DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ DENİZCİLİK FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİ İZMİR’İN LOJİSTİK PERFORMANSINI DEĞERLENDİRDİ

D.E.Ü. Denizcilik Fakültesi Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Bölümü öğrencileri 29 Nisan 2010 tarihinde, İzmir’deki lojistik hizmet sağlayıcılarının katılımıyla, Dünya Bankası’nın geliştirmiş olduğu Lojistik Performans Endeksi (LPI) yöntemi temel alınarak hazırlanan yerel lojistik değerlendirmenin sunumunu yaptı. Sunuma Hamburg-Süd , AkzoNobel , ATA Freight Line , UTİKAD gibi kurumlardan ve diğer üniversitelerin öğrencilerinden katılım gerçekleşti.

Dünya Bankası tarafından hazırlanan ve 150’den fazla ülkedeki güvenilir forwarder’lara uygulanıp ülkelerin lojistik performansını ölçen Logistics Performance Index (LPI), Denizcilik İşletmeleri Yönetimi öğrencilerinden Can BOYACI, Zeki DEMİRAĞ, Merter AKSU, Can ARIKAN ve Ceyda CEYHAN’ın çalışmasıyla İzmir’e uygun hale getirilip İzmir’deki forwarder’lara uygulandı ve İzmir’in lojistik portresi ortaya çıkarıldı.

Dünya Bankası uzmanlarından LPI projesi yazarı Finlandiya Turku School of Economics Lojistik Bölümü’nden Prof. Lauri Ojala’nın katkılarıyla hazırlanan İzmir Lojistik Performans Endeksi’nde maliyet, altyapı kalitesi, yeterlilik, gümrükleme gibi başlıklar altında forwarder’ların değerlendirmeleri istendi.

Sonuçlar Türkiye ile karşılaştırılınca özellikle altyapı kalitesi ve gümrükleme konusunda İzmir’in oldukça geride olduğu ve İzmir gibi bir lojistik üs haline gelebilecek şehrin bu alandaki yatırım gerekliliği görüldü. Konferansta bu sonuçlar üzerinden İzmir’de yapılması gerekenler katılımcı firmalar ile birlikte tartışıldı.

Proje ekibi çeşitli kurumlarla irtibat halinde olduklarını ve bu verilerin bulunduğu kitapçığın bastırılıp kamuoyu ile paylaşılacağını duyurdu.


ÇALIŞMANIN SONUÇLARI :

İzmir LPI 2010 yerel olarak lojistik kapsamındaki sorunlara ışık tutmak amacıyla yapılmıştır. Anket İzmir’deki freight forwarding şirketlerinin çalışanlarına ve çoğunlukla operasyon sorumlularına uygulanmıştır. İzmir’deki demiryolu sıkıntısı nedeniyle, kullanılan taşıma modlarında demiryolu sonuncu durumdayken, denizyolu ise ilk sıradadır. Ankete katılan şirketlerin hepsi tam yük taşımakta fakat kurye hizmeti veren hiçbir şirket bulunmamaktadır. Lojistik maliyetler kapsamında Türkiye ile İzmir’in karşılaştırılması istenmiş ve bu masrafların hepsi Türkiye oranının altında değerlendirilmiştir. Buna göre şirketlerin en çok şikayetçi oldukları maliyetler liman masrafları ve havalimanı tarifeleri iken, en olumlu oran ise parsiyel yük tarifelerindedir. Şirketlerin daha uygun fiyata daha çok yük taşıyabilmesi için özellikle liman ve havalimanı tarifelerinin düşürülmesi gerektiği ortaya çıkmıştır. Mevcut altyapı kalitesi bakımından şirketler en çok telekomünikasyon altyapısı ve hizmetlerinden memnunken liman altyapısı ise oldukça sorun yaratmaktadır. Lojistik faaliyetlerdeki tüm ilgililerin yetkinliği konusunda İzmir sadece freight forwarder’lar başlığında Türkiye genelinden iyi durumdayken, demiryolu taşımacılığı hizmeti ise en olumsuz değerlendirmeyi almıştır. Gümrük işlemlerinin şeffaflığına güvenmeyen şirketler ihracat yüklemelerindeki gümrük işlemlerinde etkinliğinde ise en olumlu oyu kullanmışlardır. Yükleme öncesi denetime bağlı gecikmelerin önemli bir sorun olduğu belirtilirken, suç teşkil eden olayların ise düşük sıklıkta olduğu vurgulanmıştır. Özel sektör hizmetlerinin gelişimden memnun olan katılımcılar, yolsuzluğun yok edilmesi konusuna da şüpheyle yaklaşmışlardır. İthalatta ve ihracatta gümrük işlemleri sırasında karşılaşılan kurum sayısı ortalama 3 iken bu işlemlerin %69 gibi büyük bir kısmı 12 saate kadar sonlandırılmaktadır.

 

Editör: TE Bilişim