Türkiye Avrasya’nın lojistik üssü olacak       
 
Dünyada her yıl 10 trilyon dolarlık mal hareketinin 600 milyar dolarlık bölümü Avrasya’da gerçekleşiyor Bölgenin merkezinde olan Türk lojistik sektörü bu pastadan en büyük payı almak için harekete geçti

AVRASYA’DAKİ 600 milyar dolarlık mal hareketinin merkezi olmayı hedefleyen Türk lojistik sektörü, 45 milyar dolarlık katma değer hedefini 2010 yılından önce yakalamak için atağa kalktı. Türkiye, sektörde yaşanan gelişmelerin etkisiyle Avrupa, Balkanlar, Karadeniz, Kafkasya, Orta Asya, Kuzey Afrika ve Ortadoğu’nun bağlantı köprüsü olma yolunda hızlı adımlar atmaya başladı. Lojistik Uzmanı Mehmet Süha Uçar, uluslararası kuruluşların ilgisinin, ulusal kuruluşları da atağa geçirdiğini söyledi.

Hedef 45 milyar dolar

Uluslararası ekonomik değer üretmesi, sürekli katma değer yaratması ve aynı zamanda hizmet ihracatı yapmasıyla büyük önem kazanan lojistik sektörünün ekonomiye yaptığı katkı her geçen gün artıyor. Yıllık 15 milyar dolar seviyelerinde getirisi olan Türk lojistik sektörü, dünyada her yıl yer değiştiren 10 trilyon dolarlık malın taşınmasından doğan pastadaki payını arttırmanın hesabını yapıyor. 2010 yılında 45 milyar dolarlık bir katma değer yaratması öngören Türk lojistik sektörü, düşük iş gücü, stratejik konumu, iç pazarının ve ihracatının büyüme potansiyeli, güçlü karayolu taşımacılığı filosu, dinamik nüfusu ve mevcut altyapısı ile lojistik sektöründe önemli bir avantaja sahip görünüyor.

Türkiye cazibe merkezi

Tüm bu avantajları nedeniyle yabancı lojistik firmaları için de cazibe merkezi haline gelen Türkiye’de firmaların yüzde 90’ı küçük ve orta boy işletmeler sınıfında yer alıyor. 2006 yılında 5 milyar dolarlık yatırım yapılan yerli lojistik sektörü, 400 bin kişiye iş imkânı sağlarken, Türk ekonomisine yıllık getirisinin ise 3.5 milyar dolar olduğu aktarılıyor.

Gelişmiş ülkelerde, milli gelirin ortalama yüzde 10’unu oluşturan ulaştırma ve lojistik sektörünün, Türkiye’de, 15 milyar dolar seviyelerinde kalması, sektördeki yatırıma duyulan ihtiyacı ortaya koyuyor. Karayolu taşımacılığında Avrupa’nın en büyük filosuna sahip olan Türkiye, demiryolları ve limanlardaki altyapı eksikliklerini tamamlayarak sektördeki avantajlarını korumanın gayretini veriyor.

Potansiyeli fark ettik

Lojistik Uzmanı Mehmet Süha Uçar ise, ulusal lojistik firmalarının küresel bir kimlik kazanmaya başladığını söylerken, 2010 yılı için öngörülen 45 milyar dolarlık hedefi gerçekçi bulduğunu aktardı. “Uluslararası kuruluşların Türkiye’ye olan ilgisi, coğrafi olarak önemli bir noktada bulunan ülkemizin bir lojistik üssü olduğu gerçeğini bizim de fark etmemize neden oldu” diyen Uçar, lojistik sektörünün önemine vurgu yaptı. Türkiye’nin taşımacılık alanında önemli adımlar attığını belirten Uçar, Türkiye’nin dünya ile rekabet edebilir duruma geldiğini savundu.

Haber: Serhat AKKAN / ANKARA

Kaynak: Halka ve Olaylara Tercüman
 
 
 
 
 
 
 
 

Editör: TE Bilişim