RİZE’YE YAPILAN YATIRIMLARDA ASLAN PAYI ULAŞIM’A GİTTİ.

Rize’de yapılan 516,5 milyon YTL’lik yatırımın 499 milyon YTL’si ulaşıma harcandı. Ulaşım Yatırımlarının En Büyük Bölümünü ise Karadeniz Sahil Yolu İçin Yapılan Harcamalar Oluşturdu. Yatırım Sektörüne 1,9, Sağlık Sektörüne ise 1,3 Milyon YTL’lik Harcama Düştü. Başbakan Erdoğan’ın doğduğu ilçe olan Güneysu ilçesi aslan payını aldı.

DenizHaber RİZE-Sürekli yatırımsızlıktan şikâyet edilen Rize’de bu yıl da farklı sonuçlar çıkmadı. Merkezi Bütçe’ye sağladığı katkıdan daha az yatırım alan iller arasında yer alan Rize’deki kamu harcamalarının en önemli kısmı yine yollara gitti. Samsun-Sarp arasında tamamlanması için çalışmaların sürdüğü Sahil Yolu için yapılan harcamalar bu kez de Rize’ye yapılan yatırımlar arasında yer aldı. 

Rize’de 2007 yılı içerisinde yapılan kamu harcamalarının görüşüldüğü Rize İl Koordinasyon Kurulu toplantısında açıklanan rakamlara göre, 2007 yılı için öngörülen 602,3 milyon YTL’lik harcamadan 516,5 milyon YTL’lik kısmı harcandı. Yapılan harcamaların en büyük kısmını ise 499,1 milyon YTL ile ulaşım sektörü oluşturdu. 

Rize’ye yapılan kamu yatırımlarının ulaşım sektöründen geriye kalan 17,5 milyon YTL’lik kısmın, il genelindeki 78 farklı iş için harcandığı öğrenilirken; ilçelere göre kamu yatırımı harcamalarında Rize merkezden sonra en büyük payı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ‘baba ocağı’ olan Güneysu ilçesinin alması dikkat çekti.

İl Koordinasyon Kurulundaki görüşmelerde, kamu kurumlarının beyanlarına göre Rize’de 2007 yılı içerisinde yapılması planlanan proje bedellerinin 2,5 milyar YTL’ yi aştığı, söz konusu harcamaların bu projelerde yer alan 79 farklı işte yapılan çalışmalara gittiği ifade edildi. Söz konusu bu projeler için 2007 yılı içerisinde 602,3 milyon YTL’lik bir ödenek ayrıldığı ve bu güne kadar bu ödeneğin 516,5 milyon YTL’ sinin harcandığı kaydedilen toplantıda, bu harcamalardan en büyük payı ulaşım sektörünün aldığı belirtildi.

Söz konusu harcamalardan geriye kalan 17,5 milyon YTL’lik bir kısım görülürken, Rize Valisi Kasım Esen’in Başkanlık yaptığı toplantıda ayrıca söz konusu yatırım harcamalarının 14,5 milyon YTL’si ‘diğer’ diye adlandırılan kamu hizmetleri sektörüne, 6,4 milyon YTL’si eğitim, 5,4 milyon YTL’si tarım, 4,4 milyon YTL’si konut, 2,7 milyon YTL’si enerji, 1,9 milyon YTL’si imalat, 1,3 milyon YTL’si sağlık ve 443 bin YTL’ sinin ise madencilik sektörüne harcandığı vurgulandı.

Toplantıda söz konusu yatırım programı harcamalarında yüzde 86’lık bir gerçekleşme olduğuna işaret edilirken; harcamaların ilçelere göre dağılımı ise şu şekilde gerçekleşti:

"Merkez ilçe 8,7 Milyon YTL, Güneysu 7,5 Milyon YTL, Çayeli 4,5 Milyon YTL, Ardeşen 2,7 Milyon YTL, Fındıklı 2,1 Milyon YTL, Derepazarı 1,6 Milyon YTL, Çamlıhemşin 1,5 Milyon YTL, İkizdere ve Pazar 1,1 Milyon YTL, İyidere 839 Bin YTL, Kalkandere 756 Bin YTL." İlçelere bölünemeyen ve muhtelif ilçeleri kapsayan yatırımların ise 483 milyon YTL civarında olduğu açıklandı.

Rize’ye 2007 yılında aktarılan ödenekten 127 bin 320 nüfuslu merkez ilçeye 8,7 milyon YTL, 58 bin 499 nüfuslu Ardeşen’e 2,7 milyon YTL, 16 bin 522 nüfuslu Güneysu’ya ise 7,5 Milyon YTL yatırım ödeneği gönderilirken, Rize Merkez’de kişi başına yaklaşık 68 YTL, Güneysu’da ise kişi başına 453 YTL yatırım düştüğü gözlendi.

Öte yandan, Güneysu’ya ayrılan 7,5 Milyon YTL’lik ödeneği arasında DSİ’nin yaptığı dere ıslah çalışmalarına büyük pay ayrıldığı belirtildi. İlçede Spor Toto teşkilatı tarafından kapalı spor salonu ve futbol sahası, İMKB tarafından ilköğretim okulu inşaatı, iki hayırsever iş adamı tarafından ise Kültür Merkezi ve Anadolu Öğretmen Lisesi inşaatı yaptırıldığı da kaydedildi. Bu yatırımların özel yatırımlar olması nedeniyle kamu yatırımları payında görünmediği belirtildi.

Söz konusu açıklamalarda belirtilen ayrıntılı rakamların, genel harcama rakamları ile örtüşmemesi konusunda ne tür bir yol izlendiği veya nasıl bir program izlendiği konusunda ise net bir açıklama yapılmadı. Ancak, yapılan açıklamalara göre; tamamına yakın kısmı Sahil Yolu harcamaları olarak gerçekleştirilen ulaşım sektörü dışında kalan yatırım harcamalarının Rize’ye yapılan asıl yatırım miktarını da ortaya koyduğu ifade ediliyor. Bu rakam ise sektörlere göre yaklaşık 37 milyon YTL, ilçelerdeki dağılıma göre yaklaşık 33 milyon YTL, yatırım harcamalarının gerçekleşme paylarına göre ise yaklaşık 17,5 milyon YTL şeklinde görünüyor olması diğer bir dikkat çekici noktayı oluşturdu.

Hayati Akbaş/DenizHaber Rize

Editör: TE Bilişim