Lojistik 10 bin kişiyi yüklenecek

Yabana markalı tişörtünüz Şili'de, ayakkabınız Bangladeş'te üretiliyor ve siz tüm bunları ABD'de hizmet veren bir internet sitesi üzerinden sipariş ediyorsunuz. Küreselleşmenin en basit haliyle gündelik hayatımıza yansıması, sanırım bu. Tüm bu döngünün en önemli ayaklarından birini de lojistik oluşturuyor.

Lojistik, ilk akla geldiği gibi basit bir taşımacılık faaliyeti değil. Tedarik zinciri halkaları arasındaki mal ve malzeme akışının yönetimini tarif eden tanımın içine uygulamada katma değer yaratıcı, ambalajlama, etiketleme, depolama, depo içi hizmetler ile yurtiçi ve şehir içi dağıtım hizmetleri de giriyor.

Gelişmiş ülkelerde GSMH'mn yüzde 12-15'ini oluşturan lojistik sektörü, önümüzdeki yılların en canlı sektörlerinden biri olarak görülüyor. Türkiye'de ise bu oran yüzde 7-8'lerle ifade ediliyor. Ancak sektör temsilcileri şunu ısrarla vurguluyor: Küresel ticaretteki canlılık ve Türkiye'nin Avrupa ve Asya arasındaki coğrafi konumu sayesinde lojistik önümüzdeki yılların parlayan sektörlerinden biri olacak. Türkiye'nin lojistik üs olma hedefi dile getirilirken, öngörülen bu büyümenin istihdama da yansıyacağı vurgulanıyor.

Uluslararası Taşımacılık   ve Lojistik Hizmet Üretenler Derneği (UTİKAD) Genel Başkanı Müjdat Mandal, ihracat ve ithalatta son yıllarda kaydedilen canlanmanın lojistik sektörüne de yansıdığını, sektörün orta ve uzun vadede büyüme potansiyelinin yüksek olduğunu vurguluyor. Mandal, çoğunluğu küçük ve orta büyüklükteki işletmelerden oluşan sektörde dünya taşımacılık devleriyle rekabet edebilecek güce ulaşmış şirketlerin sayısının giderek arttığını söylüyor. Ekonomik canlanma, küresel çapta faaliyet gösteren taşımacılık ve lojistik şirketlerini de Türkiye'ye çekiyor.

'BÜYÜME 2015'E KADAR SÜRER'

TNT Ekspres Türkiye Genel Müdürü Turgut Yıldız "Artan iç ve dış ticaret, dünyanın globalleşmesi, ürünlerimizin kalitesindeki artışlar taşımacılık sektörünün en az yüzde 15 büyümesini beraberinde getirecektir" derken MNG Kargo Genel Müdürü Aslan Kut ise "Taşımacılık sektörünün geleceği çok parlak ve sektör yakın tarihte diğer sektörlerle birlikte ülke ekonomisinin geleceğine yön verecek" şeklinde konuşuyor.

Araş Holding CEO'su Enis Karslıoğlu, Türkiye'de lojistik sektörünün iç pazar hacminin şu anda 6 milyar dolar civarında olduğunu belirtiyor. Karslıoğlu yabancıların sektöre ilgisinin ve yeni başlayan ortaklıkların lojistik sektöründeki potansiyelin göstergesi olduğunu söylüyor.

Yurtiçi Kargo İnsan Kaynakları Müdürü Tülin Çalhan ise Türk şirketlerin de büyümelerini tamamlamalarının ardından bölge ülkelere yatırımlara yöneleceğini düşünüyor. Sektördeki büyümenin istihdama yansıması konusunda da tahminde bulunan Çalhan, tüm kargo sektörünün, Türkiye büyümesine de paralel olarak, 2008 yılı sonuna kadar yaklaşık 5000 kişiye istihdam olanağı sağlayacağını belirtiyor.

Lojistik sektöründeki büyümenin 2015 yılına kadar çok hızlı bir şekilde devam edeceği yönünde ortak bir görüşün olduğunu ifade eden DHL Express Kurumsal İletişim Direktörü Selda Susal, "Büyümekte olan her sektörde olduğu gibi, lojistik sektöründe de işgücü talebinde artış meydana gelecek. Sektörün büyüme hızıyla doğru orantılı olarak özellikle satış ve operasyonel pozisyonlarında çalışacak kişilere daha çok ihtiyaç duyulacak" diyor.

Arkas İK Direktörü Bekir Kural ise şunları söylüyor:

"Sektörün geneline bakarsak özelleştirmelerin hızlanmasıyla birlikte önümüzdeki 2 yıllık süreçte sektörde on binlerle ifade edilebilecek bir istihdam artışını öngörmek sağduyulu bir yaklaşım olacaktır."

Aras istihdamını yüzde 15 artıracak

Aras Holding CEO'su  Enis  Karslıoğlu: "özellikle Anadolu'da istihdam ihtiyacımız artacak. Büyümemize paralel olarak yüzde 10-15 civarında istihdam artışına ihtiyaç duyacağız. Kuryeden tutun müşteri hizmetleri sorumlusuna, forklift operatöründen, yazılım ve donanım uzmanlarına başta bilgi teknolojileri  olmak  üzere operasyon ve pazarlamada üst düzey   yöneticiye   kadar birçok noktada iyi yetişmiş elemana ihtiyaç doğacak." Aras Kargo halen 81 ilde toplam 1300 noktada hizmet veriyor. 7 bin 500 kişi istihdam ediyor.

TNT 'tekno kurye' arıyor
 
TNT Ekspres Türkiye Genel Müdürü Turgut Yıldız: "2007 ve sonrası bizim için yeni alanlarda atılım yılı olacak. İstanbul operasyon binamızın büyütülmesi, yurtiçi hizmetlerde büyüme, yeni şube ve acentelerin aglması önümüzdeki ilk hedefler.

