"Reysaş hızını denize taşıdı"

Reysaş Lojistik, lojistik halkalarına deniz hat işletmeciliğini de ekledi. Libya'ya hat açan şirket yeni gemilerle İtalya ve İspanya seferlerini de açmak için çalışma yürütüyor. Reysaş Denizcilik Direktörü Kayıhan Turan, "Limandan limana doğrudan seferleri ile Reysaş müşterisinin alıştığı hızı denizyoluna taşıyoruz" diyor

"Reysaş olarak, borsaya kayıtlı olan, yatırımları ve hızlılığıyla rakiplerine örnek olan bir şirket. Reysaş yönetimi operasyonun içinde ve doğru proje ise anında karar alınıyor. Reysaş Lojistik'in tüm taşıma türlerinde hizmetleri bulunuyor. Sadece kendi gemisi ve konteyneri yoktu şimdi onlar da var. Bütün lojistik operasyonlarını kendi imkân ve kabiliyetlerini kullanabiliyor. Entegre lojistik hizmet sağlayıcı olarak yapılanmasını tamamlanmış durumda."

Reysaş Denizcilik Direktörü Kayıhan Turan, Reysaş Lojistik'in neden armatörlüğe soyunduğunu bu sözlerle açıklıyor.

Reysaş Denizcilik ve Ticaret Ltd. Şti. Mart ayında tek gemiyle faaliyete geçti ve Türkiye-Libya arasında düzenli hat taşımacılığı başlattı.

Reymar Denizcilik San ve Tic Ltd Şti. ise bir gemiyle Petrol Ofisi için kabotaj hattında akaryakıt taşımacılığı yapıyor. Akaryakıt taşımacılığı ayağında gerek Petrol Ofisi adına akaryakıt taşımaları, gerekse Baku-Ceyhan petrol boru hattından çıkan petrolün taşınması için daha geniş bir tanker filosuna sahip olma yönünde strateji geliştirdiği bizzat Durmuş Döven1 in ağzından UTA Lojistik'in Nisan sayısında aktarmıştık.

Denizyolu hat taşımacılığı faaliyetlerini ise Reysaş Denizcilik Direktörü Kayıhan Turan'ın ağzından dinledik. Kayıhan Turan'ın verdiği bilgiye göre, Türkiye ayağında 104 TEU'luk gemiyle İstanbul ve İzmir, Libya ayağında ise Bingazi, Trablus ve Misurata uğraklı hattında dökme yük ve konteyner taşımacılığı yapan Reysaş Denizcilik, Çin'e sipariş verdiği 500 konteyneri bu ay teslim almaya başlayacak. Şirket, 250 TEU kapasiteli ikinci bir gemiyi Türkiye-Libya hattına yakında dahil edecek.

"Biz Akdeniz çanağında konteyner taşımacılığında büyümek istiyoruz. Büyümek yolunda oluşturmuş olduğumuz projeler ise şöyle: Bir kere öncelikle Libya pazarında gemi kapasitemizi artıracağız. İkinci bir gemiyi hatta dahil ederek sefer süresini 15 günden bir haftaya indirmeyi istiyoruz. Şu anki gemimizin vinci yok alacağımız geminin kendi vinçleri olacak. Kendi vincimiz ile hareket ettiğimizde özellikle Libya'da daha çabuk hareket ediyoruz, elleçlemeleri-miz daha çabuk oluyor. Dolayısıyla ithalat ve ihracatçılarımıza daha fazla daha hızlı sürede hizmet verebileceğiz, zaman kayıplarını minimize edeceğiz. Genelde bu gemiler iki vinçli olacağı için operasyon zamanlarımızı azaltarak kaliteyi artıracak" diye açıklıyor Kayıhan Turan.

Libya hattında ikinci hatta girmesi Reysaş'a çeşitli alternatifler de sunacak. Şirket küçük kapasiteli gemiyle İzmir ve Libya'nın bir limanı arasındahızlı seferler düzenlerken, 250 TEU'luk ikinci gemiyi İstanbul ve Libya'nın diğer iki limanı arasında işletebilecek. İkinci alternatif ise büyük kapasiteli gemiyi Libya dönüşü Napoli Limanı'na yanaştırıp, böylece hali hazırda bulunmayan Napoli-İstanbul direkt gemi hattını açmak. Şirket bu plan için Napoli Liman İdaresi ile yaptığı görüşmelerden olumlu sonuç almış. Kayıhan Turan Napoli bağlantılı dönüş hattından oldukça umutlu, "Türkiye ile Libya arasındaki pazar ne yazık ki tek yönlü bir pazar. Dönüşte Napoli'ye uğranması dolayısıyla Türkiye'ye yük bulunmasını sağlayacak hattın verimlilik ve karlılığını artıracak. Türkiye-İtalya arasında karayolu arasında iyi bir alternatif olacak."

