Yabancıların sektöre girişi risk olabilir

Sektöre yabancı oyuncuların girmesinin globalleşmek isteyen Türk firmaları açısından önemine değinen LODER Başkanı Dr. Halefşan Sümen, ancak yabancı firmaların güçlenmesinin risk faktörü de oluşturabileceğini söyledi.

Coğrafi konumu ve pazar potansiyeli nedeniyle Türk lojistik sektörü yabancılar ivin çekim noktası oluşturdu.

Bu yıl izmir ve Mersin Limanları'nın özelleştirilmesiyle sektördeki yabancı oyuncu sayısı arttı.

Sektöre yabancı oyuncuların girmesinin globalleşmek isteyen Türk firmaları açısından önemli olduğunu vurgulayan Lojistik Demeği (LODER) Başkanı Dr. Halefşan Sümen, "Yabancıların sektöre girmesi Türk firmaları için örnek teşkil edebilir. Ama yabancı firmaların güçlenmesi ve bu hizmetlerin ağırlıklı olarak yapabilmesi bir risk faktörü oluşturabilir" diye konuştu.

Normal koşullarda olmamakla birlikle olağanüstü durumlarda bunun bir risk olabileceğinin altını çizen Sümen, Türkiye'nin bir B planı hazırlaması gerektiğine değindi.

Deniz taşımacılığında bu yıl gündeme gelen intermodal taşımacılık nedeniyle etkisinin arttığını belirten Sümen şöyle devam etti:

"İç taşımacılık çok zayıf'

"Denizde hazır otoyollar var. Neden bunları kullanmayalım ki? Ben denizin gittikçe öneminin kavranacağını ve kullanımının artacağına inanıyorum. İç taşımacılıkla da denize hâlâ yeteri kadar önem verilmiyor, tç taşımacılık, konu üzerinde yetkinleşildikçe gelişecektir. Gemileri boş lutınak yüksek maliyetli olduğundan kendi limanlarımız arasında da taşımacılığın artması gerekir."

Kaliteli liman işletmeciliğinin sadece yalııımla olmadığını söyleyen Sümen, devletin bu konudaki yaklaşımını eleştirirken, "Devlet ne yazık ki liman yatırımlarına yeterince eğilmiyor. Egilse de yeterli bilgiye sahip değil. Dolayısıyla yatırım yapsa da yeterli olamıyor. Bu işi bilen firmaların ortaya çıkmasıyla herkes kazanıyor" dedi.

FİYAT BAZINDA REKABET OLUMSUZ ETKİLİYOR

Geride bıraktığımız yılın sektör açısından olumlu geçtiğini ifade eden Süıııen, pazarın daha sağlıklı bir yapıya doğru ilerlediğine dikkat çekti.

Sumen, "iş hacimlerinin artmasıyla rekabet hız kazandı. Ama fiyat tabanlı rekabet yapılması sektörü kötü etkiliyor. Değer tabanlı rekabet olursa bu sorunları aşarız" dedi.

Şirketlerin artık fazla teknoloji kullandıklarını ve global iş hacmine kavuştuklarını dile getiren Sumen, bu gelişmelerin yeterli olmadığını, sektörün daha çok çalışması gerekliğini söyledi.

Kaynak: FORUM Gazetesi

Editör: TE Bilişim