Trabzon Limanının İş Hacmi Düştü

Trabzon Limanının da çalışma yapan şirketlerin Samsun Limanına kayması sonrası iş hacmi şehirde düştü.

İhracat firmaları Trabzon’dan tek tek çekilerek Samsun’a gitti. Haber61’in edindiği bilgiye göre; Rusya pazarına ihracat yapan firmaların sahipleri sadece şirketlerini değil ailelerini de alarak Trabzon’dan gitti. Şirketlerinde Trabzon’dan ayrılmasının ardındaki tek neden ise ucuz nakliye. Şirket yöneticileri, “ Mersin’den gelen malzemelerin, Samsun’a aktarılması ve buradan da Rusya’ya gönderilmesi sırasında hem 16 saat zaman kaybı oluyor hemde finansal olarak daha fazla paraya neden olunuyor.” Şeklinde açıklamalarda bulunuyorlar.

Durum böyle olunca kentte ihracat sadece buğday ve kömüre kalıyor. Yılsonu ihracatlarının şehir genelinde fazla gözükmesinin nedeninin ise Samsun’a göç eden şirketlerin finansal olarak bağlı oldukları şehrin Trabzon olmasından kaynaklandığı öğrenildi. Trabzon’dan göç eden şirketlerin finansal olarak da ili terk etmeleri 2015 yılının sonunda olacağı ifade ediliyor. Böylelikle Trabzon çok daha kayıplar yaşayacağını gösteriyor. Trabzon’un kurutuluş umudu ise şuanda İran’a uygulanan ambargonun kaldırılması olarak görülüyor. İran, dünya piyasasına açıla bilmek için Türkiye üzerinden ihracat ve ithalata hazırlanıyor.

Türkiye’deki petrol fiyatları nedeni ile en kısa ulaşım yolunu tercih etmenin peşinde olan İran’ı Trabzon limanına çekmek için bölgede bulunan firmalar harekete geçse de bu durumun zor olduğu gözüküyor. Bu güzergahın Mersin’e kaydırılması gündemde.

HABER 61

 

Editör: TE Bilişim