Muğla’nın Ortaca ilçesine bağlı Dalyan Mahallesinin Caretta Carettaları ile ünlü İztuzu Sahili’ne İztuzu Dalyanağzı Deniz Kaplumbağaları Bilgilendirme Merkezi açıldı.

İztuzu Sahilinin, tekneler ile ulaşım sağlanan Dalyanağzı tarafına Deniz Kaplumbağaları Araştırma, Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezince (DEKAMER) elle besleme, tekne yaralanması ve ısırma vakalarına karşı bilgilendirme merkezi açıldı.

Deniz kaplumbağalarının elle beslenmemesi gerektiğini vurgulayan Pamukkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve DEKAMER Müdürü Prof. Dr. Yakup Kaska, “Kaplumbağa besin kaynaklarından olan mavi yengeçlerin ışık ile geceleri Dalyan Kanalında ve kumsalın arka planındaki göllerde yakalanması ışık problemi oluşturuyor. Ayrıca yakalanan bu mavi yengeçler le, deniz kaplumbağaları turistik amaçlı elle besleniyor. Deniz kaplumbağalarının yengeç yerine tavuk eti ve derisi ile beslenmeleri diyet özelliklerini bozabiliyor. Göç etmesi gereken kaplumbağa beslendiği için göç etmiyor. Bu tarz beslenme alışkanlığını kazanan deniz kaplumbağası, denizde yüzen kişilerin ellerini ve ayaklarını da ısırabilmekte, deniz kaplumbağalarını elle beslemeyin” diye konuştu.

Teknelerden beslenen kaplumbağaların, teknenin etrafında dolaşırken pervaneler tarafından da yaralanabildiğine dikkat çeken Prof. Kaska, Caretta Carettaların, yumurtlama döneminde kıyıya daha yakın olduklarını belirterek, tekne sahiplerinin daha duyarlı olması gerektiğini sözlerine ekledi.
Kaynak: iha