Otomotiv yan sanayisinde 'lojistik' sıkıntısı

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Başkanı Tamer Taşkın, İzmir'in Akdeniz'in en büyük liman kenti olabileceğini ancak “limanların büyümesi için çalışan bir sahip göremediklerini” kaydetti.

EBSO Lokali'nde otomotiv yan sanayi meslek komitesi meslek üyeleri ile bir basın toplantısı düzenleyen Taşkın, Türkiye'de yatırımın fabrika anlamına geldiğini söyledi.

Dünyada lojistik üs olmaları nedeniyle zenginleşen şehirler de bulunduğunu vurgulayan Tamer Taşkın, “İzmir'e bu konuda büyük nimetler verilmiş ancak şu anda elimizde olan limana bir liman daha katma çabasını biz göremiyoruz. Neyse ki, Alsancak Limanı özelleştirildi” dedi.

İzmir'in Akdeniz'in en büyük liman şehri olması gerektiğini savunan Taşkın, komşu ülkelerin konteynerlarının İzmir'e gelmesi gerektiğini, buradan da yine komşu ülkelere malların dağılması gerektiğini söyledi.

Lojistik maliyetlerinin günümüzde çok önem kazandığını söyleyen Tamer Taşkın, “Akdeniz'in yıldızı olacak şehirde yaşıyoruz ama limanların büyümesi için çalışan bir sahip göremiyoruz. Akdeniz'in yıldızı İzmir, görevini yapmak zorunda” dedi.

Tamer Taşkın, 7 Kasım Çarşamba günü sanayicilerin lojistik sorununun ele alınacağı bir panel düzenleyeceklerini kaydetti.

“DÖVİZ KURU BASKISI İTHALATI ARTTIRIYOR”

EBSO Başkanı Taşkın, döviz kuru baskısının da otomotiv yan sanayicilerini olumsuz etkilediğini söyledi.

Doların kısa sürede önemli bir düşüş yaşadığını ifade eden Taşkın, “Bizim ülkemizdekine benzer senaryoların yaşandığı ülkelerde fabrikalar kapatılıp ithalatçı olunuyor. Her sektörün temsilcisinin şikayeti olan döviz kuru baskısı, otomotiv yan sanayicilerini de etkiliyor” dedi.

Tamer Taşkın, kur sorununun devam etmesi halinde sanayicinin durumdan olumsuz etkilenmemesi için faizin ve enerji fiyatlarının düşürülebileceğini savundu.

EBSO Otomotiv Yan Sanayi Komite üyesi Mehmet Tiryaki, düşük dövizin ithalatı “coşturduğunu”, ithal ürünlerin yerli ürünlerden daha düşük fiyatla satıldığını söyledi.

Otomotiv yan sanayinde ithalat rakamlarının ihracat rakamlarını geçtiğini ve Türkiye'nin “re-exportçu ülke” durumuna geldiğini iddia eden Tiryaki, “Dolar düşüyor. Türkiye öyle bir paradoksa geldi ki, ürettiğinin yüzde 70'ini ihraç ediyor, kullandığının yüzde 70'ini ithal ediyor” dedi.

Tiryaki, sektörde ihracatın arttığını ancak, lojistik konusunda liman kapasitesinin attırılması ve tren yolu nakliyesinin uygun hale getirilmesine yönelik çalışmalarla ihracatın daha da arttırılabileceğini savundu.

Otomotiv Yan Sanayi Meslek Komitesi Başkanı Mehmet Atilla da sektörde döviz kuru baskısının yanı sıra, işçi maliyetlerinin yükselmesinin de sıkıntı yarattığını belirtti. (AA)

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim