Üretimi 150 Yıl Sonra Gerçekleşti

TCDD Genel Müdürlüğü demiryollarında kullanılan ve büyük oranda ithal edilen parçaların yerli üretimle tedarik edilmesi için bir dizi çalışma başlattı. Bu kapsamda tren yollarının ana unsuru olan raylar KARDEMİR tesislerinde üretilmeye başlandı. Demiryolundaki bağlantı elemanlarını ise Erzincan’da üretime başlayan bir fabrikadan temin eden TCDD Genel Müdürlüğü, özellikle hızlı trenlerin kullanacağı yollarda kullanılacak traversleri de yerli firmalardan almaya başladı.
 
YILDA 40 MİLYON EURO: TCDD Genel Müdürlüğü, bugüne kadar Türkiye’de üretimi olmayan ancak hızlı trenlerin de kullanacağı tekerlerin ve takımlarının Türkiye’de üretimi için çalışma başlattı. Kuruluşundan bu yana 150 yıldır tren tekeri üretiminde söz sahibi olan Romanya, Almanya, Fransa, İspanya, İtalya, Çek Cumhuriyeti, Çin, Rusya, İsviçre ve Ukrayna’dan tren tekeri ithal eden TCDD Genel Müdürlüğü, tren tekeri için her yıl yaklaşık 40 milyon Euro harcıyor.

50 BİN TREN TEKERİ: Genel Müdürlük, yurt dışına akan bu kaynağı durdurmak üzere Türkiye’de üretim için arayışa başladı. TCDD Genel Müdürlüğü, bu konuda Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK) ile yaptığı görüşmelerde olumlu sonuç aldı. Buna göre, MKEK, tren tekerini üretmek amacıyla tesis kuracak. Tesislerde TCDD’nin ihtiyacı olan tren tekeri daha düşük maliyetlerle üretilecek. Tesislerde yıllık 50 bin tren tekeri ve takımının üretimi hedefleniyor.

haberler.com

Editör: TE Bilişim