Mersin Büyükşehir Belediyesi, dar gelirli vatandaşların ihtiyaçlarını karşılayacak olan ‘Dosteli Market’i hizmete sundu. Marketin açılışını yapan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, “Mersin’de, sadece yaşayabilir seviyeye getirmek için bugünden itibaren en az 140 bin kişiye yardım yapmak zorundayız” dedi.
Dosteli Market’in açılışına Kocamaz’ın yanı sıra Gülnar Belediye Başkanı Ahmet Günel, Mersin Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Haluk Tunçsu, meclis üyeleri, muhtarlar, iş adamları ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Marketin açılışında, Şırnak’ta şehit edilen Mersinli Jandarma Astsubay Ömer Koca’nın ailesi başta olmak üzere Türk milletine ve Mersinlilere başsağlığı dileyerek konuşmasına başlayan Başkan Kocamaz, Türkiye’yi bölmek ve parçalamak isteyen vatan hainlerine karşı Türkiye’nin birlik ve beraberliğini koruyacağını söyledi.
Dosteli Market’in Mersin’de bir ilk olduğunu ve böyle bir ilke Büyükşehir Belediyesi olarak imza atmanın gururunu yaşadıklarını vurgulayan Kocamaz, “Dünyanın en büyük problemlerinden biri olan yoksulluk, bireylerin ve toplumların insanca yaşamasına engel olduğu kadar insanlığın ilerlemesine ve hayata anlam katmasına da engel teşkil eden bir sorundur” diye konuştu.
“140 BİN KİŞİYE YARDIM YAPMAK ZORUNDAYIZ”
Büyükşehir Belediyesi olarak Mersin için yaptırdıkları yoksulluk araştırmalarının verilerini paylaşan Kocamaz, “Kentimizin yüzde 61,2’si asgari ücretin altında maaşla geçinmeye çalışıyor. Mersin’de yıllık geliri 6 bin liranın altında olan yoksul hane oranı yüzde 7,8. Yani Mersin’de, sadece yaşayabilir seviyeye getirmek için bugünden itibaren en az 140 bin kişiye yardım yapmak zorundayız” ifadelerini kullandı.
Dosteli Market ile dar gelirli vatandaşların temel gıda ve kıyafet gereksinimlerinin karşılanacağını belirten Kocamaz, bu markette para geçmeyeceğinin de özellikle altını çizdi. Vatandaşların alışverişlerini adlarına çıkarılan Mersin Kart ile yapacaklarını ifade eden Kocamaz, her ay kartlara yüklenecek olan 200 puan üzerinden vatandaşların ihtiyaçlarını karşılayabileceklerini söyledi. Bu projeyi ilerleyen zamanlarda Mersin’in ihtiyacı olan her bölgesine götürmeyi hedeflediklerini ve bunun için önemli adımlar atacaklarını dile getiren Kocamaz, “Biz, ‘Komşusu açken tok yatan bizden değildir’ diyen bir peygamberin ümmetiyiz. Nasıl olur da ihtiyacı olana, muhtaç kalana yardım elimizi uzatmayız” şeklinde konuştu.
Büyükşehir Belediyesi olarak, Mersin’in yoksulluk haritasını çıkarmak için çalıştıklarını belirten Kocamaz, Mersin’de yaptıkları kırtasiye yardımı ile ihtiyaç sahibi öğrencilerin öğrenimlerine ufak da olsa katkı sağladıklarını, üniversitelerin 4 yıllık fakültesini kazanan öğrencilere öğrenim yardımı yaptıklarını anlattı. Mersin’i refah seviyesi olan bir il yapmayı hedeflediklerini ve bunun için de kentin tüm dinamikleri ile ortak çalışarak ve paylaşarak büyüyebileceklerini söyleyen Kocamaz, “Bugün burada hizmete açacağımız market, yüce dinimizin ve milletimizin yardımlaşmaya, paylaşmaya ne kadar önem verdiğinin en güzel göstergesidir” dedi.
Başkan Kocamaz’ın konuşmasının ardından kurdele kesimine geçilerek dualar ile açılan Dosteli Market’te Mersin Kart’ını alan vatandaşlar ilk alışverişlerini yaptı.
BU MARKETTE PARA GEÇMİYOR
Dosteli Market, 26 çeşit gıda ve temizlik ürünü ile 28 çeşit tekstil ürününü dar gelirli vatandaşlara sunuyor. Sıvı yağdan bakliyata kadar birçok temel gıda ürününün bulunduğu markette vatandaşlar pantolondan terliğe kadar farklı tekstil ürününe de ulaşabiliyor. Dosteli Market’ten, Mersin Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı’na başvuran ve dar gelirli olduğu tespit edilen vatandaşlar yararlanabilecek. Dar gelirli vatandaşların adlarına verilen ve her ay düzenli olarak 200 puanın yükleneceği Mersin Kart ile rahatça alışveriş yapacak olan vatandaşlar, isteklerine göre ister ilk seferde isterlerse ayın farklı günlerinde ihtiyaçlarını karşılayabilecek. Ürünlerin para ile değil puan sistemi ile satışa sunulduğu Dosteli Market’te vatandaşların aldıkları ve farklı puanlara sahip olan ürünler kartlarından düşülerek puanlar market kasasında birikecek. Bağışta bulunmak isteyenlerin de kolaylıkla bağış yapabilecekleri market, Mersin merkezdeki dar gelirli vatandaşlara hizmet verecek.
Kaynak: iha