MEVCUT TREN YOLU ULUSLARARASI TAŞIMACILIĞA UYGUN HALE GETİRİLİYOR

Tire Organize, İzmir Limanı'na bağlanıyor

Çalışmaların 4 ay sonra biteceği, böylece konteynerlerin 80 kilometrelik yolu 70 dakikada alacağı, bölgedeki sanayicinin ihracattaki sıkıntısının biteceği belirtildi

MURAT ŞAHİN (HABER MERKEZİ)

70 DAKİKA SÜRECEK

Organize Sanayi Bölgesi'nin hemen yanından geçen tren yolu revize edilirken, yapılacak konteyner terminali ile Tire'den yüklenecek konteynerlar 70 dakika sonra İzmir'e ulaşacak
 
British American Tobacco, Korean Tobacco, Mayr Melnhof gibi dünya devlerinin tercih ettiği ve İzmir'de yatırıma en uygun sanayi bölgeleri arasında yer alan Tire Organize Sanayi Bölgesi (TOSBİ), denize bağlanıyor.
Mevcut tren yolu hattının yapılan yatırımla uluslararası konteyner taşımacılığına uygun hale getirilmesi ile TOSBİ'den trene yüklenecek olan konteynerler, 70 dakikada İzmir Limanı'na ulaşacak. 80 kilometrelik yolda zaman kaybının sona ereceği, bu sayede bölgedeki sanayicilerin dünyanın dört bir yanına ihracatını başarılı şekilde yapacağı belirtildi. Aynı şekilde İzmir Limanı'na gelen ithal ürünlerinin de, bölgeye kolaylıkla nakledebileceği kaydedildi. Öte yandan, TOSBİ kapısına kadar gelen doğalgaz ile sanayicilere büyük avantaj sunulacağı belirtildi.

Sefer 2008'de

Demiryolu lojistik firmaları ile görüşmelerini sürdürdüklerini belirten TOSBİ Müdürü Galip Kılınç, gümrük işlemlerinin de bölgede kurulacak gümrükte yapılacağını kaydetti. Tren yolu ile ilgili yatırımların Ekim ayında tamamlanacağını, 2008 yılının ilk yarısında bölgeden İzmir Limanı'na seferlerin başlayabileceğini söyleyen Kılınç, "İçinden demiryolu geçen 4 organize sanayi bölgesinden biriyiz. Konteyner terminalinin bitmesiyle, hem daha kolay ihracat yapmayı, hem de bölgedeki mevcut yabancı yatırımcı sayısını artırmayı planlıyoruz. Demiryolu konteyner terminali ile Alsancak Limanı'na doğrudan bağlanacağız. Böylelikle denizi Tire'ye getirmiş olacağız" dedi.

Yapım sürüyor

TOSBİ'nin 2 milyon 800 bin metrekarelik sanayi parseline sahip olduğunu belirten Kılınç, şu bilgileri verdi: "İzmir-Tire demiryolu şu anda yenileniyor. Terminalin yapımı sürüyor. Yatırımın 4 ayda tamamlanması bekleniyor. Üretilen ürünler TOSBİ'de konteynere doldurulacak ve gümrüklemesi de burada yapılacak. 70 dakika sonra İzmir Limanı'ndan dünyaya ihraç edilecek. İthalat işlemi de aynı şekilde gerçekleşecek. TOSBİ, bu yatırımların ardından lojistik merkezi olacak."

Hangi firmalar yatırım yaptı?

Bölgede yatırımı bulunan firmalar: British American Tobacco, Mayr Melnhof Graphia, Tire Kutsan, Güçbirliği Tekstil, Bozzetto Kimya,Letpa, Ak Ziraat, Altera, Barem Ambalaj, Adesa Optik, Anadolu Akü, Arel Şarap, Atak Yağ, Batıçim, Boyacıoğulları Ömür Süt, Berrak İnşaat, Detaş İnşaat, Dinamik ısı, Ege İnşaat, Er-Pa Kahve, Gülsa Tıbbi Cihazlar, Mertsel Ecza Depoları, Pan-Pen Güloğlu Plastik, Sadık Güneyin, Sunder Deri, TGS Beyba Tire Giyim Sanayi, Tire Köksal Ticaret, Vedit Peynircioğlu, Zeytaş Gıda.
Yatırım aşamasındaki firmalar: Korean Tobacco, Kırıkkaya Gıda, Cihan-Ser Gıda, Disera Tıbbi Malzemeler, Ege Panel İnşaat, Gürsüt Ltd., Hocam Mandıra, Koza İnşaat, Naturel Gıda, Öztüzün Unlu Mamülleri, Yaşınoğlu Süt.

Doğalgaz santralı

Bölgeye doğalgazın geldiğini ifade eden TOSBİ Müdürü Galip Kılınç, fabrikaların yakında rahatlayacağını söyledi. Elektriği de TEDAŞ'tan alarak, organize içindeki sanayicilere TOSBİ olarak dağıtacaklarını, su sorunu olmadığını kaydeden Kılınç, doğalgazdaki fiyatlara bağlı olarak 2008'de doğalgaz santralı kurmayı planladıklarını vurguladı. Bölgede konteyner taşımacılığının dışında, yeni alınacak vagonlarla yolcu taşımacılığı da yapılacağını belirten Kılınç, sosyal tesis çalışmalarına da başladıklarını kaydetti. İlk etapta konferans salonu inşa edeceklerini daha sonra tenis kortu, yüzme havuzu ve restoran yapacaklarını belirten Kılınç, bölgenin yetişmiş eleman sıkıntısını çözmek için de Mesleki Eğitim Projesi (MEGEP) yürüttüklerini sözlerine ekledi.

Yeni Asır

Editör: TE Bilişim