Malakka Boğazı’ndaki petrol terminali dengeleri değiştirecek 
 
Malezya’nın Malakka Boğazı’nda geçen hafta inşasına başladığı petrol terminali, başta Güneydoğu Asya olmak üzere küresel enerji piyasasında dengeleri değiştirecek.


Güney Malezya’yı Singapur’a rakip bir ekonomi haline getirebilecek bir girişim olan, Uzakdoğu’nun en işlek su yollarından biri olan Malacca Boğazı’ndaki 1.4 milyar ringgit (406 milyon dolar) değerindeki petrol terminalinin inşasına başlandı. Daha şimdiden dünyanın en işlek liman ve petrol aktarma merkezi konumundaki Singapur kıyılarının yakınında Jahra’ ya ait olan yapay adada kurulacak olan kompleksin adı ‘Asia Petroleum Hub’ olarak belirlendi.

7 DEPONUN KAPASİTESİ 1 MİLYAR METREKÜP

Petrol terminali birkaç yıl once işleme konan ve uygun fiyatlarıyla bazı gemi şirketlerinin aklını çelerek Singapur ile bir yarış içine giren Johar’daki Tanjung Pelapas limanının yakınında yer alıyor. Singapur’dan hem emek piyasası hem de yatırımlar açısından çok daha hesapli olan Malezya, yabancı yatırımcıların desteğini almak için Johar Sultanlığı’ndaki ‘İskender Kalkınma Bölgesi’ adı verilen serbest bölgenin geliştirilmesinin hedeflendiğini açıkladı. Yeni liman IGB’de yer alıyor. 2009 yılında bitirilmesi hedeflenen kompleks ‘KIC Oil And Gas’ adındaki bir Malezyalı şirketin liderlik ettiği bir konsorsiyum tarafından inşa edilecek. Toplam 1 milyon metreküp kapasiteye sahip yedi depo, bir yılda 30 milyon ton petrolü muhafaza edebilecek. Şirket içinde super tankerlerinde bulunduğu 3 bin gemiyi her yıl limana çekmeyi hedefliyor.

Asia Petroleum Hub’ın Yönetim Kurulu Başkanı Abdül Raşit Mohd İsa "Tamamlandıktan sonra merkezimiz Malezya’nın uluslararası petrol terminalleriyle başabaş ticari faaliyetlerini yürüten önemli bir petrol pazarı gösterecektir ve böylelikle Singapur’un tamamlayacısı olacaktır" açıklamasını yaptı. Bugünlerde hala Singapur’a bel bağlayan gemiler bölgedeki petrol deposu eksikliği nedeniyle Tanjung Pelepas’ı aramaya başladılar.

Eski bir devlet adamı olan Lee Kuan Yew, bir gazeteye verdiği demeçte IGB projesinin daha once Shenzhen’in Hong Kong’a yaptığına benzer bir baskıyı şu anda Singapur’a yaptığını söyledi. Singapur’un endüstrilerinin ve şirketlerinin IGB’ne yenilme ihtimaliyle yüzleşmesi gerektiğini de ekledi. Buna rağmen, Singapur daha geniş bir çerçeveden bakarak her iki ülkenin birbirlerinin ekonomik büyümelerinden beslenebileceğini söyleyerek IGB’yi desteklediklerini bildirdiler.

Kaynak: www.forumgaetesi.com

Editör: TE Bilişim