Mersin Lojistik ve Transport Fuarı açıldı

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, dünya konteyner trafiğinin yüzde 25'inin Akdeniz koridorundan geçtiğine işaret ederek, Mersin'i, Akdeniz'in en önemli lojistik merkezi haline getirme sözlerini adım adım gerçekleştirdiklerini bildirdi.

Bakan Tüzmen, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Fuar Komitesi tarafından düzenlenen “Mersin Lojistik ve Transport Fuarı'nın açılışında yaptığı konuşmada, göreve gelirken verdikleri sözleri mutlaka gerçekleştirdiklerini, yapamayacakları çalışmaların sözünü ise vermediklerini söyledi.

Tarım, turizm, ticaret, teknoloji ve taşımacılığı içeren “5 T” sözü verdiklerini hatırlatan Tüzmen, dünya konteyner trafiğinin yüzde 25'inin Akdeniz koridorundan geçtiğini, önümüzdeki 30 yıl içerisinde ise dünya konteyner trafiğinin 8 kat artmasının beklendiğini ifade etti.

Mersin'i Akdeniz'in en önemli lojistik merkezi haline getireceklerinin sözünü verdiklerini anımsatan Tüzmen, “Bunu da adım adım gerçekleştiriyoruz. Mersin, Akdeniz'in en iyi çalışan limanına sahip. Önemli demiryolu bağlantıları bulunuyor, karayolu konusundaki çalışmalar ise hızla sürüyor. Denizyolu, demiryolu ve karayolu var. Eksik olan hava yoluydu. Bunu da havalimanı kurarak gidereceğiz. Mersin'de kuracağımız Çukurova Bölgesel Havaalanı, Adana, Osmaniye ve Hatay'ın yanı sıra İç Anadolu bölgesine de hitap edecek ve uluslararası nitelikte olacak” dedi.

ULAŞTIRMA BAKANI YILDIRIM

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım da, lojistiğin dünyada 25-30 yıllık bir geçmişinin bulunduğunu, Türkiye'de de son yıllarda önemli ölçüde gelişen bir sektör olduğunu söyledi.

Konuşmasında, ticaret ve taşımacılığı iki kardeş alanlar olarak nitelendiren Yıldırım, “Eğer taşımacılık alt yapısını geliştiremezseniz, ticareti geliştiremezsiniz. Ticaret artar, taşımacılık alt yapısı yetersiz olursa sıkıntı yaşanır” dedi.

Lojistik fuarının Mersin'de yapılmasının çok anlamlı olduğunu dile getiren Yıldırım, Türkiye'nin, dünyanın Asya ve Orta Doğu'ya açılan penceresi olduğunu, bunun için lojistik merkezinin kentte kurulmasının çok önemli olduğunu ifade etti.

Yıldırım, lojistik ve taşımacılığa yönelik yapılacak her çalışmaya destek olacaklarını vurgulayarak, Çukurova Bölgesel Havaalanının da Mersin'de inşa edileceğini kaydetti.

Mersin Valisi Hüseyin Aksoy ise, Mersin'in Doğu Akdeniz'in dünyaya açılan kapısı olma yolunda hızla ilerlediğini söyledi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan, kentte lojistik merkezi kurmak için belediye olarak gereken çalışmaları yaptıklarını kaydederken, MTSO Başkanı Şerafettin Aşut ise lojistiğin Türkiye'de öneminin arttığını, artan ticaretin lojistik sektörünü tetiklediğini bildirdi.

Konuşmaların ardından fuar açıldı.

Yenişehir Fuar Alanı'ndaki fuara, İran Ulaştırma Bakanı Hamid Behbahani, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Ulaştırma ve Bayındırlık Bakanı Salih Usar, Çin Halk Cumhuriyeti Demiryolu Bakan Yardımcısı Kaizhou Peng ile çok sayıda yerli ve yabancı sektör temsilcileri katıldı.

150'nin üzerinde yerli ve yabancı firmanın standının bulunduğu fuar, 17 Ekime kadar açık kalacak.

Kaynak:hurriyet.com.tr
 
 
 

Editör: TE Bilişim