Marmara yağlarının %60'ı Evyap Limanı'ndan geçiyor

Evyap Holding Yürütme Kurulu Başkanı Bekir Kılıç; 'Marmara'nın doğusunda yıllarca başka limana ihtiyaç duyulmayacak ölçekte bir limanı ortaya çıkaracağız" diyor.
Dünyada en fazla sabun üretimi yapan firmaların basında gelen Evyap, lojistikte de iddialı. Yaklaşık 420 milyon YTL ciroya sahip olan firmanın Yürütme Kurulu Üyesi Bekir Kılıç Marmara bölgesine gelen yağların yüzde 60'dan fazlasının limanlarından geçtiğini belirterek, "Evyap Lojistik, dünya standardındaki altyapısı ile Türkiye"nin yüz akı firmalarından biridir" diye konuştu. Evyap Lojistik Proje ve İs Geliştirme Müdürü Buğra Bilginer ise, Kirazhyalı Limanı'nı yeni bir yazılımla donattıklarını ve yükleme işlemlerinin bir saate indiğini açıkladı.
Evyap Holding'in üretiminin yüzde 60'dan fazlasının ihracat olduğunu söyleyen Bekir Kılıç şöyle devam etti: "Evyap Holdinge bağlı şirketlerden bir tanesi de Evyap Lojistik ve Deniz işletmeciliği Anonim Şirketi. Şirketin lojistik faaliyetlerini bu şirket yönetiyor. Evyap lojistik ve Deniz İşletmeciliği'nin Kirazlıyayla'da bir limanı var, onun dışında şirketin lojistik faaliyetleri yönetiliyor. Bu anlamda ilk olarak Evyap Holding, ihracatlarını alıcıya kadar ulaştırıyor. Yani bizim diğer ülkelerdeki bayilerimizin, dağıtıcılarımızın depolarına kadar o süreci yönetiyor. Bir de tedarikçilerden satın aldığımız ham madde ve ambalaj malzemelerinin kendi depolarımıza ulaşıncaya kadar geçen sürecini yönetiyor. Liman faaliyetinin dışında bu saydığım konularda diğer firmalara herhangi bir faaliyeti yok."

200 bin metrekarelik depolama sahası var

Evyap Lojistik'in liman faaliyeti dışındaki tüm faaliyetlerinin kurum içi olduğuna da değinen Kılıç şöyle devam etti: "Lojistik sektörü bizim yeni işimiz, her ne kadar yatırıma 1999 yılında başlamış olsak da 2003 yılının şubat ayında faaliyete geçtik. Lojistik sektörü son dönemlerin en aktif sektörlerinden bir tanesi, çok hızlı gelişiyor ve çok hızlı kabuk değiştiriyor. Sonuçta lojistik firmaları, dünyanın neresinde olursa olsun ham maddeyi ya da ürünü alıyor ve getiriyor. Üretilen malı alıyor kendi deposuna koyuyor. Kapsamlı işler yapılıyor. Şu an Evyap Lojistik her ne kadar kendi şirketlerinde bu işleri yönetse de, zannediyorum ki arkadaşlarımız önümüzdeki dönemle ilgili bu konularda faaliyet göstermek istiyorlar. Bizim şu an yoğunlaştığımız iş Evyap Lojistik'in liman ayağı. Liman yaklaşık 200 bin metrekarelik bir sahada faaliyet gösteriyor. Yaklaşık 950 metrelik bir yanaşma alanı var gemiler için. Arkamızda da 200 bin metrekarelik bir depolama sahası bulunuyor. Bunun içerisinde 124 bin metreküp bir likit depolama hacmi var. Burada daha çok bitkisel ve hayvansal yağlar ve sabun ve deterjan yapımında kullanılan maddeler depolanıyor. Marmara bölgesine gelen yağ lan n yüzde 60'dan fazlası, bizim limanımızdan geçiyor. Bunun da nedenlerinin başında Evyap'ın çok önemli bir yağ tüketicisi olması (Yılda yaklaşık 120 bin ton yağ tüketiyor) geliyor. Diğer tarafta da yemeklik yağ üreten tüm şirketler de bizimle çalışıyorlar. Burada sanırım dünya ölçeğinde son derece üst noktada teknolojik yatırımını yaptığımız çok da verimli çalışan bir tesisimiz var. Bunun Türkiye'nin yüz akı
olabilecek bir tesis. Bunun dışında konteyner depolaması yapıyoruz. Konteyner için de, çok önemli yatırımlar yapıyor arkadaşlarımız. Üst seviyede hangi teknolojik ürünler varsa ona göre donatıyoruz. Dünya artık son derece küçük yaptığınız işin dünya ölçeğinde en üstte olması lazım."

