Tekirdağ, liman kenti olup entegre taşımacılığa geçme peşinde

Ulaşım altyapısıyla önemli bir merkez olan Tekirdağ, liman kenti olma hedefini gerçekleştirerek, entegre taşımacılığa geçmeyi planlıyor.

42'inci Garanti Anadolu Sohbetleri toplantısı, Garanti Bankası ve DÜNYA Gazetesi işbirliğinde Tekirdağ Belediyesi Kültür Merkezi'nde düzenlendi. DÜNYA Gazetesi Genel Yönetmeni Osman S. Arolat tarafından yönetilen toplantıda kamu yatırımlarından daha fazla pay almak isteyen Tekirdağ'ın sanayinin yanı sıra sulanabilir arazilerini değerlendirerek, tarımda da söz sahibi olmak istediği vurgulandı. Tekirdağ'da yaşanan 1.5 saatlik elektrik kesintisine rağmen yoğun ilgi gösterilen toplantıda konuşan Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Cengiz Günay, bölgenin tarım ve sanayideki önemine değindi.

Günay, bölgenin kamu yatırımlarından aldığı payın yetersiz olduğunu savundu. Tekirdağ'ın ayçiçeği yetiştiriciliğinde üretimin yüzde 30'unu tek başına karşıladığını hatırlatan Günay, "Bölgemizdeki tarım arazilerinden yarısından fazlası sulanabilir. Yani bölgemiz sadece sanayii ile değil, tarım sektöründeki gelişime açık yapısıyla da önem taşıyor" dedi. Mevcut organize sanayi bölgelerinin yatırıma müsait olduğunu da vurgulayan Günay, "Bölgemiz sanayileşmeye hızla devam ediyor. Turizmde de atağa kalkarak, bu sektörden de hak ettiğimiz payı almayı planlıyoruz" diye konuştu.

Özcan: Avrupa Bankası'ndan finansman desteği alınabilir

AB Genel Sekreterliği AB uzmanı Bülent Özcan ise "Tekirdağ İçin Uluslararası Finansman Kaynaklan" başlıklı konuşmasında KOBİ'lere ve yatırımcılara bilgi verdi. "AB tarafından sağlanan fonlardan, KOBİ'lere yönelik yatırımların yanı sıra tarım ve kırsal kalkınma programları kapsamında da yararlanılabilir" diyen Özcan, liman kenti olmayı hedefleyen Tekirdağ'ın bu yönde gerekli altyapı çalışmaları için Avrupa Bankası'ndan
Doğan: Ulaşım altyapımız dünyaca Önemli finansman desteği alabileceğini söyledi.


Sönmez: Ekonomik veriler Tekirdağ'a yansımıyor

Tekirdağ Valisi, Aydın Nezih Doğan da ilin ulaşım altyapısı nedeniyle dünyanın önemli kentlerinden biri olduğunu söyledi. Tekirdağ'ın sosyo-eko-nomik gelişmişlik açısından Türkiye'nin yedinci ili olduğunu dile getiren Doğan, kentin her anlamda iddialı olduğunu belirtti. Vali Aydın Nezih Doğan, "Tekirdağ'ın sahip olduğu değerleri iddialı bir şekilde savunması gerek. İl olarak sahip olduğumuz değerler ve avantajlar konusunda mütevazı davranmak doğru değil. Mütevazı bir şekilde davranarak, iddiasız bir il gibi görünmek doğru olmayacaktır" dedi.

"Sayılarla Tekirdağ Ekonomisi ve İl'in İstanbul ile ilişkisi"ni anlatan İktisatçı Mustafa Sönmez ise Tekirdağ sanayiinin Çorlu-Çerkezköy-Malkara ilçelerinde ağırlık kazandığını söyledi. Birçok tesisin merkezinin İstanbul'da bulunması nedeniyle verilerinin Tekirdağ'a yansımadığını belirten Sönmez, kentin en fazla göç alan iller arasında olduğunu da kaydetti.

