Muğla’nın Dalaman ilçesinde ‘İyi Tarım’ uygulaması yapan çiftçilere sertifika verildi.
Dalaman İlçe Ziraat Odası ile Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü tarafından ortaklaşa düzenlenen törenle iyi tarım uygulaması yapan çiftçilere sertifikaları verildi.
Kapukargın Mahallesinde düzenlenen sertifika törenine Dalaman Kaymakamı Yılmaz Şimşek, Dalaman Belediye Başkanı Muhammet Şaşmaz, Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Ergün Akdeniz, daire amirleri, Dalaman Ziraat Odası Başkanı Tevfik Tayfun Tuncay ve çiftçi vatandaşlar katıldı.
‘’İyi tarım’’ uygulaması yapan çiftçi İbrahim Orhan, ‘’biz çiftçiler olarak iyi tarım uygulamasından yanayız. Ancak ne kadar iyi ürün yetiştirirsek yetiştirelim pazarlama sorunumuz var. Ürünümüzü satamıyoruz. Yetkililerimizden bu soruna çözüm bekliyoruz’’ dedi.
Çağın gerektirdiği tempolu yaşam ile birlikte artan gelir ve eğitim seviyesinin, güvenli gıda tüketiminin önemini arttırdığını ifade eden Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Ergün Akdeniz, ‘’gerek tarımsal, gerekse işlenmiş gıdaların güvenle üretildiğinin garantisini üreticilere sunabilmek için bir takım sistemler ve standartlar oluşturuldu. Dünya’da ve Türkiye’de insan ve hayvan sağlığına zarar vermeyen bir tarımsal üretim yapılması, doğal kaynakların korunması, tarımda güvenli ürün arzının sağlanması gibi faaliyetler ülkemizde iyi tarım adını almıştır. Tarım Bakanlığı tarafından da iyi tarım yapan üreticilerimize destek verilmektedir ’’ dedi.
Dalaman Ziraat Odası Başkanı Tevfik Tayfun Tuncay’da yaptığı konuşmada çiftçilerin iyi tarım uygulamasına büyük destek verdiklerini belirterek iyi tarım uygulaması çalışmalarının genişletilerek devam edeceğini vurguladı.
İyi tarımı üreticilere tanıtmanın ve teşvik etmenin önemine değinen Dalaman Kaymakamı Yılmaz Şimşek ise ‘’Tarımda yanlış, bilinçsiz ilaç kullanımı doğaya ve canlılara zara veriyor. Diğer yandan ihraç edilen mallarında geri dönmesi ülkemizin rekabet gücünü zedeliyor. Bu nedenlerle iyi tarım uygulaması çok önemli’’ şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından iyi tarım uygulaması yapan çiftçilere sertifikalarının verilmesi ile tören son buldu.
Kaynak: iha