Manisa Bilim ve Sanat Merkezi bünyesindeki 22 öğrenci merkez öğretmenleri Nazan Temel Cebeci, Metin Derinkaya ve Müdür Yardımcısı Zafer Akkaya eşliğinde Ege Ormancılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğüne genel eğitim ve bilgi edinme amaçlı bir ziyaret gerçekleştirdi.
Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü Celil Güngör ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürü İsmail Üzmez’in imzaladığı protokolle, özel yetenekli öğrenciler, ormanlarda araştırma kampları ve tematik kamplar yapabilecek, araştırma ormanlarını ücretsiz kullanabilecek ve OGM’nin eğitim portalından faydalanabilme imkanlarından yararlanabilecek. Bu kapsamda Manisa Bilim ve Sanat Merkezi bünyesindeki 22 öğrenci merkez öğretmenleri Nazan Temel Cebeci, Metin Derinkaya ve Müdür Yardımcısı Zafer Akkaya eşliğinde Ege Ormancılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğüne genel eğitim ve bilgi edinme amaçlı bir ziyaret gerçekleştirdi. Öğrencilere doku kültürü laboratuvarında araştırma uzmanı Aysun Boza tohumla üretilmesi sorunlu olan türler ile üstün özellikli bireylerin mikro üretim çalışmalarıyla ilgili bilgi verdi. Daha sonra her öğrenci mikro çelikle üretim çalışması yaptı.
Entomoloji laboratuvarında Bölüm Başkanı Dr. Meltem Özçankaya tarafından böceklerin ormanlar ile ilişkilerinin izlenmesi, biyolojik döngüleri, gerekli tür teşhisleri ve üretimleri ile ilgili çalışmalar anlatılarak, böcek toplamak için kullanılan yöntemler uygulamalı olarak gösterildi.
Dr. Hafize Handan Öner arazilerden toplanan bitki örneklerinin tayini, adlandırılması ve korunması ile ilgili yapılan çalışmaları anlattı. Öğrenciler çeşitli bitki örneklerini inceledi. Dr. Mustafa Batur da amenajman ve dendrometri konularında uygulamalı olarak öğrencilere bilgiler verdi.
Ekoloji ve Toprak laboratuvarında toprak, bitki ve su analizlerinin yapılma sürecini izleyen öğrenciler ICP (Orman Ekosistemlerinin İzlenmesi Programı) konusunda bilgilendirildi. Enstitü Müdür Yardımcısı Dr. İsmail Şafak, “Kurumumuzu ziyarete gelen öğrencilerimizin yaratıcılıklarına, akademik alanlarındaki başarılarına destek olmaktan son derece mutluyuz” dedi.
Manisa Bilim ve Sanat Merkezi Müdürü Özgür Emeksiz de, “Hem çocuklarımızın biyolojik ve orman çeşitliliği bilgilerini geliştirmek, hem de bilimsel araştırmalara yönelik meraklarına katkı sağlamak amacıyla imzalanan protokol kapsamında kapılarını öğrencilerimize açan Ege Ormancılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü yetkililerine ve personeline teşekkür ediyoruz” ifadelerini kullandı.
Kaynak: iha