Çin - Orta Asya Ulaşım Ağı için İlk Toplantı Taşkent'te Yapıldı

Çin ile Orta Asya arasındaki ulaşımı sağlayacak" 21.asrın" İpek Yolu projesi Özbekistan'da masaya yatırıldı. Toplam 6 güzergâhtan oluşması planlanan yeni ulaşım projesinin ilk istişare ve danışma toplantısı başkent Taşkent'te yapıldı.

Asya Kalkına Bankası (AKB) öncülüğünde hayata geçirilmesi tasarlanan yeni ulaşım projesi; Çin, Afganistan, Kırgızistan, Kazakistan, Tacikistan, Özbekistan, Türkmenistan ve Azerbaycan'ı kapsıyor.

Bu proje kapsamına alınan ülke temsilcilerinin katıldığı danışma toplantısı sonrasında düzenlenen basın toplantısında açıklamada bulunan AKB temsilcilerinden Robert Siy, yeni projeyle tarihi İpek Yolu'nun yeniden eski canlılığına kavuşturulmasının hedeflendiğini söyledi.

Projenin daha müzakere aşamasında olduğunu dile getiren Siy, Taşkent'te gerçekleşen toplantıya proje kapsamına giren 8 ülkeden ilgililerin katıldığını ve ikinci toplantıya kadar, burada yapılan öneri ve elde edilen bilgiler doğrultusunda çalışmalar yapılacağını kaydetti.

Siy, "Bu proje tüm ülkeler yararına olacak. AKB olarak bu tür yararlı projelerin destekçisi olacağız. Bölgede Çin'den Kafkaslara kadar uzanacak hareketli ve canlı bir ulaşım ağı planlanıyor. Bu proje, ilgili ülkelerin ticari ve ekonomik hayatına önemli hareketlilik kazandıracak." ifadelerini kullandı.

Yeni projeyle "Çin-Orta Asya-Azerbaycan", "Rusya-Orta Asya-Afganistan", "Kırgızistan-Kazakistan-Özbekistan-Türkmenistan ve İran" gibi 6 yeni ulaşım ağının hayata geçirilmesi hedefleniyor. 

sondakika.com

Editör: TE Bilişim