Türkiye’den Hindistan’a yeni rota

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Hindistan ziyareti yeni bir koyneynır taşımacılığı rotası doğurdu. MSC (Mediterranean Shipping Company), Tekidağ’da ki Asya Port Limanı ile Hindistan’ın batısında ki Nhava Sheva arasında karşılıklı seferler başlattı. Türkiye ile Hindistan arasında ki ticari ilişkilerinin gelişimine destek vermek isteyen MSC, Doğu Akdeniz ile Hindistan arasında yeni bir konteynır rotası başlattı.

Düzenli ve haftalık ‘IMED’ servisiyle hızlı transit sürelerine ve daha fazla limana gidilmek amaçlanıyor. Yeni servisle, Türkiye’nin en büyük, Avrupa’nın ilk 10 konteyner limanı arasında ki Tekidağ’da ki Asyaport  Limanı’ndan Batı Hindistan’da ki Nhava Sheva Limanı’na gidiş 19 gün olacak. Türkiye ve Hindistan ticaretine olan güvenini gösteren rotayla; Kızıldeniz, Doğu Afrika ve Karadeniz limanlarına da aktarmalı ulaşılacak. Hindistan ile Türkiye arasındaki ikili ticari hacminin geçtiğimiz yıl 6,5 milyar dolara ulaşması ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ziyareti MSC’yi harekete geçirdi.

Dünyanın 7. büyük ekonomisi

 Hindistan ile Türkiye’nin ticaret potansiyelinin  mevcut rakamların çok üzerinde olduğunun belirtilmesi üzerine en büyük konteyner taşıyıcılarından alan MSC, yeni koyneynır rotasını hazırladı.

İlk sefer 24 Mayıs’ta

Asyaport’tan kalkan bir konteynır gemisi İzmir Aliağa, Yunanistan Pire, Mısır Sait, Suudi Arabistan Kral Abdullah ve Umman Salalah limanlarını takip ederek Hindistan’a ulaşacak. Hindistan’ın Mundra ve Hazıra limanlarının ardından Nhava Sheva’ya varılacak.

Asya Port Limanı Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Soyuer, “Hem Türkiye’nin 2023 hedeflerine yürüyüşüne katkıda bulunmak, hem de ihracatçılara Hindistan ve Ortadoğu pazarına direkt erişim kolaylığı sağlamak için başlattığımız servisimizin kapasitesi 3 bin tonluk 6 gemi ile yapılacak. Haftalık ve düzenli olması çok önemli. İlk gemi Hindistan’dan yola çıkacak” dedi.

Doğu Akdeniz’den Batı Hindistan’a...

Hindistan’ın yanı sıra, Umman, Suudi Arabistan, Mısır ve Türkiye’den oluşan 5 ülkenin limanlarını kapsayacak yeni rota ile Doğu Akdeniz limanları ile Güney Asya arasında yeni bir köprü kurulması hedefleniyor. MSC’nin 6 gemi ile haftalık olarak yapacağı servislerle Türk ihracatçılarının hem Hindistan hem Orta Doğu limanlarına daha kolay ve hızlı oluşması da amaçlar arasında. Hindistan’ın batı kıyısında ki Nhava Sheva’dan hareket edecek MV Cali adlı konteynır gemisi, Hazira ve Mundra’nın adından Umman’da Salalah, Suudi Arabistan’da Kral Abdullah, Mısır’da Batı Port Said limanlarına girecek ve Mersin üzerinden İstanbul’a gelecek. İstanbul Ambarlı’dan çıkan gemi ise Tekirdağ Asyaport (ana liman), Yunanistan Pire, İskenderun, Kral Abdullah, Salalah ve Nhava Sheva’ya gidecek.

Gökhan Karakaş / Milliyet

Editör: TE Bilişim