UND 10 ÜLKENİN KARŞISINDA TÜRKİYE ' NİN HAKLARINI SAVUNACAK , 2008 kotasız Avrupa için EYLEM YILI OLACAK

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ( TOBB ) Ulaştırma ve Lojistik Sektör Meclisi Başkanı Çetin Nuhoğlu da , 810 Kasım 2007 ' de Adapazarı'nda yapılan Türkiye AB Kama İstişare Komitesi ( KİK ) toplantısında kotaların haksız bir uygulama olduğu , ticareti engellediği ve Gümrük Birliği ile örtüşmediği konusunun AB resmi raporlarına girmesinin önemli bir başarı olduğunu aktardı .

Nuhoğlu, kotaların ulaştırmanın değil, Türkiye'nin ve Türkiye ihracatının sorunu olduğunu vurguladı.

Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Görevlisi Eser Karakaş ise 2007 ' de dünyada üretilen mal ve hizmetlerin toplam 46 trilyon dolar düzeyinde bulunduğunu, bunun 16 trilyon dolarının AB ülkelerinde üretildiğini belirterek, Türkiye için bu bölgeyle ticaretin öneminin altını çizdi . 2008 ' i " Kotasız Avrupa için Eylem Yılı " ilan eden Uluslararası Nakliyeciler Derneği ( UND ) , mahkeme masrafları için fon kurdu 10 AB ülkesinde 40 davanın açılacağı eylem planı hazırlandı.

Uluslararası Nakliyeciler Derneği ( UND ) Başkam Tamer Dinçşahin 2008 ' i, Avrupa Birliği ' nin taşımalarda Türkiye'ye yönelik " haksız kota " uygulamalarına karşı " Kotasız Avrupa İçin Eylem Yılı " ilan ettiklerini bildirdi. Dinçşahin, bu amaçla bir fon kurulduğunu ifade ederek " Planı soruna kalıcı çözüm bulunması amacıyla meydana getirilen çalışma grubu hazırladı . ' 10 AB ülkesinde 40 dava eylem planı' nın hayata geçirilmesi için de , taşımacı firmaların 10 bin euroyu aşmamak kaydıyla cirolarının binde biriyle katkıda bulunacakları bir fon oluşturuldu " dedi .

UND AB Danışmanı Can Baydarol da Türkiye ekonomisinin uğradığı zararın kotalar nedeniyle ihracat arttıkça büyüdüğünü belirtti.

Baydarol , şunları söyledi : Kayıp 6 milyar $ olabilir " Geçen yıl Türkiye 106 milyar dolar ihracat yaptı . Bizim UND ' deki hesaplamalarımıza göre Türkiye ekonomisinin engellemelerden ötürü kaybı 5 milyar dolardır . Bu yıl 120 milyar dolar ihracat hedefi düşünüldüğüne göre kaybımız altı milyar dolar olabilir . "

Can Baydarol , Türkiye gündeminin tam üyelik tartışmasına odaklanması nedeniyle , şu andaki ilişkileri belirleyen 1963 Ankara Anlaşması ' nm getirdiği düzenin göz ardı edildiğini vurgulayarak söyle devam etti : 'Türkiye ' de yapılan yabancı yatırımın yüzde 70 ' den fazlası AB ülkelerinden geldiğine göre kotalar , yatırım yapan herkese zarar veriyor . Bu da Türkiye'nin yabancı yatırım çekme potansiyelini olumsuz etkilemekte . Siyasi yol tıkalı olduğu için çözüm hukuk yoluyla elde edilecektir . 2008 ' de bir dizi davayı başlatmaya niyetimiz var . Şu anda 10 AB ülkesine en az dörder olmak üzere 40 dava açmayı planladık . Amacımız bunların iç hukuk sürecinden bir an önce geçirilerek Avrupa Toplulukları Adalet Divanı ( ATAD ) önüne çıkmasını sağlamaktır . Desteklenecek davalar zarar gören AB ' de yerleşik firmalar tarafından ve büyük ihtimalle ilki Almanya ' da açılacaktır . "

GÖZLEM

Editör: TE Bilişim