Günümüzün önde gelen tartışmalı alternatif yakıtı LNG hakkında çok farklı yaklaşımlar içeren üç yakıt raporu yayınlandı.

Bunların en başında Washington DC merkezli Uluslararası Temiz Ulaşım Konseyi'nin (ICCT) LNG yakıtlı gemilerden kaynaklanan dünyadaki metan emisyonlarının mevcut yönetmeliklerin varsaydığından daha yüksek olduğunu iddia eden 80 sayfalık bir raporu yer alıyor. 

CCT, Danimarka emisyon izleme firması Explicit ve Hollanda Uygulamalı Bilimsel Araştırma Örgütü (TNO) arasındaki bir işbirliği olan Gemilerden Yanmamış Metan Emisyonları (FUMES) projesi ile İki yıllık dönem boyunca dronlar, helikopterler ve yerleşik sensörler tarafından toplanan verilere dayanan ICCT çalışması ile en yaygın LNG makinesi için varsayılan metan kayma değerini en az %6'ya yükseltmeyi düşünmeleri istendi.

FUMES raporunun hazırlayanlar, raporun motorlardan metan kayması ve LNG kargo boşaltma operasyonlarından kaynaklanan kaçak metan emisyonları da dahil olmak üzere, LNG yakıtlı gemilerden bugüne kadar gerçek dünyadaki metan emisyonlarına ilişkin en kapsamlı veri setini içerdiğini iddia ediyor.

UNIROBOTICS’in deniz tipi kuleleri TRAKON LITE ile donatılan SALVO, testleri başarıyla geçti UNIROBOTICS’in deniz tipi kuleleri TRAKON LITE ile donatılan SALVO, testleri başarıyla geçti

Metan kayması, esasen metan içeren LNG yakıtının motordan yanmadan kaçan oranıdır. 

Gerçek dünyadaki metan kayması, en yaygın LNG deniz makineleri türü olan LPDF 4 zamanlı motor kullanan 18 geminin dumanlarında ölçülen ortalama %6,4 iken, AB düzenlemeleri şu anda %3,1 metan kayması varsaymakta... 

Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) %3,5 varsayılıyor.

Bu nedenle rapor, AB ve IMO politika yapıcılarının LPDF 4 zamanlı motorlar için varsayılan metan kayma değerini en az %6'ya çıkarmayı öeneriyor.

Editör: Nermin İstikbal