Yabancı yatırım üsttü Tire, İzmir Limanı'na raylarla bağlanacak
 
Tire Organize Sanayi Bölgesi `ndeki firmaların Alsancak Limanı `na doğrudan bağlanması için yapılan demiryolu konteyner terminali büyük umut oldu. Tire , terminalin bitiminde hem daha kolay ihracat yapmayı hem de bölgedeki mevcut yabancı yatırımcı sayısını arttırmayı planlıyor.

British American Tobacco , Mayr Melnhof, Tire Kutsan , Bozzetto Kimya gibi yabancı şirketlerin faaliyet gösterdiği Tire Organize Sanayi Bölgesi (TOSBİ), yapımı devam eden demiryolu konteyner terminali ile 70 kilometre uzaklıktaki Alsancak Limanı `na doğrudan bağlanacak.

TCDD `nin yürüttüğü çalışmalar ile bölgedeki sanayici ve ihracatçının ürünlerini limana doğrudan ulaştıracağını belirten Tire Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Çapkınoğlu, `Bu proje ile Tire yöresine yatırım yapmak daha cazip hale gelecek` dedi.

TOSBİ`nin 2 milyon 800 bin metrekarelik sanayi parseline sahip olduğunu belirten Çapkınoğlu, bölgede yatırım seferberliği başlattıklarını kaydetti. British American Tobacco `dan sonra Koreli sigara şirketi KT -G`nin de yatırıma başladığını kaydeden Çapkınoğlu, `Avusturyalı ambalaj üreticisi Mayr Melnhof bölgemizde. Ülker Grubu `na ait Tire Kutsan `ı yine Avusturyalı Mondi firması aldı . Altera firması Meksikalılar ile ameliyat ipliği üretecek. Yabancı sermayenin bölgemize gelmesi bize gurur veriyor. Şu an bölgede çok az satılık parsel kaldı` diye konuştu.

İnşaatlar 2 yıl içinde tamamlanır

Yeni yönetimin kararı doğrultusunda bölgedeki yatırımları hızla tamamlama kararı aldıklarını belirten Çapkınoğlu, sanayi parseli sahibi firmaların 6 ay içinde inşaat ruhsatlarını alarak 2 yıl içinde inşaatlarını tamamlayacaklarını söyledi. Yatırımların iki yıl sonunda üretime geçeceğini ifade eden Çapkınoğlu, `5 yıl sonra farklı bir Tire ile karşılaşacağız` dedi.

İzmir -Tire demiryolunun yenilendiğini ve demiryolu konteyner terminalinin yapımının devam ettiğini ifade eden Çapkınoğlu, 4 ayda tamamlanacak yatırım ile üretilen malların konteynere doldurulup burada gümrükleneceğini kaydetti. Ürünlerin daha sonra Alsancak Limanı `na indirilerek ihraç edileceğini söyleyen Çapkınoğlu, bölgenin lojistik merkezi olacağını dile getirdi. Çapkınoğlu, `Biz bu proje için `Tire denize kavuşacak` esprisini yapıyoruz. Sanayici büyük avantaja kavuşacak. Belediye, ticaret odası, organize bölge yönetimi bu proje için ellerinden gelen desteği veriyor. Özel firmaların vagon işletmeciliğinin yaygınlaşması ile işlerimiz daha da kolaylaşacak` şeklinde konuştu. TOSBİ`de yatırımı bulunan yabancı firmalar şunlar: British American Tobacco , Tire Kutsan , Mayr Melnhof Graphia, Güçbirliği Tekstil, Bozzetto Kimya ,Letpa, Ak Ziraat , Altera ve Barem Ambalaj.

Peynir altı suyu değerlendirilecek

Bölgedeki onlarca mandırayı TOSBİ`ye getirmek için çalıştıklarını aktaran Çapkınoğlu, Küçük Menderes Havzası `nda tarımdan umduğunu bulamayan çiftçilerin süt hayvancılığına yöneldiğini söyledi. Kısa sürede süt miktarında patlama olduğunu kaydeden Çapkınoğlu, Adapazarı `na kadar süt gönderildiğini söyledi. Tire Süt Kooperatifi ile yaptıkları çalışmalar kapsamında mandıraları TOSBİ`ye çekmek istediklerini ifade eden Çapkınoğlu, bir peynir altı suyu işleme fabrikası da kurmayı planladıklarını aktardı. Çapkınoğlu proje ile ilgili şunları söyledi: `İşletmeler sütü ve daha önce doğaya atılan suyu bölgede işleyecekler. Peynir altı suyu atılmayıp işlenirse içinden lor elde edilir . Lordan sonra kalan kısmında ise tutkaldan çocuk bisküvisinde kullanılan ürünlere kadar çok sayıda ürün var. Derdimiz hem peynir altı suyunu değerlendirmek hem de arıtılabilir hale getirmek. Tesisin maliyetini 3 milyon YTL , yatırımın dönüş süresini ise 6 yıl olarak hesapladık. İşin çevresel boyutu ise para ile ölçülemeyecek kadar büyük.`

Türkiye `nin en önemli sebze üretim bölgelerinden olan Küçük Menderes Ovası`nda yaşanan su sıkıntısına da dikkat çeken Çapkınoğlu, 3`ü TOSBİ`de olmak üzere Tire civarında 6 konserve fabrikası olduğunu vurguladı ancak bunların işleyecek fabulye bulamadığını dile getirdi.

Referans
 

Editör: TE Bilişim