Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkanı Şerafettin Aşut, gelişime ayak uydurabilmenin yolunun teknoloji ve ar-ge yatırımlarından geçtiğine işaret ederek, “Mersin’de orta-yüksek teknolojili ürün üretimi ve ihracatımız yılbaşından bu yana düzenli olarak artma eğiliminde. Bunu iyi değerlendirip önümüzdeki süreçte teknoloji yoğunluğu yüksek ürünler üretim merkezi olmayı hedeflemeliyiz” dedi.
MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Aşut, yazılı bir açıklama yaparak, yılın ilk çeyrek ihracat rakamlarını değerlendirdi. Aşut, Mersin’den yapılan ihracatta ilk üç ayda yüzde 16,4’lük azalma yaşanmasına rağmen ihracatın içinde katma değeri yüksek ürünlerin ihracatının artmasının ise olumlu bir gelişme olduğunu kaydetti. İlk çeyrek ihracat rakamlarına bakıldığında yalnızca Mersin’de değil, Türkiye genelinde imalat sanayinde yüksek teknoloji ürün ihracatının payının giderek arttığının görüleceğini bildiren Aşut, Mersin’in de bu artışa katkı sunmasının sevindirici olduğunu ifade etti.
“İLK ÇEYREKTE ORTA-YÜKSEK ÜRÜN İHRACATINDA ARTIŞ VAR”
İlk çeyrekte Mersin firmaları tarafından yapılan imalat sanayi ürünleri ihracatı içerisinde orta-yüksek ürün ihracatında artış yaşanırken, ileri teknoloji ürün ihracatının toplam ihracat içindeki payını koruduğunu dile getiren Aşut, ithalatta ise gerek orta-yüksek gerekse ileri teknoloji ürün ithalatında artış yaşandığını anlattı. Yılın ilk çeyreğinde orta-yüksek teknolojiye sahip ürünlerin imalat sanayi ihracatı içindeki payının bir önceki yılın aynı dönemine göre yaklaşık 5 puan yükseldiğini belirten Aşut, yüksek teknolojili ürünlerin imalat sanayi içindeki payını ise koruduğunu kaydetti. “İthalatta da önceki yılın ilk çeyreğine göre orta-yüksek ve yüksek teknolojili ürünlerin imalat sanayi ürünleri ithalatı içerisindeki payında artış dikkat çekiyor” diyen Aşut, şöyle devam etti: “Yüksek teknolojili ürün ithalatı bir puana yakın artış gösterirken orta-yüksek teknolojideki ürün ithalatı 10 puana yakın arttı. İthal edilen ürünlerin bir kısmı işlenerek ihracata gönderilirken, bir kısmı yurtiçinde satıldı. Mersinli dış ticaret firmaları düşük ve orta-düşük teknolojili ürün ithalat ve ihracatından ise uzaklaşıyor. Yılın ilk çeyreğinde Mersin’den gerçekleştirilen imalat sanayi ürünleri ihracatında düşük teknolojili ürün ihracatı 2 puan, ithalatı ise 8 puan azaldı. Orta-düşük ürün ihracatında da benzer şekilde düşüşler yaşandı.”
“GELİŞİME AYAK UYDURABİLMENİN YOLU TEKNOLOJİ VE AR-GE YATIRIMLARINDAN GEÇİYOR”
Mersinli sanayicilerin ar-ge ve teknoloji yatırımlarını artırmaları gerektiğini her zaman dile getirdiklerini ifade eden Aşut, MTSO olarak bu alanda her türlü desteği vermeye hazır olduklarını vurguladı. MTSO Tedarik Zinciri Akredite Test ve Ar-Ge Laboratuvarı’nın sanayiciye gerek test laboratuvarı olarak gerekse üç boyutlu yazıcı imkanı ile tersine mühendisliğin yapıldığı önemli bir hizmet sunduğuna dikkat çeken Aşut bu tür imkanların özellikle orta ölçekli sanayiciler tarafından daha fazla değerlendirilmesi gerektiğinin altını çizdi. Ar-ge yatırımlarının ise mutlaka artırılması gerektiğini belirten Aşut, “1980’lerde sanayi yarışına aynı anda ve aynı seviyede başladığımız ülkelerden teknolojiye yatırım yapanlar bugün sanayide, teknolojide dünya devine dönüştü. Gelecek teknolojide. Gelişime ayak uydurabilmenin yolu da teknoloji ve ar-ge yatırımlarından geçiyor. Bu alanda şimdiden duyarlılık gösterirsek kazanan tarafta oluruz. Orta -yüksek teknolojili ürün üretimi ve ihracatımız yılbaşından bu yana düzenli olarak artma eğiliminde. Bunu iyi değerlendirip önümüzdeki süreçte teknoloji yoğunluğu yüksek ürünler üretim merkezi olmayı hedeflemeliyiz” ifadelerini kullandı.
Kaynak: iha