Kapıkule'de Yıkım Başladı

Kapıkule Gümrük Sahası`nın 20 yıllığına TOOB`a 27 Ağustos tarihinde yapılan protokol ile devredilmesinin ardından modernizasyon çalışmaları başladı. Yap-İşlet-Devret modeli ile yapılacak olan Kapıkule`nin modernizasyonu için ekipler, kazmayı vurdu. İş makineleri ise gümrük sahası içinde bulunan peronların yıkımına başladı. 1 ay sürmesi planlanan yıkım çalışmalarının ardından yenileme çalışmaları başlayacak.

Modernizasyonu gerçekleştirilecek Kapıkule Gümrük Kapısı`nın işletme süresi 20 yıl olarak belirlendi. Protokoldeki uygulama projelerine göre, toplam 289 bin 90 metrekare açık alana sahip olan Kapıkule Gümrük Kapısı`nın 24 yapı grubundan ve 35 bin metrekarelik kapalı alandan oluşması planlanıyor. Modernizasyon sonrasında kapının Türkiye`ye giriş tarafında 13 yolcu peronu ve 5 TIR peronu yapılacak. Türkiye`den çıkış tarafına ise 7 yolcu peronu ile 6 TIR peronu inşa edilecek. Bu planlamalarda gümrük işlemlerindeki bürokrasinin azaltılması da planlandı.

Geçen yolcunun aracını terk etmeden tek bir hat üzerinde bütün işlemlerini tamamlayabilmesinin esas alındığı projede, araçların tüm işlemleri peronlarda yapılmasına imkan sağlanacak bir mimari yapı tasarlandı. Gümrük hattı dışı eşya satış mağazalarını da içeren ticari alanlar ise tek bir çatı altında toparlanarak, yolcu tarafında 15 bin metrekare, TIR tarafında ise 2 bin 690 metrekare kapalı alandan oluşacak şekilde dizayn edilecek. Bu alanlarda yolculara her türlü konfora sahip ve ihtiyaçlarını giderebilecekleri Free Shop, lokanta, banka, kafe gibi imkanların da sunulacak. Ayrıca bu ticari alanlarda Outlet, hediyelik eşya gibi mağazaların yer alacağı yeni bir konseptin uygulanması da planlandı. Projelendirmelerde Meriç Nehri su debisi ve su taşkınları gibi bölgesel risk faktörleri de dikkate alındı. (AA)

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim