SAMSUN - Özelleştirme İdaresi Başkanlığının portföyündeki Samsun Limanı'mn ihale şartnamesi ortaya çıktığında Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (STSO) önderliğinde oluşturulacak birlikteliğin de teklif hazırlayacağı öğrenildi.

Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Tanıtım ve Medya Başkan Vekili ve Samsun Milletvekili Suat Kılıç, seçimlerden galibiyetle çıkan TSO Başkanı Adnan Sakoğlu'na nezaket ziyaretinde bulunarak, tebrik etti. Ziyaret sırasında, ekonomik ve sosyal gelişimin dinamosunun artık büyük ölçülerde Ticaret ve Sanayi Odaları olduğunu belirten Suat Kılıç, Samsun Limanı'nın özelleştirilmesi noktasında TSO'nun Öncülük yapıp limanı Samsunluların işletmesini sağlaması talebinde bulundu.

Kılıç, 1991'den beri Samsun Limam'nın özelleştirilmesinin gündemde olduğuna dikkat Çekerek, "Herkes limanın özelleştirilmesini konuştu. Çünkü mülkiyeti Devlet Demir Yollan'nda (DDY) olan limanın yükleme ve boşaltma hizmetlerinde ağır ve hantal işleyen bir yapı vardı. Bundan dolayı navlun ücretleri yüksekti. Boşaltma hizmetleri çok zaman aldığından başka ülkelerden kiralanmış yabancı gemilerin gereksiz Betgram kiralama paralarının Ödenmesi ithalatçı ve ihracatçıya ekstra külfetler getirip maliyet olumsuz etkileniyordu. Çok şükür 1991'den beri seslendirilen bu problem, limanın mülkiyeti DDY'den alınıp Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'na (ÖİB) devredilmesi ve özelleştirilme kapsamına alınmasıyla aşılma yoluna girilmiştir. 2005 yılında Samsun Limam'nın özelleştirilmesi mutlaka gerçekleştirilmiş olacaktır. Bu noktada bizlere ve Samsun TSO Başkanı Sayın Adnan Sakoğlu'na önemli görevler düşmektedir. Elbette ki, Samsun Limam'nın satışı özelleştirme mevzuatına ve hukuka tabidir ve elbette ki, en yüksek nakit imkanını oluşturan limanı alma imkanını elde edecektir. Ancak biz TSO öncülüğünde Samsun'daki sermaye sahiplerinin organize edilerek limanın Samsunlular tarafından alınıp işletilmesini arzu ediyoruz. Samsun TSO'nun bu talebi gerçekleştirecek sermaye birikimine sahip olduğu kanaatimiz tamdır. Müdahil olma hakkımız yok ama Samsun Limanı Samsunlular tarafından İşletilirse kentin bundan her zamankinden çok daha fazla kazanımı olacaktır" dedi.

Samsun TSO Başkanı Adnan Sakoğlu ise, hükümetin limanın özelleştirilmesi noktasındaki hassasiyetine teşekkür ederek, üzerlerine düşeni en iyi şekilde yapacaklarını kaydetti. Sakoğlu, "Altyapımız hazırdır. Umanların özelleştirilmesi hususunu 1991'de gündeme getiren ilk kuruluş biziz. Ancak, Samsun Limanı bu dönemde özelleştirme kapsamına girdi. Takip ediyoruz." dedi.

(Haber: TÜNAYDIN)

Editör: TE Bilişim