Mardin’de “Sosyal Dışlanmayı Önleme Programı” kapsamında bilgilendirme toplantısı yapıldı.
Toplantıya Mardin Valisi Ömer Faruk Koçak, Vali Yardımcısı Tolga Kamil Ersöz, Artuklu İlçe Kaymakamı Şakir Öner Öztürk, projede görevli kamu görevlileri ve gönüllü sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.
Vali Koçak, devletin devlet için değil, insan için olduğunu belirterek, “Bu anlayış slogandan ibaret olmamalı. Söylemlerimiz ile eylemlerimiz birbirine uymalı. Devlet devlet için değil, insan içindir. Devlet çağrıldığı zaman değil, çağrılmadan vatandaşının yanında olmalıdır. Vatandaşa hizmeti götürmekle yetkili tüm arkadaşlarımız devletin ta kendisidir” dedi.
Sosyal dışlanmayı engellemeyi hedef alan programın aileyi esas alan bir program olduğuna vurgu yapan Koçak, “Dünyada uygulanan bu alandaki çalışmalar incelenerek ortaya özel bir program ve çalışma çıkarıldı. Mardin Sosyal Destek Programının uygulandığı ilk ildir. Mardin’in kültürü bu altyapıya uygundur. İşsizliğin en yüksek olduğu il Mardin’dir. Yüzde 24’lere varan bir işsizlik söz konusudur. Bu durum riskli ve dezavantajlı ailelerin oluşmasına neden oluyor, gelir dağılımı adaletsizliğine sebep oluyor” diye konuştu.
Sosyal yardım dendiğinde sadece parasal yardımı anlayan bir toplum haline gelindiğini de kaydeden Koçak, şu ifadelerde bulundu:
“İnsanlara para vermek problemin çok küçük bir kısmını çözüyor. Bu anlamda gönüllülük önemlidir. Gönüllü görev alan arkadaşlarımda bu işin öncüleridir. İnşallah sizlerin oluşturacağı iyi örnekler bütün Türkiye’de çok önemli etkiler yapacaktır. Dünyayı değiştiren tek bir insandır. Toplumlar birer birer insanlardan oluşur. Bir insanın bütün insanlığa bedel olması doğru bir sözdür. Bütün insanlığa yapacağımız iyilik bir tek insana yapmış olduğumuz iyilikle eşdeğerdir. Bu anlamda yapacağımız işlerin önemsiz olduğunu düşünmeyelim.”
Kaynak: iha