Ulaştırma Bakanı Yıldırım KKTC'de

Ulaştırma Bakanı Binalı Yıldırım, Türkiye'nin KKTC'ye desteğinin tartışmasız olduğunu belirterek, "Hiç kimse Türkiye ve KKTC'nin bu birlikteliğini, dayanışmasını farklı şekilde yorumlamaya kalkmasın" dedi.

Güzelyurt-Lefkoşa anayolunun 3. etabının temeli, KKTC Başbakanı Ferdi Sabit Soyer ve Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın da katıldığı törenle atıldı. 20 kilometre uzunluğunda olan yolun, 2009 yılı içinde hizmete açılması hedefleniyor. Güzelyurt-Lefkoşa anayolunun 2. etabı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 20 Temmuz'da KKTC'yi ziyaretinde hizmete açılmıştı.

Ulaştırma Bakanı Yıldırım, törende yaptığı konuşmada, temeli atılan yolun Lefkoşa ile Güzelyurt'u birbirine bağlayacağını, zamanı kısaltacağını, ekonomik tasarruf ve katma değer sağlayacağını söyledi.

Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ve Ulaştırma Bakanlığı olarak göz önünde bulundurdukları ilkenin, Türkiye'de ulaştırma ve haberleşme adına ne varsa, ne yapılıyorsa aynısının KKTC'de de bulunması olduğunu ifade eden Yıldırım, başladıkları her işe KKTC'yi de doğrudan dahil ettiklerini kaydetti. "Bizim ayrımız gayrımız yoktur" diyen Yıldırım, aynı sevinci, aynı acıyı, aynı idealleri ve hayalleri KKTC ve Türkiye olarak paylaştıklarını, bugün temeli atılan yolun da bunun küçük bir örneği olduğunu ifade etti.

KKTC'nin; 5 üniversitesi, 70 ülkeye mensup 40 binin üzerindeki öğrencisiyle Akdeniz'in eğitim üssü haline geldiğine işaret eden Yıldırım, gelecek kısa vadede KKTC üniversitelerindeki öğrenci sayısının 60 bine yükseltilmesinin hedeflendiğini, bu konuda YÖK'ün gerekli çalışmaları tamamladığını anlattı. Ercan Havaalanı Smart projesinin gerçekleştirilmekte olduğunu belirten Yıldırım, KKTC'nin, bölgenin en gelişmiş hava seyrüsefer sistemine sahip olacağını açıkladı.

Bakanlığının, denizcilik, havacılık, telekomünikasyon ve ulaşım alanında KKTC ile birlikte yaptığı ortak projelere değinen Yıldırım, KKTC'den her türlü haberleşmenin Türkiye ve dünyaya rahatlıkla yapılabilmesi için önemli ortak projeler yürütüldüğünü kaydetti.

Türk Telekom aracılığıyla Türkiye'den KKTC'ye denizaltı kablo sistemi çalışmasının başlatıldığını da bildiren Bakan Yıldırım, Kıbrıs'tan Mısır, Afrika, İtalya ve Avrupa'ya ulaşımın sağlanacağını söyledi.

Bakan Yıldırım, Güney Kıbrıs'ın KKTC üzerindeki frekans baskısını ortadan kaldıracak, haberleşmede güvenliği ve kaliteyi geliştirecek proje üzerinde de çalışıldığını anlattı. Bu projelerin gerçekleştirilmesinde Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ve Devletinin irade ve desteğinin tartışmasız olduğunu, bu desteğin bundan sonra da aynen devam edeceğini vurgulayan Ulaştırma Bakanı Yıldırım, şöyle devam etti:

"Çünkü Kıbrıs 35 yıldır bir barış, huzur bulan bir ada haline gelmiştir. Bu barış ve huzurun devam etmesi, Kuzey Kıbrıs'ın her türlü izolasyonlardan arındırılması, dünya milletlerinin onurlu bir üyesi olarak yerini alıncaya kadar (destek) aynı kararlılıkla devam edecektir. Hiç kimse Türkiye ve KKTC'nin bu birlikteliğini, dayanışmasını farklı şekilde yorumlamaya kalkmasın."

Bakan Yıldırım, törenin sonunda, gazetecilerin Kıbrıs sorunu ve 3 Eylülde başlayacak müzakerelere ilişkin sorularını da yanıtladı.

"Tek egemenlik ve tek vatandaşlıkla" ilgili soru üzerine Yıldırım, "Müzakere etmek her zaman iyidir, konuşmaktan bir zarar gelmez" dedi ve Türkiye ve KKTC'nin duruşu ve ilkelerinin belli olduğunu, bunun eşitlik esasına dayalı bir devlet oluşumu olduğunu, ondan bir sapmanın söz konusu olamayacağını söyledi. Yıldırım, farklı nedenlere göre farklı alternatiflerin KKTC ve Türkiye'nin gündeminde olmadığını kaydetti.

