Türkerler, Derince'yi Devlerin Elinden Aldı

Adını TMSF'nin düzenlediği çimento ihalelerinde duyuran Türkerler İnşaat, Derince Limanı ihalesinde Akfen ve Global gibi dev rakiplerini geride bıraktı. Limana 195.2 milyon dolar teklif eden Türkerler limana 70 milyon dolar da yatırım yapacak
 
SON yıllarda özelleştirme ihalelerinde devlerle yarışarak dikkatleri üzerine çeken Türkerler İnşaat , son zaferini Derince Limanı 'nda kazandı. TCDD 'ye ait Derince Limanı 'nın 36 yıl süreyle işletme hakkının devri ihalesinde en yüksek teklifi, 195 milyon 250 bin dolarla Türkerler Ortak Girişim Grubu (OGG ) verdi. Türkerler dışında 'Limanlarıın Efendisi ' olarak bilinen Hamdi Akın 'ın şirketi Akfen Holding A .Ş, İzmir Limanı 'nı alan Global Altyapı Hizmetleri , Çelebi Holding -Kocaeli Sanayi Odası Ortak Girişimi Grubu ve Sabiha Gökçen Havalimanı ihalesini kazanan Limak İnşaat 'ın katıldığı ihalenin ilk elemeli turunda en yüksek teklif 140 milyon dolar oldu. Burada en düşük teklifi veren Limak İnşaat elendi. İkinci elemeli turda ise en düşük teklifi veren Akfen Holding A .Ş-Akfen Altyapı Yatırımları Holding A .Ş. elendi .

İLK ARTIRIMDA BİTİRDİ

ArdIndan 3 grupla, 195 milyon dolar başlangıç fiyatı ve 250 bin dolar artırım aralığı ile açık artırmaya geçildi. Açık artırmanın daha ilk turunda, Türkerler 195 milyon 250 bin dolar teklif verirken diğer şirketler çekildiğini açıkladı. Böylece ihale Türkerler 'de kaldı. İhale için onay süreçlerinin ardından Türkerler ile sözleşme imzalanacak. Türkerler Grubu Genel Müdür Yardımcısı Faruk Yıldırım , liman için ödemeyi peşin yapacaklarını, ayrıca 50 ile 70 milyon dolar arasında bir yatırım da öngördüklerini belirtti. Yıldırım, limanın 1999 depreminde zarar görmesi nedeniyle, çok fonksiyonel bir liman olmadığını kaydetti. Rıhtımların ağır elleçleme için kullanılamadığını ifade eden Yıldırım, konteyner için donanımın da olmadığını kaydetti. EKONOMİ SERVİSİ

İhaledeki rakibi bile 'fiyat çok iyi' dedi

İHALEDE Türkerler 'in rakiplerinden biri olan Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Yılmaz Kanbak , en yüksek teklif olan 195 milyon 250 bin dolar teklifin düşük bir rakam sayılamayacağını söyledi. Rakamın normal olduğunu ifade eden Kanbak 'Limanda önemli rehabilitasyonlar yapılması lazım. Sadece bununla kalmıyor. Görüldüğü gibi değil. Orada yapılacak önemli rehabilitasyonlar olacak, bakım olacak. Limanda kiralık alanlarla ilgili problemler de var. Bunların çözülmesi gerekecek' diye konuştu.


Çimento ihaleleriyle adından sözettirdi

İnşaat, mağazacılık, tekstil ve petrol sektörlerinde faaliyet gösteren Türkerler Grubu'nun lokomotif şirketi olan Türkerler İnşaat 1993'te kurulduktan sonra birçok projeye imza attı. Türkerler esas olarak 2005'te Şanlıurfa Çimento ihalesinde devlerin arasından sıyrılıp en yüksek teklifi vererek dikkat çekti. Ladik Çimento ihalesinde ise onay çıkmaması üzerine ikinci olduğu için önce devralmış, açılan karşı davanın kazanılması üzerine de geçen mayısta şirketi Akçansa 'ya devretmişti. 1973'ten bu yana Türkerler ve Ramsey mağazalarını da işleten grubun Petsel isimli petrol şirketi ve hidrolik santral konusunda lisansları da var.

Strateji Türker 'in veliahtı kızından

Türkerler İş Geliştirme Müdürü olan patron Kazım Türker 'in 24 yaşındaki kızı Pelin Türker , ihale stratejisinde Genel Müdür Yardımcısı Yıldırım ile birlikte ciddi rol oynadı.

Star
 

Editör: TE Bilişim