MHP Kocaeli Milletvekili Saffet Sancaklı bugün Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki tarafından cevaplandırılması için özelleştirildikten sonra ismi Safi Port Limanı olarak değiştirilen Derince Limanı ile ilgili bir soru önergesi iletti.

Saffet Sancaklı, “Derince Limanı, özelleştirilerek Safi Holding'e kiralanmış ve ismi Safi Port Limanı olarak değiştirilmiştir. Özelleştirme kararının ardından firma yetkilileri Safi Port Limanı'nı genişletme kararı almıştır. Derince Limanı’nı genişletmek amacıyla yapılan dolgu çalışmasının, mahkemenin durdurma kararı ve il yetkilileri hakkındaki suç duyurularına rağmen devam ettiği belirtilmektedir.

Dolgu işlemini yürüten Safiport, Kocaeli Valiliği’nin ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Gerekli Değildir’ kararına dayanarak, Kocaeli 1. İdare Mahkemesi’nin bu kararı oy birliğiyle bozması ve Danıştay’ın dolgunun durdurulması kararını yok saymaktadır” dedi.

SANCAKLI’NIN ÖNERGESİNDEKİ SORULAR

1. Mart 2015-2016 tarihleri arasında tarifelerin değiştirilmemesine rağmen tarife değişikliği yapılmış mıdır?

2. Özelleştirme olduktan sonra 100.000 m2 alanın Safi port’a ait olmamasına rağmen bu alanı Safi port kullanmışmıdır?

3. Belediye Meclis Kararı olmasına rağmen 460.000m2 alana ÇED raporu istenmesine rağmen hangi bilimsel rapora karşılık bu rapor istenmemiştir?

4. ÇED raporu istenmesine rağmen Kocaeli Valiliği neye dayanarak ÇED Raporu gerekli değildir raporu vermiştir?

Ayşegül KALAYCI-Özgür Kocaeli
Editör: TE Bilişim