Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, “İki önceliğimiz var. Yol altyapısını iyileştirmek ve Türkiye’nin kuzey, güney koridorlarını geliştirmek. Birkaç önemli tünel inşaatına başlayıp, Akdeniz ve Karadeniz’i birleştirmeyi hedefliyoruz’ dedi.
Bakan Yıldırım Maltepe Üniversitesi Marmara Eğitim Köyü Yerleşkesi'nde düzenlenen ''Lojistik ve Ticaret Buluşması'' konulu panelde konuştu.
Türkiye’nin hep bir köprü ülkesi diye söylendiğini ifade eden Yıldırım, “Ama aslında Türkiye bir kavşak ülkesi. Artık sadece Doğuyla Batıyı birbirine bağlamıyor. Bu nedenle bölgesel olarak gittikçe de önemi artmaktadır. Çünkü, Avrupa Birliği'nin doğuya doğru genişlemesine bağlı olarak, geçmişte büyük öneme sahip olan Batı Avrupa limanlarının gücü azalmıştır. Yeni lojistik merkezleri artık doğuda oluşacaktır” diye konuştu.


panel-maltepe.gif

“Kamyon yerine deniz ya da demiryolunu tercih edin”
Ulaştırma Bakanlığı 15 bin kilometre bölünmüş yol hedefi koydu. Ve her yıl yapılan 2 bin kilometre ile de bunun büyük bir kısmını gerçekleştirdi. Karayolundaki bu atağa rağmen Bakan Yıldırım, karayolcuları üzecek bir konuşmayla taşımacılığın diğer modlara kayması gerektiğinin altını çizdi. Kamyon ile yapılan taşımacılık yerine, demir yolu ya da gemi ile taşımanın daha doğru olacağını ifade eden Yıldırım, büyük parsellerle taşıma yapıldığından bu iki modda maliyetlerin daha da azaltılabileceğine dikkat çekti. Ulaştırma Bakanı Yıldırım,
18 milyon hurda kamyon imha ettiklerini, böylece de dolaylı olarak sektöre 100 milyon TL katkı sağladıklarını sözlerine ekledi.


Naiboğlu: 7 kruvaziyer limanı hedefliyoruz

mustesar.gif
Moderatörlüğünü Habertürk Ekonomi Koordinatörü Güntay Şimşek’in yaptığı ‘Üretim, Ticaret ve Lojistikte Geleceğe Bakış’ panelinde konuşan Denizcilik Müsteşarı Hasan Naiboğlu, lojistik zincirin sağlıklı yürümesini ağırlıklı olarak liman hizmetlerine bağladı. Özellikle Marmara Bölgesi limanlarının önemine değinen Naiboğlu, mevcut limanlara ek olarak Filyos, Çandarlı ve Mersin Limanı ilave projelerini hayata geçireceklerini ifade etti. Programlarında Karadeniz, Ege ve Akdeniz’de yeni ana aktarma limanları oluşturmanın ana hedeflerinden biri olduğunu kaydeden Hasan Naiboğlu, “Yük taşımacılığında Türkiye’yi bölgenin en önemli transit limanlarına sahip ülkesi konumuna getirmek amacındayız. Ataköy, Çanakkale, Samsun ve Samandağ başta olmak üzere 7 de kruvaziyer limanı planlıyoruz” diye konuştu.

 

Mete: Hala aktarma limanımız yok

 

halimmete.gif

TOBB Başkan Yardımcısı ve DTO Başkan Vekili Halim Mete de, sözlerine önce lojistiğin tanımını yaparak başladı. TOBB’un TIR karnesi, gümrük kapılarının modernizasyonu gibi icraatlarıyla lojistiğe katkılarını anlatan Mete, genelde Türk ekonomisinin özelde denizcilerimizin kanayan bir yarası olan aktarma limanı konusuna da şu sözlerle değindi: “Türkiye’de hala bir aktarma limanı yok. Kısmen İzmir, Mersin biraz da Derince. Hemen yanı başımızda bu nimetlerden yararlanan komşularımıza mevzuatlar nedeniyle gıpta ile bakmaktan öteye geçemiyoruz.”

 

Vardan: TIR’lar 5-10 gün beklemeye başladı


vardan.gif

MÜSİAD Başkanı Ömer Cihat Vardan da, hükümeti dolaylı vergilerin oranını gözden geçirmeye davet ederek, oranların yüksekliğine dikkat çekti. OECD ülkeleri arasında ilk sırada yer aldığımızı belirten Vardan, lojistiğin kusursuz işlemesi için gümrükleme hizmetlerinin geliştirilmesini, devlete ait antrepolarda mesai ücretleri sıkıntısının sürdüğünü ve en önemlisi de, yeni antrepo yönetmeliği sayesinde TIR’ların 5-10 gün gibi sürelerde beklemeye başladığını açıkladı.

 

Nuhoğlu: Bütün modlar entegre edilmeli

cetinnuhoglu.gif

TOBB Ulaştırma ve Lojistik Sektör Meclisi Başkanı Çetin Nuhoğlu, sözlerine kalabalık izleyici grubunu göstererek başladı. 5-10 yıl öncesine kadar ilgi zafiyeti yaşayan sektörün geldiği yerin önemli olduğuna dikkat çeken Nuhoğlu, öğrenci tercihlerinin de lojistiğe yönelmesindeki artışın altını çizdi. “Ne kadar kaliteli mal üretirseniz üretin, lojistik olmazsa o malı ulaştıramazsınız” sözleri büyük alkış alan Nuhoğlu, “Gümrüklerde 46. olmayı hak etmiyoruz. Artık, hiçbir mod tek başına çalışamaz. Bütün modları entegre edecek sistemleri kurmak gerekir” diyerek konuşmasını tamamladı.

 

Tanyaş:Türkiye’nin coğrafyası iyi, diğer dersleri kötü

tanyas.gifTürkiye’nin acilen bir lojistik master planına ihtiyacı olduğunu belirten son konuşmacı LODER Başkanı Prof. Dr. Mehmet Tanyaş, lojistiğin de Türkiye’nin stratejik sektörleri arasına girmeyi hak ettiğini söyledi. “Fiziksel ve kurumsal altyapıyı çözmediğiniz müddetçe, ne kadar coğrafi avantajlarınız da olsa hiçbir yol sizin üzerinizden geçmez. Bizim, coğrafyamız iyi ama diğer dersler kötü” diye konuşan Tanyaş, gümrük sorunu ortada dururken lojistikte ilerlemenin mümkün olmayacağını kaydetti. Prof. Tanyaş, “Türkiye, artık bizi doyurmaz” sözleriyle de dünyaya açılarak yeni pazarlar bulmasından başka çıkış yolu olmadığını dile getirdi.

 

Editör: TE Bilişim