Tire organizeye deniz geliyor...

Tire Organize Sanayi Bölgesi demiryolu projesi ile İzmir Limanı `na bağlanıyor. Demiryolu bağlantısı ile birlikte ihracat ve ithalat faaliyetlerinin kolaylaşacağı ifade ediliyor.

Tire ... İzmir `in en eski ilçelerinden biri olan bu şirin yerleşim merkezi, Küçük Menderes kıyısında, Güme Dağı eteklerine kurulu. Kuzeyde Bayındır ve Ödemiş ilçeleri, güneyde Aydın , batıda Selçuk ve kuzeybatıda Torbalı ile komşu. Yüzölçümü 792 kilometrekare olan bu ilçenin nüfusu şu anda 50 bine dayanmış görünüyor. Osmanlı `nın önemli ticaret merkezlerinden birisi olan Tire "yi Katip Çelebi "Eski taht şehri", Fransız Tarihçi Lamartin ise "İsviçre kentlerini andırıyor" diye betimlemiş. Osmanlı döneminde Aydın Eyaleti "nin Sancak Merkezi olan Tire Darphanesi"nde 18. yüzyıla kadar mangır (bakır) ve akçe (gümüş ) para kesilmiş. Dünyanın saygın koleksiyonlarında Tire darplı paralar büyük değer taşıyor. Tire "de bugünlerde değer taşıyan bir başka şey daha var. O da Tire "nin can damarı olan sanayisinin yeşerdiği Tire Organize Sanayi Bölgesi (TOSBİ).

Dünya devleri var

1993 yılında 4.1 milyon metrekarelik alana kurulan ve 240 parselden oluşan 2.8 milyon metrekarelik inşaat alanında şu anda Güçbirliği Tekstil, British American Tobacco (BAT ), Korean Tobacco Mayr Melnhof ,TGS Beyba Giyim Sanayi, Detaş İnşaat Malzemeleri , Bozetto Kimya Sanayi , Berrak Maden, Omtaş , Vedat Peynircioğlu Süt Ürünleri , Batıçim , Tire Köksal Ticaret , ARS Tarım , Atak Yağ , Adese Optik, Ak Ziraat Tarım Aletleri, Altera Sanayi, Anadolu Akü , Disera Tıbbı Malzeme, Erpa Kahve, Fiber Endüstri, Gülsa Tıbbı Cihaz, Işıldar Peynir, Özbil Tarım , Sunder Deri Sanayi gibi firmalar yatırım yapmış durumda. 11 adet firmanın ise altyapı inşaatı devam ediyor. Tekstil, gıda, zeytinyağı, inşaat ve makine sanayinin ağırlıkta olduğu bu bölgede şu günlerde büyük bir telaş var, heyecan var.

70 dakikalık yol

Çünkü... TOSBİ denizle buluşuyor . Yani... Limanı oluyor. Limana daha da yakınlaşıyor. Tire Organize, İzmir Limanı "na bağlanıyor. Böylece 80 kilometrelik yol 70 dakikada alınacak. Bölgedeki sanayicilerin ihracattaki sıkıntısı bitecek. Bu nasıl olacak? Mevcut tren hattı yapılan yatırımla uluslararası konteyner taşımacılığına uygun hale getirilecek. TOSBİ`den trene yüklenecek olan konteynerler, 70 dakikada İzmir Limanı "na ulaşacak.

80 kilometrelik yolda zaman kaybı sona erecek. Bu sayede bölgedeki sanayiciler, dünyanın dört bir yanına ihracatı başarılı bir şekilde yapacak.

Aynı şekilde İzmir Limanı "na gelen ithal ürünler de bölgeye kolaylıkla nakledebilecek. Öte yandan TOSBİ kapısına kadar gelen doğalgaz ile sanayicilere büyük avantaj sunulacak.

İçinden demiryolu geçiyor

Demiryolu lojistik firmaları ile görüşmelerini sürdürdüklerini belirten TOSBİ Müdürü Galip Kılınç , gümrük işlemlerinin de bölgede kurulacak gümrükte yapılacağını söylüyor. Kılınç , tren yolu ile ilgili yatırımların Ekim ayında tamamlanacağını, 2008 yılının ilk yarısında bölgeden İzmir Limanı `na seferlerin başlayabileceğini belirtiyor. Kılınç , tıpkı "İçinden tramvay geçen şarkı" örneğinde olduğu gibi "İçinden demiryolu geçen 4 organize sanayi bölgesinden biriyiz" diyor. Konteyner terminalinin bitmesiyle, hem daha kolay ihracat yapmayı hem de bölgedeki mevcut yabancı yatırımcı sayısını artırmayı planladıklarını belirten Kılınç şunları söylüyor:

"Demiryolu konteyner terminali ile Alsancak Limanı "na doğrudan bağlanacağız. Böylelikle denizi Tire "ye getirmiş olacağız."

Mesleki eğitimin önemi

Bölgede konteyner taşımacılığının dışında, yeni alınacak vagonlarla yolcu taşımacılığı da yapılacak. Sanayi bölgesinde sosyal tesis çalışmalarına da çoktan başlandı bile... İlk etapta konferans salonu inşa ediliyor. Ardından tenis kortu, yüzme havuzu ve restoran yapılacak. Bölgedeki yetişmiş eleman sıkıntısını çözmek için de Mesleki Eğitim Projesi için düğmeye basıldı.

Anlayacağınız, Tire yakında Organize Sanayi Bölgesi sayesinde İzmir `in en gelişmiş ilçelerinden biri haline gelirse hiç sürpriz olmaz.

Hakan Tartan/Referans

Editör: TE Bilişim