DÜNYA BANKASI LOJİSTİK PERFORMANS ENDEKSİ 2010’A GÖRE TÜRKİYE 39. SIRADA

Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi ile Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi’nin ev sahipliğinde 25 Ocak 2010 günü İzmir’de gerçekleştirilen konferansta Dünya Bankası Lojistik Performans Endeksi 2010 açıklandı. Endeksi gerçekleştiren Finlandiya Turku School of Economics-Logistics ekibinin lideri Prof. Dr. Laurie OJALA, 155 ülkeyi kapsayan araştırmada Türkiye’nin 39uncu sırayı alarak önemli bir performans gösterdiğini ve 9 Avrupa Birliği ülkesini geride bıraktığını belirtti.  Altı ana başlık altında hesaplanan verilere göre Türkiye’nin sıralaması gümrük işlemlerinde 46, altyapıda 39, uluslararası sevkiyatlarda 44, lojistik kalitesi ve yetkinliğinde 37, yükün izlenebilirliğinde 56, işlem süresinde ise 31olarak yer aldı.

İki yılda bir gerçekleştirilen araştırma sayıları 1000’i bulan uzman küresel ulaştırma yüklenicilerinin ve taşıyıcıların görüşleri ile kalitatif ve kantitatif analizler yapılarak oluşturulmaktadır. 2010 araştırmasında ilk sırayı alan Almanya’yı sırasıyla Singapur, İsveç, Hollanda, Lüksemburg, İsviçre, Japonya, İngiltere, Belçika, Norveç, İrlanda, Finlandiya, Hong Kong, Kanada, ABD ve Danimarka izlemiştir.

Sıralamada Türkiye’nin arkasında yer alan bazı ülkeler ve sıraları ise aşağıdaki gibi Güney Kıbrıs Rum Yönetimi 46, Macaristan 52, Yunanistan 54, Slovenya 57, Romanya 59, Bulgaristan 63.
Denizcilik Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Okan Tuna’nın açılışını yaptığı konferansta Turku School of Economics-Logistics öğretim üyesi Prof. Harri Lorentz ise yaptığı konuşmada Finlandiya’daki lojistik merkezleri tanıttı. Vuosaari limanının Finlandiya lojistik merkezlerindeki gelişmeler içindeki önemini açıklayan Prof. Lorentz, Finlandiya’nın bir transit ülke olarak önemini belirtti. Ülkenin sunduğu lojistik hizmetleri ve bu hizmetlerin sunulduğu bölgeleri de açıklayan Prof. Lorentz lojistik merkez yerleşimlerinin yatırımcılara cazibe merkezleri yaratmayı hedefleyen kentler arasındaki rekabeti hızlandırdığını belirtti.

24-26 Ocak 2010 tarihleri arasında Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi’ni ziyaret eden Turku School of Economics-Logistics profesörleri aynı zamanda Fakülte öğretim üyeleri ve öğrencileri ile birlikte “Lojistik Araştırmaları Ağı” Çalıştayını düzenlediler. Hem konukların, hem de Fakülte öğretim üyelerinin sunumlarıyla gerçekleştirilen çalıştayda fikir alışverişi sağlanarak, geleceğe ilişkin projeler ve işbirliği olanakları tartışıldı.

 

 

Editör: TE Bilişim