Ünal: En çok tüketilen ürünler üretilmeli

Rito Tohumculuk Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Hasan Ünal ise Tekirdağ'ın tarımda kullanması gereken teknolojiler hakkında bilgi vererek, Türk tarımının 1950'lerden bu yana yüzde l'in altında büyüdüğünü vurguladı. Gari açığın büyümesinde tarım ürünlerinde ithalata başlanmasının büyük önem taşıdığının altını çizen Ünal, "Bir an önce tarımda verimlilik sağlanması gerekli. Dünyada en çok üretilen-tüketilen meyve ve sebzeleri üretmeye başlayarak, bu ürünlerin ihraca tını artırmalıyız" diye konuştu.

Asan: 186 Uman tesisi var

Türkiye'de limancılığın genel durumu ve Marmara'da li-ııı,incilik faaliyetleri hakkında konuşan Denizcilik Müsteşarlığı Limanlar ve Kıyı Tesisleri Daire Başkanı Nihat Asan, Türkiye'de 186 liman tesisi bulunduğunu belirterek, "Bunların 181'i uluslararası çalışıyor" dedi. Türkiye'nin limancılıkta 350 milyon ton kapasiteye sahip olduğunu dile getiren Asan, "Liman kenti olmayı hedefleyen Te kirdağ, yapılacak demiryolu bağlantısıyla da entegre taşımacılık anlamında büyük önem kazanacaktır" görüşünü dile getirdi.

"Güçlü bir lojistik merkez olabilir"

Garanti Anadolu Sohbetleri'nin çok verimli geçtiğine değinen Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere, amaçlarının bilim ve iş insanlarının katkılarıyla her ilin önündeki fırsatları ve potansiyeli incelemek olduğunu belirtti. Tekirdağ'ın özellikle sanayi ve hizmet sektörü açısından önemli bir il olduğunu kaydeden Nazil Kara-dere, "Bugün Tekirdağ'ın gayri safi yurtiçi hasılasında tarımın payı yüzde 12, sanayinin payı yüzde 46, hizmetlerin payı ise yüzde 41. Birçok il Tekirdağ'ın yakaladığı rakamları hayal bile edememektedir. Bu değerler Avrupa kriterlerine çok yakın Ancak AB verilerine bu kadar yakınken, AB fonlarından en az yararlanan il Tekirdağ'dır" dedi Karadere. "Bir süre önce burada yaptığımız Ortak Akıl Toplantısında elde ettiğimiz veriler, Tekirdağ'ın önem kazanan Marmara limanları arasında deniz yoluna ek olarak, karayolu, demiryolu ve havayolunu da içine alan bir sistemle güçlü bir lojistik merkez olabileceğini gösteriyor" diye konuştu

"Türkiye ekonomisi kırılganlığını yendi"

Bilgi Üniversitesi İİBF Öğretim Üyesi Prof Dr. Asaf Savaş Akat, Türkiye ekonomisinin kırılganlığını yendiğini söyledi. İç siyasi olayların eskisi gibi ekonomi üzerinde olumsuz etki yaratmadığını vurgulayan Akat, dış dünyadan gelebilecek olumsuz çalkantılara karşı ise kırılganlığın olabileceğini dile getirdi. Dış açık haricinde ekonominin iyi yönde seyrettiğini kaydeden Akat, Türkiye'de artık devletin dış borçlanmaya gitmediğini, aksine borç ödediğini ifade ederek, "Dış borç alımını özel sektör gerçekleştiriyor" dedi. Türk insanının günümüzde tüketim de ABD'den daha önde olduğunu savunan Akat, "Ülke olarak tüketimde tasarrufa gitmek zorundayız. Ekonomide mevcut cansızlık enflasyonu aşağı çekiyor. Türk insanı harcamayarak ihracatı artırmak zorundadır. İhracatın yükselebilmesi için de kurun yukarılara çekilmesi gerekiyor. Türkiye'nin tahmin edilenden fazla dövizi var. Ancak insanımız dövizi satmayıp biriktirdiğinden döviz fiyatlan beklenen düzeye gelmiyor" diye konuştu

Haber: Aydın GÜNEŞ-TEKİRDAĞ

Alıntı: DÜNYA Gazetesi
 

Editör: TE Bilişim