Ulusoy, Çeşme Limanı'ndan çıkmıyor

Çeşme Limanı’nın Ulusoy’a satışının iptali UND ile Ulusoylar arasında anlaşmazlığı alevlendirdi.
 
Geçtiğimiz Perşembe günü Çeşme Limanı’nın 2003 yılında Ulusoylar tarafından kurulan şirkete 11 milyon 250 bin dolara satışının iptal edilmesi, Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) ile Ulusoylar arasındaki tartışmaları alevlendirdi.

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) aleyhine açtığı iptal davasını kazanan UND, bir an önce yasal sürecin işletilmesini ve limanın sektördeki herkesin kullanımına açılması gerektiğini savundu.

ÖİB’nin temyize gitmesinin kararın uygulanmasına engel olmadığına dikkat çeken UND Başkanı Tamer Dinçşahin, “Bir an önce geriye dönük hesaplaşmanın yapılması, özelleştirmeden bu yana yapılan yatırımla edinilen gelirlerin hesaplanması lazım. Ulusoy, limanı kimseye kullandırmıyordu. Bir an önce diğer Ro-Ro’culara da hizmet verilmesi lazım. Karar ortada ve kimse ’ben uygulamam’ diyemez” değerlendirmesini yaptı.

UND: Hesaplaşsınlar

Konunun UND’nin birileriyle kavgası olarak algılanmaması gerektiğini kaydeden Dinçşahin, sektörün kazancı için çabaladıklarını ifade etti. Dinçşahin, sözlerini şöyle sürdürdü: “Çeşme Limanı, taşımacıların Avrupa’ya açıldığı Akdeniz’e yakınlığı nedeniyle en önemli liman. Şu anda limanı sadece limanı alanlar kullanıyor. Oysa bütün Ro-Ro şirketlerinin kullanması gerekiyor. Son karar ’Hizmet veren ve alan aynı olmayacak’ demektir. Eğer bir taraf ikisini birden yapıyorsa rekabetçi olmaz. Bu kesinlikle bizim kişisel kavgamız değil ve 2003’ten bu yana süregelen bir olay.”

Ulusoy: İşimize bakıyoruz

Roder Başkan Vekili ve Ulusoy Holding Yönetim Kurulu Üyesi Erol Soylu ise Çeşme Limanı’nda davacının UND, davalının ÖİB olduğuna dikkat çekti.

Soylu, “Doğrudan olarak bizimle ilgili olan bir dava yok. Biz orayı bir rıhtımla aldık. Şu anda devam eden yatırımlarımızla 1 liman ve 2 rıhtım daha ekliyoruz. 27 bin metrekare olan alanı 85 bin metrekareye çıkarıyoruz. 15 milyon dolar tutan bu yatırımlar bir yıl içinde bitecek. Biz sadece kendimiz kullanacak olsak niye bu kadar yatırım yapalım? Ayrıca bugüne kadar ÖİB’in sattığı daha sonra iptal edilen yerlerle ilgili fiziki ve hukuki imkansızlıklar sebebiyle geri alma kararları uygulanamadı” diye konuştu.

İki tarafı karşı karşıya getiren UN Ro-Ro’da satış süreci de başlıyor
UND ile Saffet ve Yılmaz Ulusoy’un şirketi Ulusoy Holding arasında sıkıntı yaratan bir diğer konu ise UN Ro-Ro şirketinin satışı. UND’nin ve Ulusoylar’ın hissedar olduğu nakliyecilerin Ro-Ro şirketinin satışı için Citibank’a yetki verildi. Banka, bu ay sonunda, en geç Haziran başında satış için düğmeye basıyor. Şirketin tanıtım belgeleri ile şu ana kadar ağırlığı yabancı olan 40 firmanın ilgilendiği belirtiliyor. 800 milyon dolar ile 1 milyar dolar arasında değer biçilen şirkete talip olan UND, bu teklifine yanıt alamadı. UND’ye göre Batı kapılarında yapılan yıllık 350 bin taşımanın 70-75 binini gerçekleştiren UN Ro-Ro’yu Kalkavanlar’ın şirketi Turkon alacak. UND’ye göre Turkon dışında iki yerli grup daha şirkete talip. Erol Soylu ise henüz tekliflerin toplanmadığını, tanıtım dökümanlarını alan 40 firmanın niyetlerini ve şirketi alabileceklerini belgelemeleri gerektiğini söylüyor. Soylu, “Henüz teklifler toplanmadı. Kim talip olacaksa Citibank ile görüşecek. Ortaya iddia atanların Saffet Ulusoy’un UND’ye aldığı 3 UN Ro-Ro hissesini kapalı kapılar ardında 10 milyon dolara satmak istediğini duyuyoruz. Onun mirasını bile satmaya başladılar” dedi.

Haber: Necla DALAN

Kaynak: VATAN Gazetesi
 

Editör: TE Bilişim