Samsun Liman Başkanı Aydın Ünal, "2013 yılı ilk 6 ayında bir önceki yıla göre limanımıza gelen gemi sayısında bir miktar düşüş yaşanmaktadır" dedi.

Samsun Liman Başkanlığı'nın 2013 yılı içerisinde sürdürdüğü çalışmalar hakkında bilgi veren Samsun Liman Başkanı Aydın Ünal, 2013 yılı ilk 6 ayında Samsun Limanı'na bin 79 geminin demir attığını söyledi. Dünya denizciliğindeki krizin yansıması sonucu gemi sayısında azalmanın yaşandığına dikkat çeken Liman Başkanı Aydın Ünal, "Önümüzdeki aylarda gemi sayısının düzeleceğini tahmin ediyoruz" diye konuştu.

Liman sınırları içerisinde yarı batık durumda bulunan, çevre ve deniz kirliliği riski bulunan gemiler için, çalışmalar başlattıklarını ifade eden Aydın Ünal, "15 yıldır limanımızda bulunan ve seferden men kararı olan hacizli 'HAY-K' adlı (yabancı Bayraklı) kuru yük gemisi, Liman Başkanlığımızca Tekkeköy Tersane alanında söküm izni verildi. Gemi, sökülerek ortadan kaldırıldı. Ayrıca benzer durumda Samsunport Liman içerisinde 2 yıldır bulunan Ersin Ustaoğlu adlı (Türk Bayraklı) yarı batık geminin yerinde sökülmesi izni verilerek, yakında söküm işlemlerine başlanacak ve limanımız bu çirkin görüntüden kurtarılacak" şeklinde konuştu.

Liman ve gemi denetim görevi icra eden 20'ye yakın liman personelinin nitelikli eğitimden geçeceğini söyleyen Ünal, "Denizcilik konularında teknik görevler icra eden Liman Başkanlığımız personelinin özellikle uluslararası uygulamalar konularında teknik bilgilerinin arttırması ve görevin daha etkin yürütülmesi için Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığımızca STEP sertifikalı teknik eğitim programı ismi altında düzenli aralıklarla icra edilecek teknik konuların ağırlıklı olduğu bir eğitim ve yetkilendirme sistemi oluşturulmuştur. Bu programa liman ve gemi denetim görevi icra eden 20'ye yakın liman personeli katılacak. Sonucunda bu eğitim sistemini alan ve sınavında başarılı olanlar denetim sistemine de kategori edilerek sertifikalandırılacaktır" açıklamasında bulundu.

Tesislere gelen gemi sayısı ve elleçlenen yük miktarı ise şu şekilde:

Yeşilyurt İskelesi: 334 gemi ve bir milyon 720 bin 563 ton elleçlenen yük.

Toros Tarım Ürünleri: 73 gemi ve 757 bin 113 ton elleçlenen yük.

Petrol Ofisi: 16 gemi ve 113 bin 119 ton elleçlenen yük.

Sadaş Şamandırası: 26 gemi ve 101 bin 885 ton elleçlenen yük

Aygaz Şamandırası: 37 gemi ve 92 bin 399 ton elleçlenen yük.

Milangaz Şamandırası: 16 gemi ve 14 bin 563 ton elleçlenen yük

Alpet Şamandırası: 3 gemi ve 21 bin 337 ton elleçlenen yük.

Samsunport: 549 gemi ve 1 milyon 144 bin 206 ton elleçlenen yük.

Akpet: 28 gemi ve 96 bin 64 ton elleçlenen yük. -
Editör: TE Bilişim