Şimdi Hareket Zamanı (NowWeMove) Ulusal Koordinatörleri, ENVERÇEVKO Ulusal NowWeMove Koordinatörlüğü tarafından 2016 Avrupa hareket haftası planlama ve geliştirme çalışmalarını yapmak üzere Muğla’da bir araya geldi. 17 ülkenin temsilcisinin katıldığı çalıştay, ENVERÇEVKO Ulusal NowWeMove Koordinatörlüğü tarafından koordinasyonu sağlanırken, ev sahipliğini Muğla Büyükşehir Belediyesi yaptı.
NowWemove çalıştayının ilk günü Türkiye dahil 18 ülke 25 NowWemove koordinatörü ile 2016 yılı Avrupa Hareket Haftası planlama ve değerlendirme toplantısı yapıldı. Çalıştayda ayrıca Avrupa Hareket Haftası, Avrupa sınır ötesi bisiklet turu, asansörsüz gün, FlashMove kısa film çekimi gibi kampanya etkinlikleri hakkında bilgiler verildi. 17 farklı ülkenin yaptığı fark yaratan etkinlikler projeler, yeni Erasmus+Sport etkinlikleri hakkında görüş alışverişinde bulunuldu.
Enerji Verimliliği Derneği (ENVERÇEVKO) Başkanı ve EuroVole Türkiye Koordinatörü Feridun Ekmekçi, NowWeMove kampanyası ‘NowWeBike’, ‘No Elevators Day’, ‘MoveWeek’ gibi pek çok sağlıklı fiziksel aktivite etkinliğinin olduğu Avrupa’nın en geniş ölçekli kampanyası olduğunu söyledi. Ekmekçi, “Bu kampanyanın ulusal koordinatörlüğünü Muğla merkezli ENVERÇEVKO Derneği olarak biz yürütüyoruz. EuroVelo Avrupa Bisiklet Rotaları Ağı Ulusal Koordinatörlüğünü de yürüten derneğimiz NowWeMove kampanyasına NowWeBike Avrupa sınır ötesi bisiklet turu etkinlikleri ile farklı bir boyut katmıştır. Uluslar arası Spor ve Kültür Birliği (ISCA) her yıl NowWeMove kampanyası Ulusal Koordinatörlerini değerlendirme ve yeni dönem planlama çalıştayına davet etmektedir. Türkiye koordinatörlüğü olarak 2016 yılında NowWeMove toplantısının Muğla’da yapılmasını teklifi ISCA yönetimi tarafından olumlu karşılandı. 12 ayda olgunlaştırılan Çalıştay için 25 Avrupa ülkesi Ulusal NowWeMove koordinatörüne ve ISCA üst yönetimine davet gönderildi. 17 ülke (Arnavutluk, Bulgaristan, Yunanistan, Çek Cumhuriyeti, Hırvatistan, İrlanda, İzlanda, Litvanya, Malta, Portekiz, Polonya, Romanya, Sırbistan, Fransa, Danimarka, İtalya, Slovenya) Muğla’daki çalıştaya katıldı. İngiltere, Makedonya, Slovakya katılımlarını geç bildirdikleri için kabul edilemedi” dedi.
Uluslar arası Spor ve Kültür Birliği (ISCA) Başkanı Mogens Kirkeby, Türkiye’de, Muğla’da ve Türk insanının misafirperverliğinden memnun olduğunu belirterek, “Geçen yıl NowWeMove kampanyası 7 bin etkinliğe ulaştı. Bu kampanya ile ilgili gelecek için iki gündür Muğla’da planlama yapıyoruz. Başlangıç ile ilgili planlama toplantılarını yapıyoruz. Burada olmaktan büyük keyif aldım. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Bu kampanya Avrupa’da epey yaygınlaşmış bir kampanya. Hareketsizlik hastalığı Avrupa’da devam ediyor. Bu kampanya, belediyelerin, toplulukların ve spor kulüplerinin kolayca yapabileceği bir kampanya. Bunun ekonomik zararlarını kısa sürede geri döndürmek mümkün. Bunun ekonomik olarak Avrupa boyutu 80 milyar avro. Avrupa Komisyonu bunu geri döndürmek istiyor ve bu fiziksel aktiviteyi halk tabanına yaygınlaştırmaya çalışıyor” dedi.
Muğla Büyükşehir Belediyesi Turizm Genclik ve Spor Dairesi Başkanı Ali İnan, Avrupa’nın spor ve kültür ile ilgili faaliyetlerini koordine eden ENVERÇEVKO Derneğine teşekkür etti. İnan, “Bu etkinlikte, bizim Muğla Büyükşehir Belediyesi olarak yaptığımız çalışmaların uluslar arası bir düzeyde yapılan çalışmaları için düzenlenen bir çalıştay. 2015 yılında yaptığımız çalışmaları kendilerine anlattık. İki tarafın iyi uygulamalarını karşılaştırdık. Bu uygulamaları Muğla’da uygulamayı planlıyoruz. Buradaki amacımız yarışma dışında spor hareketleri ile vatandaşlarımızın sağlıklı yaşamalarını sağlamak” dedi.
ISCA NEDİR?
Uluslararası Spor ve Kültür Birliği (ISCA) , herkes için spor alanında çalışan, eğlenceli fiziksel aktiviteleri içeren organizasyonlara açık küresel bir platformdur. 1995 yılında kurulan ISCA, 180 üye organizasyonu, uluslararası sivil toplum örgütleri, kamu ve özel sektör paydaşları ile işbirliği içinde bulunmaktadır. Gençlik, spor ve kültürel aktiviteleri içinde farklı grupları temsil eden 74 ülkeden 40 milyon üyeye sahiptir.
Kaynak: iha