UIC TCDD'ye Emniyet Kemeri Önermedi

Uluslararası Demiryolları Birliği (UIC), TCDD'nin trenlere emniyet kemeri konulmasının uygun olup olmadığı yönündeki yazısına ''Trenlere emniyet kemeri konulması çoğunlukla ciddi kazalardan sonra gündeme gelmiştir ve her defasında emniyet kemeri kullanılmaması sonucuna varılmıştır'' cevabını verdi.
AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, TCDD Genel Müdürlüğünce trenlere emniyet kemeri konulmasının uygun olup olmayacağını araştırdı. TCDD Dış İlişkiler Dairesi, UIC'ye bir yazı ile ''trenlere emniyet kemeri konulması'' hakkında ne düşünüldüğünü sordu.
TCDD'nin trenlere emniyet konulmasına ilişkin sorusunu yanıtlayan UIC Sistem Müdürü Wilhelm Saliger, "UIC çerçevesinde, yolcuların emniyet kemeri kullanması ile ilgin hiçbir araştırma yapılmamıştır ve bununla ilgili UIC fişi yoktur" dedi. Saliger, şunları kaydetti:
"Bazı demiryolu şebekelerinde (Almanya, Avusturya ve Fransa) trenlere emniyet kemeri konulması konusu çoğunlukla ciddi kazalardan sonra (örneğin Avusturya Demiryollarında bir yük treninin bir motrisle kafa kafaya çarpışmasından sonra) gündeme gelmiştir ve her defasında emniyet kemeri kullanılmaması sonucuna varılmıştır. Bildiğim kadarıyla emniyet kemerinin kullanıldığı bir şebeke yoktur ve normal hat açıklığına sahip demiryollarından daha fazla çarpışma riskine sahip olan ve normal karayolu trafiği içerisinde seyreden tramvay vagonlarında bile emniyet kemeri mevcut değildir."
Yazısında, TCDD'nin trenlerde emniyet kemeri kullanmaya niyeti olup olmadığını soran Saliger, "Cevabınız evet ise sizce bu şekilde ne tür riskler ve hangi oranda fazla bir masraf ortaya çıkabilir? Bunu bilmek faydalı olurdu. Emniyet kemerinin yolcular tarafından kullanılması nasıl garanti altına alınabilir? Motorlu taşıtlarda bile bu 'temel ilke' temennilerle sınırlı kalıyor. Bundan başka, özellikle yakın mesafe taşımacılığında ayakta yolculuk yapanların azımsanmayacak sayısı da hesaba katılmalıdır" değerlendirmesinde bulundu. (AA)

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim