 500-600 milyondur. Küçükbaşım 200 tanedir, büyükbaşım 15-20 tanedir. Benim günde 500 TL masrafım oluyor” ifadelerini kullandı.
Bazı hayvan sahiplerinin ise kış mevsiminin uzun süreceği ihtimalini göz önünde bulundurarak fazla saman ve yem stoku yaptığını belirten Ziyaret Köyü Muhtarı Hüseyin Sevinç de, “Köyümüz Muş’un en büyük arazisine sahip olan köylerdendir. Hayvancılıkla ilgileniyorlar. Destekleme olarak buğday, yonca, arpadan destek almaktadır. Geçtiğimiz yıla nazaran bu kış daha zor geçti. Geçtiğimiz kışı gördüğümüz için küçük ve büyükbaş hayvan için yem stokumuzu yaptık. Şu an bir sıkıntımız yok diyebilirim. Komşu köylerimizin sıkıntıları var. Gelip bizim köyden temin ediyorlar. Geçen sene fiyatlar tonu 700’dü, bu sene 500’e düşmüş. Geçtiğimiz yıl hayvanımız daha ucuzdu, bu yıl daha pahalıdır. Geçtiğimiz yıl küçükbaş hayvanı 400’e alırdık, şimdi 600-650’ye ancak alabiliyoruz. Et pahalandı. Hayvanı olan şimdi kıyamıyor kesip yemeye. Geçen seneye göre bu sene daha iyi diyebilirim. Bizim isteğimiz fiyatların yükselip düşmesi değil belirli bir şeyde durursa daha iyi olur” diye konuştu.
Et fiyatlarının giderek yükseldiğini ve bu durumun hayvan sahiplerini şimdilik memnun ettiğini kaydeden Aydın Alataş ise, “Hayvancılıkla uğraşıyoruz. Bu sene daha fazla ot birikimi yaptık. Kış şartlarını daha rahat geçirmemiz lazım. Et yükselme durumu şimdilik iyidir. Eğer fiyat böyle giderse iyidir, eğer düşerse zarar ederiz. Yem fiyatı yükseliyor, gübre fiyatı yükseliyor. Et fiyatı böyle devam ederse bizde rahat ederiz, yemci de eder, esnaf da eder. Bu sene tüketim biraz daha fazla. Bizde biraz fazla ot aldık. Otun tonu şu an köyde 500 TL. Benim 100 tane küçükbaş hayvanım var. Bizim memlekette en aşağı 6 ay koyuna yem veriyoruz. 10. ayda başlayıp ta Nisan’ın 10’una kadar yem veriyoruz” şeklinde konuştu.
Kaynak: iha