SERBEST BÖLGE LOJİSTİĞE DÖNÜYOR

Samsun Serbest Bölge’de incelemede bulunan Samsun Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, "Serbest Ticaret Bölgesi’ndeki üretim faaliyetleri artık kar getirmez hale geldi ve bu nedenle alt yapısı sağlam bir proje ile lojistik hizmet veren bir yere dönüştürülmelidir" dedi. Sanayiciler ise yatırımları bu yöne kaydırdıklarını ifade etti.

Samsun Serbest Bölge’de faaliyet gösteren sanayiciler, depolama ve lojistik hizmetlerinin üretime nazaran daha fazla gelir getirdiğini vurgulayarak, yapacakları yatırımları bu yöne kaydırdıklarını belirtti. Samsun Valisi Hasan Basri Güzeloğlu’nun da desteklediği proje kapsamında bölgedeki ticaret hacminin artırılması hedefleniyor

Samsun Serbest Bölge’de üretim yapan fabrikaların on aylık dönem içerisinde 394 milyon 692 dolar gelir elde ettiğinin altını çizen, Samsun Serbest Bölgesi Kurucu ve İşleticisi A.Ş. (SASBAŞ) Yönetim Kurulu Başkanı Fahrettin Ulusoy, bu rakamı depolama ve lojistik hizmetleriyle elde ettiklerini söyledi. Geçmiş dönemlerde 10 yılda elde ettikleri geliri lojistik hizmet sayesinde 10 ayda elde etmelerinin büyük bir başarı olduğunun altını çizen Ulusoy, bu yönde 3 milyon dolarlık yatırıma hazır olduklarını ifade etti.

Dün akşam saatlerinde Samsun Serbest Bölge’ye gerçekleştirdiği ziyarette konuyu sanayicilerle değerlendiren Vali Hasan Basri Güzeloğlu, “Serbest Ticaret Bölgesi’ndeki üretim faaliyetleri artık kar getirmez hale geldi ve bu nedenle alt yapısı sağlam bir proje ile lojistik hizmet veren bir yere dönüştürülmelidir” diyerek sanayicilere tam destek verdi.

10 AYDA 10 YILLIK TİCARET

Serbest Ticaret Bölgesi’nde üretim yapan fabrikaların zarar ettiğini belirten Samsun Serbest Bölgesi Kurucu ve İşleticisi A.Ş. (SASBAŞ) Yönetim Kurulu Başkanı Fahrettin Ulusoy, Serbest Ticaret Bölgesi’nin depolama ve lojistik üs olarak hizmet vermesi halinde katma değerin artacağını söyledi. 73 bin150 metrekarelik bir alana kurulan bölgede beş üretici fabrikadan sadece ikisinin faaliyet halinde olduğuna dikkat çeken Ulusoy, “Depolama ve lojistik alanda hizmet vermeye başladığımız on aylık dönem içerisinde 394 milyon 692 dolar gelir elde edilirken 1998’den 2007 yılına kadarki süreçte 359 milyon dolar gelir elde edilmişti” dedi.

"3 MİLYON DOLARLIK YATIRIMA ENGEL"

Yapmayı planladıkları yatırımlar hakkında bilgi veren 2. Başkan Adnan Ölmez ise, "Burayı lojistik üs ve konteynır limanı haline getirmek, limanla bütünleştirmek istiyoruz. Bu şekilde hem Samsun'a hem bölgeye büyük katkı sağlayacak, hem de üreteceği katma değer 50 katına çıkacak. Biz böyle bir proje hazırladık. 3 milyon dolar yatırımla işe başlayacaktık. Ancak Serbest Bölge Genel Müdürlüğü engeline takıldık. Serbest bölgenin amacı yatırım yapmak, ama burada öyle bir durum yok. Serbest Bölge Genel Müdürlüğü bize, 'O zaman almasaydınız' diyor. Biz bu yatırımı maalesef askıya aldık. Şu anda buradaki fabrikalar zarar ediyor. Buranın tek kurtuluş yolu, burada büyük depolama alanları yaparak, limanla entegre hale getirmektir. Hem Samsun'a hem bölgeye hem de devlete katkı sağlayacak bir projeydi. Biz konuyu Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen'e ilettik. Bakan Tüzmen de bu duruma çok şaşırdı ve konuyla ilgileneceğini söyledi" diye konuştu.


ÜÇ MİLYON DOLARLIK YATIRIMA HAZIRIZ

Samsun Serbest Ticaret Bölgesi’nin daha faal hale getirilebilmesi için yakın bir zamanda özelleştirilmesi tamamlanan Samsun Limanı ile lojistik hizmet verecek şekilde ortak bir yapılanma içerisine girmesi gerektiğini vurgulayan Fahrettin Ulusoy ise, kendilerinin 3 milyon dolarlık bir yatırıma hazır olduklarını söyledi.

Serbest Ticaret Bölgesi’nde bulunan fabrikalardan bir yılda elde edilen kira gelirinin 50 bin doların altında olduğunu ifade eden Ulusoy, “Bölge depolama ve lojistik üs olarak hizmet veren bir görünüme kavuşturulduğu taktirde durumunda bu hizmetlerden elde edilen gelir kira gelirlerinin de çok üstünde olacaktır. Şu an istihdam edilen kişi sayısı 80 iken bu sayı bölgenin üs haline getirilmesi halinde daha da artacaktır” diye konuştu.


ARAZİYE İHTİYAÇ VAR

Serbest Ticaret Bölgesi’ni beraberindeki yönetim kurulu üyeleri ile birlikte gezen Vali Hasan Basri Güzeloğlu, bölgede üretim yapan fabrikaların depolama ve lojistik hizmet verecek hale dönüşmeleri gerektiğini söyledi. Bununla ilgili projelerin geliştirilmesi gerektiğini ifade eden Vali Güzeloğlu, Serbest Ticaret Bölgesi’nin yanında bulunan 110 dönümlük gemi ikmal yerinin satın alınarak Serbest Ticaret Bölgesi’ne dahil edilmesi gerektiğini dile getirdi.

Avrupa ve ABD merkezli bir dünya olmaktan çıkıldığını ifade eden Vali Güzeloğlu, şunları söyledi: “Çin, Rusya, Hindistan aksı doğrultusunda üretilenlerin ulaştırılması bağlamında hizmet edecek lojistik üslere ihtiyaç duydu. Serbest Bölgelerin üretime dönük çalışmaları artık mümkün değildir. Serbest Bölgeler bir anlamda değer yaratmak amacıyla da kullanılmak zorundadır. Serbest Ticaret bölgesi lojistik hizmet için Samsun limanıyla da ortak hareket ettiği taktirde ülke genelindeki bu açığı da gidermiş olacaktır. Serbest Ticaret Bölgesi’ndeki üretim faaliyetleri artık kar getirmez hale geldi ve bu nedenle alt yapısı sağlam bir proje ile lojistik hizmet veren bir yere dönüştürülmelidir”

Serbest Ticaret Bölgesi’ni beraberindeki yönetim kurulu üyeleri ile birlikte gezen Vali Hasan Basri Güzeloğlu, bölgede üretim yapan fabrikaların depolama ve lojistik hizmet verecek hale dönüşmeleri gerektiğini söyledi

Samsun Serbest Bölgesi Kurucu ve İşleticisi A.Ş. (SASBAŞ) Yönetim Kurulu Başkanı Fahrettin Ulusoy, lojistik hizmetlerin üretimden daha çok kar getirdiğinin altını çizdi


 

Editör: TE Bilişim