Türkiye"deki devlet limanlarına uzun zamandır özelleştirme kapsamında olduğu için yeterli yatırımın yapılmadığını belirten Evyap Holding Yürütme Kurulu Başkanı Bekir Kılıç, otomobil taşımacılığını yapanların kendilerinden son derece memnun olduğunu söyledi. 'Yıllardır hiç yatırım yapılmayan yerlerden sonra bizim gibi her anlamda operasyonları iyi yöneten bir firma ile tanışınca memnun kalıyorlar" diyen Kılıç şöyle devam etti: "Bu işi daha da genişletmeyi planlıyoruz. 100 bin metrekare daha genişleme sahamız var. Yine konteyner işinde süre çok önemli kısa süre içinde büyük sayılan elleçlemeniz lazım. O konuda çok önemli yatırımlar yapıyorlar. Bir süre sonra Marmara'nın doğu tarafında yıllarca ihtiyaç duyulmayacak ölçekte bir limanı ortaya çıkarmış olacağız. Konteyner sahasında insan olmayan, tamamen uzaktan yönetilen alanlar yapma birliği içerisindeler bununla ilgili de ön -] çalışma yapılıyor. Umuyorum Türkiye'nin yüz akı bir işletme fazla değil bir, bir buçuk yıl içinde hazır olur."

"Hedefimiz 200 bin araç"

Evyap Lojistik Proje ve İş Geliştirme Müdürü Buğra Bilginer ise, geçtiğimiz yıl 112 bin 500 araç ellemediklerini bu yıl ki hedeflerinin ise 150 - 200 bin araç olduğunu söyleyerek, "Otomobil elleçlemesi konusundaki rakamlar Türkiye'nin ekonomik durumuna çok bağlı. O yüzden 2001 yılında ve 2003 yılındaki gibi ani azalmalar ve artışlar oluşabiliyor" dedi.

Kirazlıyayla Limanı'nda-ki tüm ekipmanların 2006 ve 2007 model olduklarını ve hepsinin kendi alanlarında en iyisi olduğunu belirten Bilginer şöyle devam etti: "Biz şu an yeni bir yazılım sistemini inplante ediyoruz. Tüm sahada kablosuz ağ ile bütün hareketler otomatik olarak yönetilecek. Şu an kablosuz ağımızı kurduk ve tüm personelimizin üzerinde el terminalleri var. Yaptıkları her hareket kaydediliyor. Diğer konteyner limanlarında bunlar elle takip edilir; bazen Haydarpaşa'da konteyner kaybolur bir hafta 10 gün konteyner ararlar. Konteyner bulucuları vardır, onlara para verirsiniz bulurlar. Biz bunlardan kurtarmaya çalışıyoruz Türkiye'yi. Bir gemi geldiği zaman bize internet üzerinden hangi konteynerde hangi mallar var bu bilgileri veriyorlar. Biz de ona göre saha planlaması yaparak konteyner indiği zaman sahada nereye konması gerektiğini biliyoruz. Müşterilerimiz de internet üzerinden girip hangi konteynerleri nerde, ne zaman gelmiş gibi bilgileri alabiliyorlar.

Kapasitemizin rahatlığı nedeniyle örneğin faiz terminallerde sabahtan TIR"ı gönderirisiniz akşama kadar çıkartamazsınız. Bizde maksimum bir saat içersinde bu işlemler olabiliyor. Hiç konteyner aramakla uğraşmıyorsunuz."

Kaynak: Dünya Gazetesi Perşembe Rotası
 

Editör: TE Bilişim