Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) 33. kuruluş yıl dönümü, Mersin’deki resepsiyon ile kutlandı.
KKTC Mersin Konsolosu Ayşen Volkan İnanıroğlu’nun ev sahipliğinde HiltonSA Oteli’nde düzenlenen resepsiyona, Mersin Valisi Özdemir Çakacak, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Kadir Yıldız, Vali yardımcıları, Kaymakamlar, İl Jandarma Komutanı Hüseyin Kanat, İl Emniyet Müdürü Mehmet Şahne, ilçe belediye başkanları, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şerafettin Aşut, daire amirleri, sivil toplum kuruluş temsilcileri, askeri erkan, mücahitler, Kıbrıs gazileri ile vatandaşlar katıldı.
Gecede konuşan KKTC Mersin Konsolosu İnanıroğlu, Kıbrıs Türk halkının bağımsızlık mücadelesinin ardından 15 Kasım 1983 tarihinde ilan edilen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin, 33. yıl dönümünü Mersin’de kutlamaktan duyduğu memnuniyeti ifade etti.
Kıbrıs Barış Harekatı’na kadar geçen süreçte Kıbrıslı Türklerin ne tür zorluklarla mücadele etmek zorunda bırakıldığını anlatan İnanıroğlu, Cumhuriyetin 33. yılında bağımsız bir devlet olmanın haklı gururunu ve onurunu yaşadıklarını ifade etti.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Devleti’ni demokratik, laik ve çağdaş kurumlarıyla kökleşen bir hukuk devleti olarak tanımlayan İnanıroğlu, tüm ambargolara ve kısıtlamalara karşı KKTC’nin, anavatan Türkiye’nin denizin altından Anamur’dan Kıbrıs’a içme ve sulama suyu taşıyan asrın projesi gibi, yine geçtiğimiz Ekim ayında anlaşması imzalanan denizin altından elektrik enerjisi ileten dev proje gibi büyük destekleriyle hızla büyümekte ve güçlenmekte olduğunu vurguladı. İnanıroğlu, 15 Temmuz akşamı birtakım çeteci darbeciler tarafından gerçekleştirilmek istenen hain girişimin Kıbrıs Türk halkını derinden üzdüğünü de kaydetti.
Resepsiyon Vali Çakacak, Konsolos İnanıroğlu ve protokol üyelerinin hep birlikte, 10. Yıl Marşı eşliğinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 33’ncü yıl dönümü pastasının kesilmesiyle sona erdi.
Kaynak: iha