Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, 30 milyon yolcu kapasitesine sahip ve İstanbul Atatürk Havalimanı’ndan sonra Türkiye’nin en büyüğü olma özelliği taşıyacak olan Çukurova Bölgesel Havalimanı’nı, 2018 yılı sonu itibariyle hizmete açmayı planladıklarını söyledi.

Bakan Elvan, Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası ile Tarsus Ticaret Borsası işbirliğinde düzenlenen toplantıda, ilçedeki işadamı ve sanayicilerle bir araya geldi.

Toplantıda Mersin’e yapılan yatırımlar hakkında açıklamalarda bulunan Elvan, medeniyetlerin beşiği olarak nitelendirdiği Tarsus’un, çok kültürlülüğün en önemli kentlerinden biri olduğunu belirtti. Cumhuriyetin ilk yıllarında sanayinin ilk adımlarının Tarsus’ta atıldığını ve modern tarımın da bu topraklarda uygulanmaya başlandığını söyleyen Elvan, Tarsus’un ne kadar önemli bir merkez olduğunun açıkça görüldüğünü belirtti.

"Çukurova Bölgesel Havalimanı süratle tamamlanacak”

Yarın Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ve Avrupa Birliği Bakanı Ömer Çelik ile birlikte Çukurova Bölgesel Havalimanı’nın temelini atacaklarını hatırlatan Elvan, bu yılsonu itibariyle altyapı çalışmalarının tamamıyla bitmiş olacağını, 2018 sonunda da üstyapının tamamlamış olacağını açıkladı. Hizmete girdiğinde 30 milyon yolcu kapasitesine sahip olacak olan ve İstanbul Atatürk Havalimanı’ndan sonra Türkiye’nin en büyüğü olma özelliği taşıyacak olan Çukurova Bölgesel Havalimanı’nın 2018 sonu itibariyle hizmete açmayı planladıklarını kaydeden Elvan, yine bu pazar günü Çamtepe kavşağının da temelini atacaklarını, burayı da 1-2 yıl gibi bir sürede değil, birkaç ay gibi kısa bir süre içerisinde tamamlayarak, önümüzdeki yaz aylarında hizmete açacaklarının müjdesini verdi.

“Akdeniz Sahil Yolunu tamamlamak için 6 firma 24 saat esasına göre çalışıyor”

Mersin’i Antalya’ya bağlayacak olan Akdeniz Sahil Yolu Projesini çok önemsediğinin altını çizen Bakan Elvan, sahil yolu tamamlandığında Mersin’in kaderinin değişeceğini, bu nedenle 6 yüklenici firmanın çalışmalarını 24 saat esasına göre aralıksız sürdürdüğünü, pazar günü açılışı yapılacak olan 6 tünelin vatandaşların hizmetine açılması ile projede önemli bir yol kat edilmiş olacağını belirtti. Elvan, geri kalan 40-50 kilometrelik bölümde yürütülen yoğun çalışmalar sayesinde en geç 2019 yılı içerisinde yolu tamamlamayı arzu ettiklerini ifade etti.

Çukurova Bölgesel Havalimanı ile birlikte Akdeniz Sahil Yolunun, Mersin turizminin ve dolayısıyla Mersin’in gelişmesinde büyük katkı sunacağını belirten Elvan, “Biliyorsunuz ki, 8 adet turizm bölgemiz var. Bu 8 bölgeden Ovacık’ın şu anda tüm işlemleri tamamlandı, Karboğazı’nda ilave bazı çalışmalar yapılıyor. Diğer turizm bölgelerimizde de imar çalışmaları hemen hemen son aşamaya getirilmiş durumda. İnşallah 8 turizm bölgemizi de hizmete açarak nasıl Antalya ya 8-10 milyon turist geliyorsa, emin olunuz ki Mersin’e de o sayıda turist geleceğini umuyoruz. Yapımı devam eden 8 turizm bölgesi, bölgesel havalimanı ile birlikte Mersin’in çehresi tamamıyla değiştirecektir. Bu konuda kendimi sorumlu hissediyor ve yakından takip ediyorum" dedi.

Tarsus’a yeni bir üniversite kazandırılmasıyla ilgili üst düzey görüşmeler gerçekleştirdiklerini de ifade eden Elvan, hazırlanan Yüksek Öğretim Kurulu Kanun tasarısının Milli Eğitim Bakanlığına sunulduğunu belirttikten sonra, bu tasarının Milli Eğitim Bakanlığı tarafından Bakanlar Kurulu Kararı ile Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sevk edildiğini kaydetti. Bakan Elvan, Tarsus’ta kurulması planlanan üniversite ile ilgili kanunun 16 Nisan’dan sonra TBMM’den geçerek bu üniversiteyi Tarsus’a kazandıracaklarının da müjdesini verdi.

Konuşmasını, verdiği her sözün ve her taahhüdün sonuna kadar arkasında olduklarını ifade ederek sürdüren Bakan Elvan, ilk başta 33 olarak planlanan gölet projesi sayısının 89’a kadar çıkarıldığını belirterek, “Mersin sınırları içerisinde 89 göletin yapımına yönelik çalışmalar hızla devam ediyor. 5 Nisan’da ise Karain barajı yapım ihalesine çıkılıyor" diye konuştu.

“Yenice’de güçlü bir lojistik merkez oluşturacağız ”

Konuşmasının devamında Organize Sanayi Bölgesi ile ilgili otoban bağlantı yolunun da 5-6 ay içerisinde tamamlanacağını dile getiren Elvan, şu bilgileri verdi; "Otoban bağlantı yolunun tamamlanması ile bölgedeki trafik sıkışıklığını da bertaraf etmiş olacağız. Ayrıca Yenice’de de bir lojistik merkez yaptık ve ilk etabı tamamlandı. İkinci etabının da ihalesine çıktık ve yapımına başlıyoruz. Yenice’de güçlü bir lojistik merkez oluşturacağız.”

Türkiye’nin en işlek, en cazip limanlarından birine sahip olması nedeniyle çok sayıda yatırımcının Mersin Organize Sanayi Bölgesinde yatırım yapmak istediklerini ifade eden Elvan, "Bu nedenle OSB’nin genişletilerek üçüncü organize sanayinin tesisi yönünde çalışmalara başladık. Üçüncü OSB şu anda hazır. Süratle altyapı yatırımına başlayacağız ve yatırımcılarımızın hizmetine sunacağız. Bunun dışında İhtisas Sanayi

Bölgesinin kurulması ile ilgili de yer seçimini tamamladık. Şu anda zemin etüdü yapılıyor. Çalışmalar tamamlandıktan sonra kamulaştırma çalışmalarına başlayacağız" ifadelerini kullandı.
Kaynak: iha