YAT LİMANI ŞÖFÖR EĞİTİM SAHASI OLDU

Mersin'de alt yapı inşaatı tamamlanan ve 3 yıl önce yap-işlet-devret modeli ile özelleştirilen Mersin Yat  Limanında bekleyiş sürüyor.

Alt yapısına yaklaşık 17 milyon dolar harcanan 500 yat bağlama, 320 yat karaya alma kapasitesiyle Doğu Akdeniz'in en büyük yat limanlarından biri niteliği taşıyan marina, aradan geçen süreye rağmen faaliyete geçmemesi nedeniyle, başta balıkçı tekneleri olmak üzere özel ve bazı ticari teknelerin karaya alınarak tamir ve bakımlarının yapıldığı, elektrik panoları ve mazgalların tahrip edildiği, acemi sürücülerin eğitim alanı olarak  kullandığı yer haline geldi.

Mersin Deniz Ticaret Odası (DTO) Genel Sekreteri Korer Özbenli, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Mersin Yat Limanı'nın yapılan üçüncü ihalede ERS İnşaat Grubu AŞ'de kaldığını hatırlattı.

Buna karşın aradan geçen yaklaşık 3 yıllık süreçte firmanın henüz limanı teslim alamadığını belirten Özbenli, "Yaklaşık 17 milyon dolarlık yatırımla alt yapısı tamamlanan tesis, her geçen gün göz göre göre yok oluyor. Önlem alınmadığı takdirde oraya yatırım yapacak firmanın üst yapı masrafları da gün geçtikçe artıyor" dedi.

Mersin Yat Limanı ile ilgili Demiryolları, Limanlar ve Havameydanları İnşaatı (DLH) Genel Müdürlüğü'nün şartlarındaki bazı maddelerin bölgenin gerçekleriyle bağdaşmadığını öne süren Özbenli, şöyle konuştu:

"Burada 5-6 milyon dolar yatırım hedefleyen yatırımcı, bunu uzun vade yerine bir kaç yıl içinde çıkartmak isteyecektir. Çünkü, DHL'nin şartlarından birisi de yatırımın 18 ayda yapılacak olması. Yani 6 milyon dolar teklif verdiyseniz, bu yatırımı 18 ayda bitireceksiniz. Ancak, Mersin veya Kumkuyu marinalarının bölgede bugün aktif bir marina haline gelmesi 5-6 yılın üzerindeki bir zamanı kapsamaktadır. Yani 6 milyon doları yatırıp 6 yıl beklemeniz gerekiyor. Bu da yatırımcıyı ürkütüyor."(aa)

 

Editör: TE Bilişim