Trieste Limanı'nda önemli bir anlaşmaya imza atıldı

Avrupa Birliği ülkelerine yapılan ihracatta en stratejik noktalardan olan İtalya'nın Trieste Limanı'nda önemli bir anlaşmaya imza atıldı.

U.N. Ro-Ro'nun, Pendik, Ambarlı ve Mersin'den kalkan gemilerinin yanaştığı İtalya'nın Trieste Limanı'ndaki kullanım hakkı, 2041 yılına kadar uzatıldı. U.N. Ro-Ro'nun Trieste Limanı'na güvenli erişimi, Türkiye ve Avrupa arasındaki "deniz köprüsü" için temel oluşturuyor.

Süresinin uzatılmasında Türkiye'den limana 20 milyon euroluk yatırım yapılması ve artan ticaret trafiğinin etkili olduğu belirtiliyor. Trieste Liman Başkanlığı'nda konuşan U.N. Ro-Ro CEO'su Selçuk Boztepe, öncelikli olarak Türkiye ekonomik büyüme ve ihracat için 2023 hedeflerinin önemine en başından beri inandıklarını ve bu doğrultuda çalışmaya devam ettiklerini belirtti. Boztepe, sözlerini şöyle sürdürdü: "Trieste Limanı hem U.N. Ro-Ro için, hem de müşterilerimiz olan Türk nakliyecileri için Avrupa'daki en önemli kapımız. Bugüne kadar yapılan yatırımlar sayesinde 2041 yılına kadar kullanım hakkımız uzatıldı ve günde altı tren seferi yapabilir hale geldik. Yatırımlarımız meyvelerini vermeye başladı. Terminal sahalarını birleştirdik, müşteri park sahaları yarattık ve yeni tren hatlarını devreye aldık. İhracatçılarımızın taleplerine daha hızlı yanıt vermek adına 2017 yılında iki gemimizi bir Türk tersanesinde 30'ar metre uzattık. Özellikle Avrupa pazarı ile gerçekleşen ihracata dair büyük adımlar atıyoruz. İtalya'nın en büyük limanlarından olan Trieste Avrupa pazarına açılan çok önemli bir kapı."


 
'2018'DE DE BÜYÜME PLANLIYORUZ'

Selçuk Boztepe, U.N. Ro-Ro olarak ihracatçıların önünü açacak hamleler yaptıklarına dikkat çekti. 2000'den 2016'ya kadar U.N. Ro-Ro'nun çalışmakta olduğu ana Avrupa pazarlarına olan ihracatın her sene dolar bazında yüzde 9 büyüdüğünün altını çizen Boztepe, ihracatın ve yük artışlarının Türkiye'nin yüksek ekonomik büyümesinin de üzerinde olduğunu vurguladı. Boztepe, yapılan çalışmalarla 2017'yi 225 milyon euro ciro ile kapattıklarını söyledi. 2017'de 2016'ya göre hacimlerde yüzde 10 ciroda ise yüzde 20'nin üzerinde artış sağlayan şirket, 2018 için de benzer bir artış öngörüyor.

39 milyon avro yatırım yaptı
U.N. Ro-Ro, 2017’de 39 milyon avro yatırım yaptı. Bunun 20 milyon avrosu gemi uzatmalara harcandı. Gemi uzatma, mevcut Ro-Ro gemisini yüzde 20-30 büyütüyor. Yavuz Sultan Selim Köprüsü inşaatında da yer alan Gemak tarafından yapıldı uzatma işlemi. Gemi başına 10 milyon avro olan bu sistem, sıfır gemi almaya göre çok büyük avantaj sağlıyor. Bu yıl 2, önümüzdeki yıl 3 gemi daha uzatılacak. Şirketin kapasitesi 45 bin lineer metre. Yani 12 gemiyi tırla doldurduğunuzda, 45 kilometrelik kuyruk oluşuyor. Şirket bu yıl, geçen yılki kadar yatırım da planlıyor.

4 sebep, deniz yolunu büyütüyor
2010 yılında Türkiye’den çıkan 100 tırın 55’i kara, 45’i Ro-Ro ile taşınırken bugün 45’i kara, 55’i Ro-Ro ile taşınır hâle gelmiş. 2020’de ise Ro-Ro ve interrail oranının yüzde 60’ı bulması bekleniyor. Çünkü bu yolun birçok avantajı var. Birincisi bu yol ihracatçıya yüzde 30 maliyet avantajı sağlıyor. İkinci sebep, yatırım maliyeti düşük. Kara yolunda her dorse için bir tır gerekirken, intermodal sistemde 3 dorseye 1 tır yetiyor, bulması çok zor olan şoför ihtiyacı azalıyor. Dördüncü sebep ise karadan gittiğinde Türk nakliyecileri için yaşanan kota, geçiş belgesi gibi sorunlar Trieste’de yok.

Ülkemiz teflonla kaplı
Türkiye’nin çok büyük problemleri hızla aştığı, büyüme ve gelişmeden asla vazgeçmediği bir gerçek. Bu gerçeği “Ülkemizin üzerinde âdeta teflon kaplı” sözleriyle ifade eden Selçuk Boztepe “Global kriz ve ülke içinde büyük olaylar yaşadık. Bunlara rağmen millî gelirimiz, ihracatımız artıyor. Genlerimizde mi var bilmiyorum; düşsek de kalkıyor, üzerimizdeki tozu silkeleyip devam ediyoruz.” sözleriyle anlattı. 2018’in çok iyi olacağını söyleyen Boztepe, yerli-yabancı herkesin 2022’ye kadar yüzde 4-5 büyüme beklediğini söyledi.

Yunanistan’ın Patros Limanı Türklerin oldu
U.N. Ro-Ro CEO’su Selçuk Boztepe, ayrıntılarını önümüzdeki dönemde açıklayacağı bir müjde daha verdi. Yunanistan’ın Patros Limanı’nı satın aldıklarını, buradan seferlerin nisan-mayıs gibi başlayacağını ifade eden Boztepe, yeni yatırım için “Bu bir taşla 3 kuş vurmak gibi. Hem Türkiye ile Yunanistan arası taşımacılığa, hem Türkiye-Avrupa taşımacıalığına katkı sağlarken, Avrupa’da dev bir limana daha sahip oluyoruz.” dedi. Elbette bu gelişme, ‘tarihte anlaşmalarla terk etmek zorunda bırakıldığımız limanları, denizleri iş adamlarımız eliyle geri alıyoruz’ şeklinde de yorumlanabilir.

Editör: TE Bilişim