TCDD Genel Müdürlüğü’nün Dünya Bankası’ndan finanse edilerek “İTALFERR S.P.A  + TRENITALİA S.P.A”  konsorsiyumu (İtalyan Demiryolları) ile birlikte yürüttüğü “Yük Taşımacılığı Pazar Araştırması Projesi”nin en önemli aşamasını oluşturan EĞİTİM bölümünde Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi kadrosu İtalyan Demiryolları eğitmenlerine destek oluyor.  Ekim ayı içerisinde başlayan ve 2011 yılının Ocak ayında sona erecek 10 farklı eğitim programı dahilinde Türkiye’nin çeşitli illerinde TCDD yöneticileri ile buluşuyor. DEÜ Denizcilik Fakültesi kadrosunun verdiği eğitimler, TCDD’nin lojistik ve pazarlama yönlü değişim sürecine katkı amacıyla gerçekleştiriliyor ve kuruma özgün içerik sunuyor. Şu ana kadar, Ankara, İzmir, Sivas, Afyon, Malatya ve İstanbul Bölge’lerinde gerçekleştirilen eğitimler gelecek günlerde yapılacak olan Adana Bölgesi eğitimiyle tamamlanacak.

Dokuz Eylül Üniversitesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Okan TUNA’nın koordinatörlüğünde gerçekleştirilen eğitimlerde sunumların yanı sıra Prof. Dr. Okan TUNA’nın geliştirdiği “Lojistik Simülasyonu” uygulamaları yer alıyor. Eğitimlere DEÜ Denizcilik Fakültesi’nden Prof Dr. A. Güldem CERİT, Prof. Dr. Hakkı KİŞİ, Doç. Dr. D. Ali DEVECİ ve Burak ÇAKALOZ da eğitmen olarak katıldı. Aynı proje kapsamında İtalyan eğitmenler Roberto CETERA, Margherita VAGLIO, Michele CERULLO,  Davide PIFFERI, Marco CHISARI ve Romolo MUROLO, TCDD yöneticilerine demiryolu ulaştırmasında pazarlama konularında eğitimler verdi.

TCDD yöneticilerine ağırlıkla lojistik ve tedarik zinciri konularının aktarıldığı bu eğitimler iki temel aşamada gerçekleştiriliyor. İlk aşamada, katılımcılara dünyada lojistik kavramının gelişimi ve temel unsurlar aktarılıyor. Türkiye’deki lojistik ve ulaştırma yönlü gelişmelerin de tartışıldığı bu aşamada geleceğe yönelik temel öneriler de yer alıyor. Eğitimin ikinci aşamasında, Denizcilik Fakültesi Lojistik Laboratuvarında geliştirilen tedarik zinciri/lojistik simülasyonu uygulanmaktadır. Katılımcıların, distribütör, üretici, tedarikçi gibi çeşitli roller üstlendiği bu simülasyonda farklı renklerde legolar kullanılarak yalın bir tedarik zincirinin işleyişi ortaya konulmaktadır. Tedarik zincirinin işleyişi sürecinde, stok yönetimi, sipariş verme, sipariş karşılama oranı, stok dışı kalma gibi somut unsurlar birebir görülmektedir. Simülasyon sonrasında yapılan çalıştay ile de katılımcıların sisteme ilişkin geri bildirimleri sağlanmaktadır.

Proje Koordinatörü Prof. Dr. Okan Tuna gerçekleştirilen eğitimin “katılımcılara lojistik ve tedarik zinciri boyutunda önemli girdiler sağladığını ve özellikle TCDD’nin şu anda hizmet verdiği müşterilerini tanıma ve onların beklentilerini belirleme anlamında başarılı olduğunu” belirtti.

Editör: TE Bilişim