Liman’ın ‘Askeri’ Sıkıntısı 
 
Limanın bir bölümüne aborda olan askeri gemiler nedeniyle, o bölümde elleçleme yapamayan liman yönetimi, ticari kayba uğradığını öne sürüyor.

Trabzon, Rus limanlarına yakınlığı nedeniyle  hem askeri, hem de ticari açıdan en stratejik illerden biri. Askeri gemiler, liman 2003 yılında özelleştirilmeden önce olduğu gibi, bugün de Trabzon Limanı’nda konuşlanıyor. Ancak, Özelleştirme İdaresi’nden limanı 30 yıllığına 22.4 milyon dolara  aldıktan sonra, 7 milyon dolar da yatırım yapan liman yönetimi, ivedilikle bir alternatif çözüm bulunmasını istiyor.

Trabzon Limanı’nın özelleştirme ihalesi şartnamesinde ‘askeri gemileri de barındıracaksınız’  diye bir madde bulunmadığını belirten Trabzon Liman İşletme Müdürü Muzaffer Ermiş, “Mecburiyetimizin olmadığını her platformda ifade ediyoruz. Öyle günler yaşadık ki, rıhtımlarımız full dolu. Dışarda onlarca gemi  bekliyor. Bir fazla gemi alabileceğimiz tek yer ise, askeri gemilerin yanaştığı yerde bulunuyor. Yine bugün itibariyle bir tanker ve bir firkateyn aborda olmuş durumda. Canla başla yükleme-boşaltma yaptığımızı gösteren fotoğrafları görüştüğümüz askeri heyetle de paylaştık. Hopa, Giresun ve Rize limanlarının potansiyel olarak minimum kapasitelerde çalıştığını, oraların bu hususta daha uygun olabileceğini, İran üzerine de yoğun bir çalışma yaptığımızı özellikle belirttik” diye konuştu.

“İran 7 milyar dolarlık ithalatını Trabzon üzerinden yapacak”

İran’ın, Dubai üzerinden transit olarak gerçekleştirdiği 25 milyar dolar civarındaki ithalatının 6-7 milyar dolarlık bölümünü Trabzon’dan çekmeyi ve bunu kademeli olarak artırmayı planladığını ifade eden Ermiş, “19 Ağustos günü Milli Savunma Bakanlığı’nda bir toplantıya davet edildik. Limanın gerçeklerini kendisi de Trabzonlu olan ve limana bakan mahallede yetişmiş olan Tuğgeneralimizle paylaştık. Hizmetlerimizin aksatılmaması gerektiğini arz ettik. Doğu Karadeniz hinterlantındaki 550 kilometrelik alanda bulunan Gümüşhane, Bayburt, Erzurum, Erzincan hatta Ağrı illerinin bu limana baktığını anlattık. 3 milyon tonluk bir transit yükün 100 bin insana iş ve aş anlamına geleceğini ifade ettik. Bölge, genç nüfusun oldukça fazla ve işsizliğin de en yüksek olduğu yerler arasında. İşsizliği sübvanse edecek en önemli yatırımın da liman olduğunu söyledik. Bizi anlayışla karşıladılar” açıklamasını yaptı.

“Askeri gemilere 350-400 metrelik rıhtım yapılabilir”

Bir vatansever olarak askerin hassasiyetini çok iyi anladıklarını vurgulayan Muzaffer Ermiş’in bir de çözüm önerisi var. Ermiş, yine Trabzon Limanı içinde kotarılacak projelerinin gerçekleşmesi için ellerinden gelen tüm imkanları seferber edeceklerini belirterek,  “Eski bir sivil savunma uzmanıyım ve Trabzon’un stratejik önemini çok iyi anlıyorum. Devlet güçlüdür, biz ‘Trabzon Limanı’nı kullanmayın’ demiyoruz. Ama kanun ve hukuk açısından bakıldığında böyle bir hakları da söz konusu değil. Sadece, ziyaret amaçlı girişlerde yardımla mükellefiz. Ancak, burası bir üs olarak kullanılacaksa, ‘1.135 metre uzunluğundaki ana mendireğimizin iç kısmına 350-400 metrelik kazıklı sistem üzerine bir rıhtım yapabilirsiniz ve burada konuşlanabilirsiniz’ dedik. Orada konuşlanmaları halinde limanımızın operasyonlarına da bir engel teşkil etmezler. Statükocu yaklaşımların çözüm getirmeyeceği ortada. Altyapı çalışmalarını, yazışmaları yapsınlar, biz de Albayrak Grubu olarak Ulaştırma Bakanlığı’na gerekirse de, Başbakanlığa durumu arz ederiz. 6 ay içinde bir yanaşma rıhtımı yapılarak konu çözülür. Statüko içinde bir çözüm bulunmaya çalışılırsa, bu iş uzar. Ve ticari bir işletme de büyük kayıplara uğrar”  ifadelerini kullandı.

 

Editör: TE Bilişim