Bölünmüş Yol Ağı 2 Katına Çıktı

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, bölünmüş yol ağının 13 bin 900 kilometreye ulaştığını, bu yıl yapılacaklarla birlikte bölünmüş yol ağının 18 bin kilometrenin üzerine çıkacağını bildirdi.

Karayolları Genel Müdürlüğü ve Yollar Türk Milli Komitesince düzenlenen 1. Ulusal Karayolu Kongresi Ankara'da başladı.

Ulaştırma Bakanı Yıldırım, Karayolları Genel Müdürlüğünde düzenlenen kongrenin açılışında yaptığı konuşmada, ulaşım ve haberleşmenin ülkelerin gelişmişliklerini gösteren, insanların yaşam standardını artıran ve küresel rekabette ön almayı sağlayan en önemli altyapı olduğunu ifade etti.

Cumhuriyet'in kuruluşundan bugüne ülkenin ulaşım altyapısının güçlendirme çabalarının sürdüğünü kaydeden Yıldırım, tarihsel gelişime paralel olarak 1950 yılına kadar hakim olan ulaştırma sisteminin deniz ve demiryolu olduğunu, 2. Dünya Savaşı sonrasında otomotiv sanayindeki gelişmenin karayolu ulaşımında çok ciddi bir hamleyi de beraberinde getirdiğini vurguladı. Karayolu araçları için yol ihtiyacının arttığını böylece karayollarında dünyada bir hamlenin başladığını anlatan Yıldırım, ulaşım altyapısının dengeli ve türler arasında entegrasyonu sağlayacak şekilde gelişmesinin önemli olduğunu dile getirdi.

Türkiye'de de bilim adamları ve kamu yöneticilerinin, yıllarca yurt içi taşımalarda ulaşım modları arasında bir dengenin, kombine taşımacılığın da istenilen düzeyde olmadığından şikayet ettiğini belirten Yıldırım, bunun, yönetim açısından bir iradenin teşekkül etmemesinden kaynaklandığını dile getirdi. Yönetim olarak karayollarının, denizcilik ve demiryolunun farklı idarelerde olunca ülke kaynaklarının ekonomik kullanılamadığını, ulaşım sisteminin de dengeli gelişemediğini vurgulayan Yıldırım, göreve geldiklerinde ''Ulaşım Ana Plan Stratejisi''ni hazırlattırdıklarını, planda özellikle ulaşım türleri arasındaki dengesizliğin nedenlerinin tespit edildiğini kaydetti.

Planda yer alan idari tedbirler konusunda ulaşımla ilgili kurumların tek bakanlıkta toplanmasının öngörüldüğünü, buradan yola çıkarak Karayolları Genel Müdürlüğünün de Ulaştırma Bakanlığına bağlandığını anlatan Yıldırım, bu arada yapısal değişiklikleri gerçekleştirdiklerini söyledi.

Yıldırım, Karayolu Taşıma Kanunu'nun çıkarıldığını, kanunla araçların karayoluna verdikleri zararın azaltılarak, taşımacılık sektörüne bir düzen getirilmesinin amaçlandığını, artık sektörün belge sistemine kavuşturulduğunu ifade etti.

Karayollarında ağırlık ve boyut kontrollerinin de Ulaştırma Bakanlığına devredildiğini anımsatan Yıldırım, altyapının kısa sürede zarar görmesini önlemek üzere denetimleri 5 katına çıkardıklarını belirtti.

Ulaşım konusunda 2013-2023 stratejisini hazırlamaya başladıklarını bildiren Yıldırım, ulaşım türleri arasında dengeyi sağlamayı hedeflediklerini ifade etti.

Türkiye'den 3 saatlik uçuşla 52 ülkeye ulaşılıyor olması nedeniyle ulaşım bakımından stratejik bir konumu bulunduğunu anlatan Yıldırım, ülkenin bütün ulaşım modlarına sahip olması nedeniyle de avantajlarının fazla olduğunu kaydetti.

Karayollarında son 5,5 yılda önemli atılımlar yapıldığını, KÖYDES projesiyle köylerin erişilebilir hale geldiğini ifade eden Yıldırım, proje kapsamında köy yollarının yüzde 30'unun asfaltlandığını, bu yıl bütün yolları sathi kaplamalı hale getireceklerini belirtti.

Karayolları ağının varlık değerinin 100 milyar YTL'yi aştığını, bu değerin yarısı kadar da proje yürüttüğünü bildiren Yıldırım, karayollarının daha yapacak çok işinin bulunduğunu söyledi.

Yıldırım, karayollarının yapımını gerçekleştiren müteahhitlere seslenirken, para konusunda endişe etmemelerini istedi. Geçen yıldan kalan 1 milyar YTL'lik hak edişin eritildiğini, 613 milyon YTL'lik bölümün de 10-15 gün içinde eritileceğini kaydeden Yıldırım, yeni sezonu daha etkin kullanmak istediklerini ifade etti.

Yıldırım, ''Tam yol devam, yolları yapacağız. Kim önümüze taş koyarsa, moloz yığarsa bu molozları da temizleyerek yolları açmaya devam edeceğiz. Ek kaynak oluşturma çalışmalarımızda herhangi bir sorun yok. Gerekli ek kaynakları sağlayacağız ve bu sene sadece karayolları yüklenicilerinin taahhüdünde olan işler değil, karayolları ve diğer kuruluşların müşterek imkanlarıyla 3 bin kilometreye yakın bir yol projemiz var. Bunun da çalışmalarını başlattık'' diye konuştu.

Yıldırım, bu yıl karayollarında bugüne kadar yapılan işlerin toparlanacağını ve 2008'in toparlanma yılı olacağını belirtti. Yıldırım, şöyle devam etti: ''Karayollarının son yıllarda hükümetin ortaya koyduğu bölünmüş yol projesi bağlamında ciddi çalışmaları var. 6 bin 100 kilometreyle aldığımız bölünmüş yol ağını 13 bin 900 kilometreye çıkardık. Bu senedeki yapacaklarımızla birlikte bu rakam 15 binin hayli üzerine çıkacak. Zannediyorum 18 binin üzerine çıkmış olacağız.''

Kamuda her zaman kaynak sıkıntısı yaşandığını, bunun ancak kamu-özel sektör iş birliği ile aşılacağını vurgulayan Yıldırım, ''Birkaç gün önce İzmit geçişi Bursa-İzmir otoyolunun yap-işlet-devret yöntemiyle yapılması için ihale duyurusunu yaptık. Bunun gibi stokta bekleyen 5 tane proje daha var. Zamanı geldikçe bunlara da başlayacağız, adımlarını atacağız. Biz inanıyoruz ki artık Türk özel sektörü bu denli projeli hiçbir ortaklık ihtiyacı duymadan gerçekleştirecek tecrübe ve birikime sahiptir. Buna güveniyoruz'' dedi.

Yıldırım, lastik tekerlekli boğaz tüp tüneli için açılan ihalenin tekliflerinin de bir ay sonra alınacağını, bu projenin de yap-işlet-devret yöntemiyle gerçekleştirileceğini belirtti.

Karayolları Genel Müdürü Cahit Turhan da karayollarının yıllık 15.3 milyar YTL ekonomik fayda sağladığını ifade etti. Turhan, karayolu ağını ve kapasitesini yükseltmek üzere çalıştıklarını belirtti.

Ulaştırma Bakanlığı

Editör: TE Bilişim