Zeytinburnu yat limanı yargı engeline takıldı 
 
Danıştay 6’ncı Dairesi, Rönesans-Koçhan girişiminin inşa edeceği Zeytinburnu yat limanı hakkında yürütmeyi durdurma kararı verdi

İstanbul’un en büyük prestij projelerinden biri olarak gösterilen İstanbul Zeytinburnu Yat Limanı Projesi yargı engeline takıldı.

İstanbul Defterdarlığı, Zeytinburnu Kazlıçeşme Mahallesi’nde çoğunluğu denizin doldurulması ile elde edilen 1.4 milyon metrekare alana bir yat limanı yapılması için 2006 yılı Aralık ayında ihale açtı. İmar planı Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca hazırlanan projede ihaleyi Rönesans-Koçhan ortaklığı kazandı. İnşaata başlamak için gerekli olan imar iznini 5 Ağustos 2007’de bakanlıktan alan firma limanın kullanım hakkını 49 yıllığına elde ettiğini gösteren anlaşmayı imzaladı.

Çifte dava açıldı

Bunun üzerine Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi, imar planlarının yasaya aykırı olduğunu ileri sürerek Danıştay’a dava açtı. Tuna Örkmes isimli bir vatandaş da, 12 Ekim 2007’de Danıştay’a açtığı davada imar izninin iptalini istedi. Örkmes, inşaatın yapılacağı alanın bir bölümünün Yedikule tarihi surlarını kapsadığını, buna rağmen imar izninin tarihi surlar gözetilmeden, düzenlendiğini öne sürdü. Danıştay 6. Dairesi iki davada da yürütmeyi durdurma kararı verdi. Mahkeme, imar planlarını yapan bakanlığın savunmasını istedi. Savunmanın ardından Danıştay, planların iptal edilip edilmeyeceğine karar verecek.

3 milyar dolarlık yatırım

3 milyar dolar yatırımla hayata geçireceği açıklanan projenin 2011’-de faaliyete geçtiğinde, yılda 6 milyon yolcuya hizmet vereceği belirtiliyor. Proje bünyesinde 2020’deki ihtiyaçlara cevap verecek gemi yanaşma rıhtımı, parmak iskeleler, 95 bin metrekare alanlı alışveriş merkezi yapılacak. Projede ayrıca kruvaziyer ve yat turizmine yönelik 70 bin metrekarelik bir fuar alanı bulunacak.

Gazete Vatan

Editör: TE Bilişim