Tamamı eski denizci olan üç Maersk çalışanı, gemilerden limanlara tatlı su dağıtacak bir sistem geliştirdi. 

Proje, konteyner gemilerindeki mevcut tatlı su üretim sistemini daha fazla depolamak ve tatlı su kıtlığıyla karşı karşıya olan limanlara ve bölgelere tank konteynerlerinde dağıtmak için optimize ediyor.

4 milyar insan, yani dünya nüfusunun neredeyse üçte ikisi, her yıl en az bir ay boyunca ciddi su kıtlığı yaşıyor. Birleşmiş Milletler'in tahminlerine göre, 2025 gibi  bir tarihte dünya nüfusunun yarısı su kıtlığıyla karşı karşıya olan bölgelerde yaşıyor olabilir.

Bilim adamından korkutan açıklama, "Akdeniz iklimi sıcaklık artışlarıyla birlikte karasal iklime doğru ilerliyor" Bilim adamından korkutan açıklama, "Akdeniz iklimi sıcaklık artışlarıyla birlikte karasal iklime doğru ilerliyor"

Gemiler, makinelerinden elde edilen ısı enerjisini kullanarak deniz suyunu damıtan ve tatlı su üreten jeneratör sistemleriyle donatılmıştır. Bu sistem yalnızca gemilerde tüketilmek üzere su üretmek için kullanılıyordu. 

Maersk çalışanlarınin ürettiği sistem sayesinde süreç optimize edilerek, fazladan üretilen  su limanlara teslim edilmeden önce tank konteynerlerinde depolanacak. 

İlk pilot çalışmalar arasında olan Colombo Limanı ve Salalah Limanı'nda her biri 25.000 litre tatlı su ile dolu iki tank konteynerinin teslimatı yer aldı. Sri Lanka hükümetinin resmi laboratuvarı olan Seylan Bilimsel ve Endüstriyel Araştırma Enstitüsü tarafından test edilen su kalitesi, Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) tüm standartlarını karşıladı.

Editör: Nermin İstikbal