Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, ilçenin batıdaki uç noktası olan Tece bölgesinde bin 300 dekarlık alanın 1/100.000’lik Çevre Düzeni Planı’nda ticaret ve sanayi alanı olarak işaretlendiğini, sanayi sitesi esnafı ile Mersin’deki mobilyacılar ve otomotivcilerin burada toplanacağını söyledi. Tarhan, burada büyük bir alışveriş merkezi için de yer ayırdıklarını belirtti.
Başkan Tarhan, Mezitli ilçesinin en hızlı gelişen bölgelerinin başında gelen Tece-Davultepe bölgesinde başlayan değişime ilişkin İHA muhabirine açıklama yaptı. Mezitli’de doğuda gelişme alanı olmadığını, güneyi denizde çevrili olduğu için zaten böyle bir olanak bulunmadığını ifade eden Tarhan, tüm dünyada kentlerin gelişim ivmesinin batıya doğru olduğunu, Mersin ve Mezitli’de de aynı durumun geçerli olduğunu anlattı. Mezitli için kuzeyde boş alan olduğundan bu yönde de bir gelişmenin söz konusu olduğunu dile getiren Tarhan, bu noktada tercihin ve önceliğin önemli olduğunun altını çizdi.
“Trafik sorununun çözümü toplu taşımadır”
Mezitli’nin gelişimini Mersin’in trafik sorunu ile bağlantılandıran Tarhan, Mersin merkezde olduğu gibi Mersin-Mezitli arasında da çok ciddi bir ulaşım ve trafik sorunu ile otopark sorunu bulunduğuna dikkat çekti. Trafik sorununu çözmek için Mersin Tren Garı’ndan Mezitli’deki Soli Kavşağı’na kadar uzun zamandır düşünülen bir toplu taşıma sistemi olduğunu anımsatan Tarhan, “Bunun adına zaman zaman raylı taşıma dendi, zaman zaman monoray dendi. Monorayın değişik yöntemleri üzerinde duruldu ama bir şekilde gerçekleşmedi. Tabi ki, nihai çözümü toplu taşımanın yapılması. Bu olmuyorsa ana ulaşım akslarının da gerçekleşmesi gerekiyor trafiği rahatlatmak için. Çevre Düzeni Planı’nda kuzey yönünde Mezitli’nin doğu-batı istikametinde otobana kadar bağlanacak şekilde ulaşım yolları planlandı. Umarım 35 metrelik bu ana ulaşım yolları Büyükşehir Belediyesi tarafından kısa sürede başlar. Hiç olmazsa kısa vadede biraz trafik rahatlamış olur. Ama temelde bu trafiğin çözümü toplu taşımadır” dedi.
“Mezitli’nin, bacaların tüttüğü bir sanayi kenti olmasını istemiyoruz”
“Biz, Mezitli sanayi kenti olsun istemiyoruz” diyen Tarhan, Mezitli’nin sakin bir şehir olduğunu belirtti. Tarhan, “Mezitli halkı da zaten bacalarından duman çıkan bir sanayiyi istemiyor, istemez de. Yaşantı da böyle, yaşayanlar da öyle. Emekli insanlar çoğunlukta, daha dingin bir hayat sürmek istiyorlar. O nedenle biz Mezitli merkezindeki sanayi sitesinin esnafı ve yine sanayi sitesinde şu anda yer bulamamış da kentin muhtelif yerlerinde iş gören iş yeri sahiplerini toplu halde başka bir yere taşıyalım dedi. Bu, bizim hedeflerimizin başındaydı” diye konuştu.
“Otomotivciler ve mobilyacılar Mezitli’de toplanmak istiyor”
Bu hedeflerini gerçekleştirmek için çalışmalarını sürdürürken, iki ayrı sektörden daha kendilerine talep geldiğini aktaran Başkan Tarhan, “Bu taleplerden birincisi, Mersin merkezdeki satış ve ihracat yapan büyük mobilya mağazaları toplu halde Mezitli’ye gelmek istiyorlar. Bunun üzerine ‘Mobilyacılar için de bir yer olmalı’ dedik, oradan gelen bir talep çünkü. İkinci talep ise otomotiv sektöründen geldi. Otomotiv sektörü Mezitli’de. Birkaç firma hariç tüm otomotiv markaları Mezitli sınırları içerisinde bulunmakta. Bu arkadaşlar da dernekleriyle geldiler bize ve yan sektörleriyle beraber Ankara’da, İstanbul’da olduğu bir otomotivciler sitesinin yapılmasını istediler. Bunu kimileri yanlış anlıyor. Bizde söz konusu ettiğimiz bir galericiler sitesi değil, otomotivciler sitesinden bahsediyoruz biz. Kendilerinden geldi bu talep. O nedenle bütün bunları bir araya toplayalım dedik” ifadelerini kullandı.
Mezitli’nin bir eksikliğinin de büyük bir alışveriş merkezi olduğunu kaydeden Tarhan, “Bu gereksinmeler için Mersin’e kimse gitmesin istiyoruz, bunu da Mezitli’de karşılasın fakat Mezitli merkezinde de olmasın istiyoruz, diğer küçük esnafımıza zarar vermemek için. Ticaret alanında alışveriş merkezi için yer ayırdık. Bir yatırımcı geldiği zaman yer isterse orayı göstereceğiz” şeklinde konuştu.
“Tece bölgesinde bin 300 dekar alanı ticaret ve sanayi alanı yapıyoruz”
Tüm talepler ve hedefler çerçevesinde Mezitli’nin en batısında uç noktası olan Tece bölgesinde bin 300 dekarlık bir alanın 100.000’lik Çevre Düzeni Planı’na ticaret ve sanayi alanı olarak işaretlendiğini bildiren Tarhan, şunları söyledi: “5 binlik nazım imar planında da bin 300 dekarlık alanın neresi ticaret alanı, neresi sanayi alanı olacak, belirlenecek. Ondan sonra artık sanayi sitesi esnafının oraya taşınma süreci başlamış olacak. Otomotivciler sitesi için otomotiv firmaları, dernekleri orada yer alma girişimine başlayacaklar. Mobilyacılar aynı şekilde. Orada büyük bir site içerisinde yer alacak bunlar.
İkincisi ticaret alanı, yatırım yapmak isteyenler olursa ticari konularda, onlara da o bölgede yer açılmış olacak. Bu, hem kent merkezini rahatlatmış olacak hem de Tece bölgesi hareketlenmiş olacak. Mezitli’nin batı sınırı olan Tece-Davultepe bölgesi biraz geri kalmış bölgelerdi. Şimdi oralar da hareketlendi. Şu anda başladı bu hareketlenme. Tece’de dahi müteahhitler yüzde 35-40’a yaklaşan oranlarla arsaları yap-sat şeklinde almaya başladı. Tece’de hızlı bir gelişme var.”
Kaynak: iha