Anadolu ağımız yeni şube ve acenteliklerle güçlendirilecek, beraberinde araç filosunda ve personelde artış ve büyüme görülecek. Müşteriye özel çözümlerin ön plana çıkmasına paralel olarak, elektronik parçaların teslimatını yaparken teknik desteğini de veren 'tekno kuryeler' gibi alanlarda eleman alımları olacak." TNT'nin Türkiye'de 38 noktada ofisi, 710 çalışanı var.


MNG'nin kapılan 1000 kişiye daha açılacak

Kargo Genel Müdürü Aslan Kut: "MNG Kargo olarak 2007'de yüzde 55 büyümeyi hedefliyoruz. Hizmet alanlarını çeşitlendirip geliştirmeyi amaçlıyoruz. Bu yıl 50 şube daha açmayı, 135 aracı daha filomuza katmayı ve 1000 kişiye daha istihdam sağlamayı hedefliyoruz." MNG Kargo, 550 şube ve 5500i aşan çalışanıyla hizmet veriyor.

DHL her yıl 100 kişiyi işe alıyor

DHL Express Kurumsal İletişim Direktörü Selda Susal: "Her yıl ortalama 100 kişi istihdam ediyoruz. 2007 sonuna kadar 100-150 yeni çalışanı bünyemize katmayı planlıyoruz. Bunlar operasyon, müşteri hizmetleri ve satış departmanlanyla ilgili pozisyonlar olacaktır. Geçtiğimiz yıl yaklaşık yüzde 30'luk bir büyüme yakalayan DHL Express Türkiye olarak son yıllarda iki haneli büyüme sergiledik, îki haneli büyüme trendimizi ve pazar payımızı önümüzdeki dönemde korumayı planlıyoruz. Bu yıl itibarıyla Türkiye'nin değişik yerlerindeki operasyon alanlarımızı büyütmeye ve ilave ofisler açmaya başladık. Bu yatırımlar hızla devam edecek."
DHL Express'in Türkiye genelinde 40'a yakın ofisi ve 750 çalışanı bulunuyor.

Ceva'nın hedefi büyük

Ceva Logistics Genel Müdürü Aslan Uzun:Türkiye'de bu sene yüzde 40 büyümeyi planlıyoruz. Hedefimiz Türkiye'deki en büyük depolama alanına sahip olmak. Bunla doğru orantılı olarak projelerimizin özelliklerine uygun nitelikli işgücü istihdamına devam edeceğiz. Tedarik zinciri yönetimi kapsamında, depo ve dağıtım kanalları yönetimi alanlarında deneyimli, sürekli gelişime inanan, lojistik sektörünün büyümesine paralel global bakış ağsına sahip işgücüne  ihtiyaç  duyulacak.'

Ceva Logistics, Türkiye'de 40 mühendisten oluşan planlama ekibi ve 1000'in üzerindeki çalışanıyla hizmet veriyor.

Anadolu'da çalışacak gençler aranıyor

Arkas İnsan Kaynakları Direktörü Bekir Kural:"2007'yi yüzde 16 ila yüzde 20 arası bir büyümeyle kapatmayı öngörüyoruz.2008'de de benzer bir büyüme öngörülecektir. Anadoluprojemiz, bu yılın sonunda faaliyete başlayacak yeni otomobil limanımız, otomotiv alanında yaptığımız yatırımlar ve artan gemi sayımız büyümemizin lokomotifleri olacak. Öngörülen büyüme gerçekleşirse 800 ila 1000 kişilik istihdam yaratacağız. Özellikle Anadolu projemiz için Eskişehir, Kayseri, Konya, Gaziantep, Trabzon, Ankara, Samsun, Bursa, Mersin gibi illerde girişimci, gelişime açık, inisiyatif kullanabilen, idealist, kendini ifade edebilen ve özgüveni yüksek çalışanlara ihtiyaç duyacağız."

Arkas 19 ilde 4077 çalışanla faaliyet gösteriyor.

Yurtiçi Kargo'ya her ay 50 personel

Yurtiçi Kargo İnsan Kaynaklan Müdürü Tülin Çalhan: "Yılda ortalama 25 yeni şube - uydu şube açıyoruz. Ayrıca, yurtdışına yaptığımız yatırımlara da devam ediyoruz. Yurtiçi Kargo'da yeni birimlerin açılmasına paralel ayda ortalama 50 personel alınıyor. Ağırlıkla şubelerimizde teslimat yapan kuryelere ve kargo işle-mini-fatura işlemlerini yapacak kargo bilgisayar operatörlerine ve iç kaynak yeterli olmadığı durumlarda da şube müdürlerine ihtiyaç duyuluyor." Yurtiçi Kargo  750 şube-uydu şubeyle ve 10 bin çalışanıyla hizmet veriyor.

Büyüme hızı iki haneli

Horoz Lojistik tnsan Kaynaklan Yönetmeni Canan Sönmez: "Son beş yılda yıllık büyüme hızı olarak yüzde 15-25 arası değerleri yakalıyoruz, tik altı ayda, büyük bölümü mavi yakalı toplam 30 kişilik yeni istihdam yarattık. Lojistikte hizmet verdiğiniz şirketlerin taleplerine göre çalışan istihdam edilmesi gerekiyor. Bu da zaman zaman kısa sürede ciddi alım yapılmasını gerektirebiliyor."

Türkiye de 80'e yakın noktaya ulaşan Horoz Lojistik'te 2000 kişi çalışıyor. Şirket yurtdışında yaklaşık 89 ülkede 550 ofisin olduğu bir network'e sahip.

Kaynak: Milliyet Gazetesi, İnsan Kaynakları Eki

Editör: TE Bilişim