Kayıhan Turan, neden Libya hattıyla işe başladıklarını ise şöyle açıklıyor: "Akdeniz çanağında çok sayıda armatör faaliyet gösteriyor. Bunlar büyük hacimli eşya akışının olduğu limanlar arası hizmet veriyor. Libya bu anlamda, büyüklerin çok fazla ilgilenmediği bir pazar. İkincisi Türkiye'den Libya'ya ciddi hacimde bir mal akışı var. Reysaş Denizcilik olarak herkesin yapmadığı veya yapmak konusunda öncelik tanımadığı noktalarda faaliyet göstermek ve bir farklılık yaratmayı hedefliyoruz. Şu anda Napoli'den Türkiye'ye doğrudan hat yok mesela. İkincisi İspanya ile Türkiye arasında hizmet vermeyi planlıyoruz. Ama iki liman arasında aktarma veya uğrak yapmayan bir servis açmak istiyoruz. Böylece 3,5-4 günde iki liman arasını kat ederek fark yaratmış olacağız. Limandan limana doğrudan seferleri ile Reysaş müşterisinin alıştığı hızı denizyoluna taşıyoruz."

Deniz Harp Okullu forwarder

Reysaş, bünyesinde bir denizcilik şirketini kurarken, bu organizasyonun başına halen grubun, forvvarder şirketi olan Reyline'nın Genel Müdürü Kayıhan Turan'ı getirmekte pek tereddüt etmedi. Zira Kayıhan Turan hem eğitimi hem de kariyeri bakımdan denizle haşır neşir olmuş bir profesyonel.

Deniz Harp Okulu mezunu olan Kayıhan Turan, Deniz Kuvvetlerinde 8,5 yıl hizmet yaptıktan sonra kendi isteğiyle ayrılmış. Ancak bilgi ve ehliyeti olmasına rağmen özel sektöre gemi kaptanlığı yaparak adım atmamış. Önce konteyner hat acentesinde işe başlayan Kayıhan Turan, Mardaş'ta liman müdür yardımcılığı, Batı Nakliyat'ta genel müdür yardımcılığı görevlerinde bulunmuştur.

Kayıhan Turan'ın Reysaş Grubuna katılması ise 2001 yılında grubunu forwarder  şirketi   Reyline'ı kurması çin Durmuş Döven'in daveti ile olmuş. Turan, altı yıldır sürdürdüğü görevinde grubun, şirket için öngördüğü hedefleri tutturduğunun altını çizerken, Türkiye'deki freight forvvarderlar-dan farklı bir portre çizdiklerini vurguluyor: "Bu yıllar boyunca Reysaş içinde forvvarder olarak yapılması gereken operasyonları yaptık. Reyline olarak Reysaş'm getirdiği projelerin verdiği güçle son üç senedir oldukça fazla konteyner elleçledik. İran ve Suriye'ye demiryolu ile mal sevkıyatı gerçekleştirdik. Havayoluyla G.Afrika'ya, Bangladeş'e mal sevk ettik. Bağımsız bir firma olmamızdan dolayı kendi ekibimiz ve ilişkilerimizle müşteri grubumuzu yaratmak  üzere faaliyetlerde  bulunduk. Forwarder olarak hizmet verdiğimiz yerlerde acente ağımızı oluşturduk.

Bugün için beş kıtada acente ağımız bulunuyor. Tüm taşıma türlerinde kapıdan kapıya hizmet üretiyoruz. Yani bir müşterimiz için çözüm üretmemiz gerektiğinde ham karayolu, hem denizyolu, hem demiryolu, hem havayolu ve gerektiğinde intermodal taşıma veya kombine taşıma modellerini kullanarak servis sağlayabiliyoruz. Türkiye'de bizim gibi tüm bu taşıma modellerini ayni anda sunabilen forvvarder firma sayısı çok değil. Reysaş bünyesinde faaliyette bulunduğumuz bizim için ön planda olan şey doğru ve hatasız servis üretmektir. Dolayısıyla pazarda çok agresif değiliz. Yaptığımız müşterilerin devamlılığını sağlamaktır. Bunun için de ulaşılabilir olmanız lazım, cevap ve çözüm üretebiliyor olmanız lazım. Güçlü bir finansmana ve tecrübeli bir insan kaynağına sahip olmanız lazım."

Kaynak: UTA Dergisi Temmuz 2007 Sayısı

Editör: TE Bilişim