BORUSAN'IN HEDEFİ 1,5 MİLYON TEU, 400 BİN ARAÇ

Borusan Lojistik Liman İşletme Genel Müdür Yardımcısı Özgür Soy, Borusan Lojsitik'in Gemlik Limanı kapasitesini 1,5 milyon TEU ve 400 bin araca çıkarmak üzere plan yaptıklarını söyledi.

Özgür Soy şöyle konuştu: "Ülkemizin ana ticaret kapısı olan limanların taşıdıkları önem çok açık olsa da, maalesef ekonomimizde sahip olmaları gereken yeri alabilmiş değiller. Liman büyüklükleri ve ticaret verileri kıyaslanarak yapılan çalışmalarda, 2010 yılına kadar Türkiye' deki liman kapasitelerinin yeterli olduğu ortaya çıkmaktadır. Ancak büyük uluslararası ticaret gemilerine çok hızlı ve kaliteli hizmet vermek, kombine taşımacılık bağlantılarının sağlanması ve katma değerli lojistik hizmetleri dediğimiz zaman Türk Limanlarının eksiklikleri ortaya çıkmaktadır. Yetkinlik anlamındaki bu açığımızı kapatmamız, hem transit liman olma özelliğini kazanarak ülkemize ek gelir getirmemiz, hem de Türkiye'nin kıtalararası sefer yapan gemilerin direkt sefer rotalarına alınarak maliyet ve transit süre anlamında Türk Malları'nın ticari avantaj sağlaması açısından çok kritiktir. Önümüzdeki dönem, limanların hız ve kalite alanında rekabet ettiği farklı bir süreç yaşayacağız.Biz Borusan Lojistik olarak, 2015 yılına kadarki dönem için tasarladığımız yatırımlarımızı uygulamaya başlamış durumdayız. Bu yatırımlar sonucunda, liman kapasitemizi yıllık 1.5 milyon TEU konteyner elleçleme, 4 milyon ton genel kargo, 4 bin araca çıkartmayı hedefliyoruz."

TOC konferansın ilk defa Türkiye' de gerçekleşmesinin, hem Türkiye' de liman işletmeciliğinin ufkunun açılması, hem de güçlü bir bölgesel lojistik platformu olarak spotların Türkiye'ye çevrilmesi açısından çok yararlı olduğunu kaydeden Özgün Soy: "Ancak bu sıçramanın sağlanabilmesi, aynı zamanda liman yönetimi ve transit yüklerde varolan mevzuat boşluklarının giderilmesine bağlı. Gerek limanlar, gerekse demiryolları ve kombine taşımacılık konularında makro politikaların hayata geçirilmesi durumunda, özlediğimiz ve dilimizden düşürmediğimiz 'bölgenin en önemli ve değerli lojistik üssü olma' hedefine doğru hızla ilerleyeceğimizi düşünüyorum."

Kaynak: UTA Dergisi Temmuz 2007 Sayısı

Editör: TE Bilişim