Bakan Yıldırım, "Türkiyeli göçmenlerin adadan ayrılmasıyla" ilgili soru üzerine de bu konuda asıl muhatabın KKTC olduğunu, gerekli müzakereleri iki halkın yararına en iyi şekilde yapacağını söyledi.

KKTC Başbakanı Ferdi Sabit Soyer de törendeki konuşmasında, kendi kaynaklarını ve Türkiye'nin yardımlarını doğru kullanmak gerektiğini belirterek, desteği için Başbakan Erdoğan ile Ulaştırma Bakanı Yıldırım'a teşekkür etti.

KKTC Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Salih Usar da söz konusu yatırımın Güzelyurt'a verilen önemin bir göstergesi olduğunu ifade etti. Ülkenin kalkınması için altyapıya önem vermek gerektiğini belirten Usar, Türkiye'nin desteğiyle altyapıda belli bir noktaya gelindiğini anlattı.

Bakan Yıldırım, Girne Çevre Yolu’nda da İncelemelerde Bulundu

Lefkoşa-Güzelyurt anayolu 3. etap temel atma töreni için KKTC'de bulunan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, yapımı devam eden Girne Çevre Yolu'nda da incelemede bulundu. Bakan Yıldırım'a ziyaretinde, Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Türkekul Kurttekin ile KKTC Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Salih Usar eşlik etti.


İnceleme sırasında basına  açıklama yapan Bakan Usar, Girne Çevre Yolu ile Kuzey Sahil Yolu 2 Etabın tamamlanması için, iki ülkenin işbirliğiyle gerekli önlemlerin alındığını belirtti. Usar, ilk etapta Girne Çevre Yolu'na ağırlık vereceklerini ve yolun tamamlanan 7 kilometrelik bölümünün hizmete açılacağını bildirdi.

Lefkoşa-Girne anayolundan Girne Amerikan Üniversitesi'nin (GAÜ) güneyine kadar ilk temel asfaltı döküm çalışmalarının sürdüğünü kaydeden Usar, çevre yoluna güvenlik sağlayacak trafik ışıkları ile oto korkulukları yerleştirileceğini de söyledi. Çevre yolunun ne zaman hizmete gireceği konusunda süre vermek istemediğini de belirten Usar, bölgedeki okulları dikkate alarak ilk etapta Girne Amerikan Üniversitesi kavşağına kadar olan bölümün hizmete açılacağını, ancak yol güvenliği tamamlandıktan sonra açılışın gerçekleşeceğini bildirdi.

Girne Çevre Yolu İncelemesinden Sonra Yıldırım, Tatlısu, Bafra ve Dipkarpaz ‘ı da Ziyater Etti

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Girne Çevre Yolu'ndaki incelemenin ardından Tatlısu, Bafra ve Dipkarpaz bölgelerini ziyaret etti. Girne bölgesindeki incelemenin ardından Tatlısu'ya geçen Yıldırım, burada yeni yapılan yoldaki incelemesinin ardından sonra Bafra'ya geçti.

Yıldırım, Dipkarpaz'da da incelemelerde bulundu.

ULASTIRMA BAKANI BINALI YILDIRIM (SOL 3) VE BARABERINDE KKTC BASBAKANI FERDI SABIT SOYER (SOL 2), KKTC BASBAKAN YARDIMCISI VE DISISLERI BAKANI TURGAY AVCI (SAG 3),TURKIYE'NIN LEFKOSA BUYUKELCISI TURKEKUL KURTTEKIN (SOLDA) VE KKTC BAYINDIRLIK VE ULASTIRMA BAKANI SALIH USAR (SOL 5), LEFKOSA-GUZELYURT-KALKANLI BOLUNMUS YOLUNUN 3. ETAP TEMEL ATTI.

LEFKOSA-GUZELYURT ANAYOLU 3. ETAP TEMEL ATMA TORENI ICIN KKTC'DE BULUNAN ULASTIRMA BAKANI BINALI YILDIRIM (SOL 3), YAPIMI DEVAM EDEN GIRNE CEVRE YOLU'NDA DA INCELEMEDE BULUNDU.

ULASTIRMA BAKANI BINALI YILDIRIM, KKTC'DEKI TEMASLARI CERCEVESINDE, LEFKOSA-GUZELYURT-KALKANLI BOLUNMUS YOLUNUN 3. ETAP TEMEL ATMA TORENINE KATILDI.

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim